Argentina bjuder också på annat än Malbec

Vinregionen Mendoza och dess aromrika malbecviner upplevs ofta som synonymer till argentinskt vin. Men det är inte hela sanningen – landet bjuder även på andra stilar, andra druvor och nya vinområden värda att beaktas.

I Argentinas största vinregion, Mendoza vid Andernas fot, produceras upp till 70 procent av landets vin. Regionen är känd för sina aromrika och kraftfulla viner som utgör kärnan i den argentinska vinvärlden. Hela tre fjärdedelar av världens malbecviner produceras i Argentina.

Mendoza och druvan Malbec är ett oskiljaktigt par

Under växtperioden får rankorna rikligt med sol och värme, vilket gagnar druvornas mognadsprocess. Nattetid är temperaturen i de högt belägna vingårdarna relativt låg. Den stora temperaturskillnaden mellan dag och natt ger druvorna tjocka skal, vilket i sin tur ger vinerna djup färg, rika aromer och strukturfrämjande tanniner.

De fylliga och moget fruktiga malbecvinerna från Mendoza rimmar utmärkt med Argentinas köttdominerade kök. Malbecvin och grillat nötkött med örtig chimichurrisås är en minst sagt läcker kombination.

Malbecs nya nyanser

Regionens ledande producenter satsar starkt på kvalitet, vilket återspeglas av malbecvinernas nya nyanser. Stilen är inte längre enbart syltig och varm: Många av dagens viner bjuder på friskhet, lätt fruktighet och eleganta aromer med inslag av blom- och mineraltoner.

Noggrann kartläggning av vingårdarna är dagens melodi. Den skiktade marken på Andernas sluttningar gör att jordmånen ibland varierar från meter till meter. Med hjälp av omsorgsfull kartläggning av förhållandena kan odlarna odla rätt sorts druvor, optimera sina skötselkoncept och anpassa skördetiden till de enskilda tegarna.

Den noggranna kartläggningen och forskningen tillämpas framförallt på odlingar vars druvor är avsedda för produktion av så kallade primeviner, men den ökande kunskapen och förståelsen gagnar även produktionen av förmånligare viner. Dagens vinhus lägger manken till för att eliminera Argentinas något skamfilade rykte som producent av bulkviner.

Vinodlingarna anläggs allt högre upp på Andernas sluttningar i syfte att få druvor med intensiv smak och angenäm syrlighet.

Subområdena i Mendoza blir allt viktigare med tanke på vinkvaliteten. Den högt belägna Uco-dalen, Valle de Uco, är känd för sina kvalitetsviner och området Luján de Cuyo associeras med strukturerade och intensiva viner av hög kvalitet.

Argentina är mer än Malbec

I Mendoza och övriga Argentina odlas även andra druvor än Malbec. En sådan druva är Cabernet Sauvignon som ger fylliga, strukturerade och nyanserat fruktiga röda viner. Druvan vinner allt mer terräng.

Andra populära druvor är Syrah som ger aromrika och kraftfulla viner, Tempranillo, Merlot och Bonarda som är relativt sällsynt i andra vinländer. Druvan Cabernet Franc, som ger vin av mycket hög kvalitet, är ännu relativt okänd men går en lovande framtid till mötes.

I rödvinslandet Argentina produceras även intressanta mousserande och vita viner. Den viktigaste gröna druvan, Torrontés, ger mycket aromrika viner. Utöver Torrontés odlas flera internationellt kända gröna druvor i det sydamerikanska landet.

Andra vinområden i Argentina

I det stora landet Argentina odlas vindruvor på olika håll, främst vid foten av de mäktiga Anderna. Landet har flera intressanta vinregioner utöver Mendoza.

Norr om Mendoza hittar man landets näst största vinregion, nämligen San Juan. San Juan och dess norra granne, La Rioja, är varma regioner som ger stora och fylliga röda viner.

I norra Argentina finns regionen Salta och dess välkända subområde Cafayate. Områdets vingårdar, som finns på upp till tre kilometers höjd, hör till de högst belägna odlingarna i världen. Ifråga om vissa druvsorter förutsätter närheten till ekvatorn odling på hög höjd. Det rikliga solljuset och temperaturskillnaden mellan dag och natt ger viner med intensiv karaktär.

Neuquén och Rio Negro hör till de viktigaste vinregionerna i Patagonien i södra Argentina. Det relativt svala klimatet i södra Argentina ger eleganta och angenämt fylliga röda viner gjorda på bland annat druvan Pinot Noir.

För artikeln intervjuades utbildningschef Jaana Lokka-Palomäki och betjänings- och produktutbildare Anri Lindström från Alko. De besökte Argentinas vingårdar i januari.

Text Lasse Pakarinen, foto iStock