I fråga om vinproduktion är Kalifornien, vars imponerade vingårdar finns inom ett 1 100 kilometer långt område som sträcker sig från norr till söder, USA:s överlägset viktigaste delstat. Nästan 90 procent av landets vin produceras i Kalifornien. Endast Frankrike, Italien och Spanien har större vinproduktion än Kalifornien.
I jämförelse med Europas vinländer är Kalifornien fortfarande ett relativt ungt vinområde.
”Vår historia är inte tusenårig, endast sekellång. Fördelen är att vi kan göra snabba förändringar. Vi binds inte av lika stränga regler som producenterna i Frankrike och Italien, vilket bland annat innebär att vi kan odla vilka druvor som helst”, säger Andy Robinson som ansvarar för vintillverkningen på den välrenommerade vingården Seghesio i Sonoma County.
Friheten främjar verksamhet av typen försök och misstag. Många av Kaliforniens vinproducenter är beredda att ta odlings-, tillverknings- och lagringsmässiga risker, vilket gagnar mångfalden.
Kaliforniens havsvindar gynnar kvalitetsviner
Subregionernas varierande förhållanden främjar mångsidigheten hos de kaliforniska vinerna. Stilla havets svala vindar har särskilt stor betydelse för många vinodlingar.
”Sonoma ligger nära havet där vinden även sommartid blåser in mellan strandkullarna. Den svala och fuktiga kvällsvinden stärker vinrankorna. Seghesio gagnas av geografin och det rådande klimatet”, säger Andy Robinson.
Odlingsförhållandena varierar stort i Kalifornien. Områdena vid San Fransisco-bukten är svala, medan temperaturen i bland annat Central Valley ofta är mycket hög. Ställvis når dock havsvindarna långt in i landet, vilket möjliggör tillverkning av kvalitetsviner även på relativt långt avstånd från kusten. Bergskedjan Sierra Nevadas svala sluttningar lämpar sig också för vinodling.
I Kalifornien odlas flera druvsorter, men den mest kaliforniska druvan är nog Zinfandel som har långa traditioner i delstaten. I södra Italien heter druvan Primitivo. Druvan lär härstamma från den kroatiska sorten Crljenak Kaštelanski.
Druvan Zinfandel används för tillverkning av olika sorters vin – allt från lätta roséviner till fylligt fruktiga röda viner. Den är en mångsidig, fruktig och sockerhaltig druvsort som lämpar sig för olika odlingsområden. Zinfandelvinernas syrlighet balanserar upp den höga alkoholhalten som kan uppgå till hela 15 procent.
Vingården Seghesio har specialiserat sig på druvan Zinfandel och vingården slår vakt om balansen mellan struktur, syrlighet och alkoholhalt i sina viner. Målsättningen är livliga och rättframma viner som lämpar sig som måltidsdryck.
Artikeln fortsätter efter bilderna.