Mosel – ett fascinerande och varierande vinområde

Rehns biflod Mosel, som börjar i provinsen Alsace i Frankrike, flyter genom Luxemburg och rinner ut I Rehn i staden Koblenz i Tyskland. Vinerna från det natursköna Moselområdet är unika.

Floden Mosel har sin källa på Vogesernas skogklädda västsluttningar söder om provinsen Alsace. Den slingrande, nästan 550 kilometer långa floden, flyter till största delen i en smal fåra kantad av höga sluttningar i Luxemburg och Tyskland. Medeltemperaturen i kanjonen är flera grader högre än på den omgivande platån. Temperaturen, flodens vindlingar och de branta södersluttningarna lämpar sig för omfattande vinodling.

Moseldalens odlingsareal omfattar cirka 10 000 hektar. Huvuddelen finns i Tyskland, drygt tio procent i Luxemburg och en mindre del i Frankrike. Längs floden i de tre länderna finns fyra egentliga kvalitetsvinområden.

Mosel i Frankrike omfattar två vinområden

I Frankrike omfattar Mosel två mindre vinområden, nämligen AC Côtes de Toul och AC Moselle. Produktionen ökar i vartdera området, som främst producerar vita auxerroisviner och intressanta röda pinot noir-viner. För områdenas högklassiga mousserande viner har producenterna ansökt om beteckningen AC Crémant de Lorraine.

På vingårdarna i Mosel i Luxemburg produceras vita och mousserande viner

Vingårdarna i Luxemburg finns på Mosels och dess biflod Sauers sluttningar. Produktionen omfattar främst vita viner och mousserande viner. En stor del av de mousserande vinerna saluförs med beteckningen AOC Crémant de Luxembourg. De bästa och dyraste mousserande vinerna är årgångsviner gjorda på druvor från en enda vinodling.

De vita vinerna, som huvudsakligen görs på druvorna Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris och Riesling, är i regel torra, aromrika och behagligt syrliga. Bland specialiteterna kan nämnas det söta vinet Vendange Tardive och isvinet Vin de Glace.

Tysklands Mosel bjuder på kvalitetsviner VDP. Grosse Lage

I Tyskland finns de viktigaste vinodlingarna mellan orterna Trier och Briedel i Mittelmosel. Riesling är den dominerande druvan i Mittelmosel och resten av det tyska Moselområdet. Druvan trivs på de branta sluttningarna.

Tyska Mosel är känt för sina friska, aromrika och mycket syrliga vita viner. Syrligheten har i viss mån minskat efterfrågan på torra Moselviner i förhållande till andra tyska viner. I dag utgör de torra och halvtorra vinerna cirka 40 procent av produktionen. Vid sidan om de torra vinerna ökar produktionen av mousserande viner.

Moselvinernas egenskaper påverkas av rådande smaktrender och den tyska producentorganisationen VDP. Organisationens toppviner är torra sort- och lägesspecifika viner som saluförs med beteckningen Großes Gewächs.

Nästan alla producenter tillverkar även söta kvalitetsviner och använder traditionella predikatmärkningar i mån av möjlighet.

Organisationen VDP delar in de tyska toppodlingarna i två klasser, nämligen VDP. Grosse Lage och VDP. Erste Lage. På grund av det stora antalet Grosse Lage används inte klassificeringen Erste Lage i Mosel.

Mosel gagnas av klimatförändringen

Vinodlingarna runt om i världen påverkas av klimatförändringen. I Mosels fall är inverkan positiv: Vinodlarna drabbas inte längre av kalla växtperioder och försenad skörd.

Klimatuppvärmningen har tidigarelagt skördetiden med en dryg månad. De tidigare övergivna högre belägna vinodlingarna har åter tagits i bruk och i många fall har druv­sorten Rivaner ersatts med Riesling.

På de varmaste vinodlingarna har man planterat sådana mörka druvsorter som godkändes först år 1990. De högre belägna odlingarna kan även innebära en räddning för produktionen av Eiswein. Den senaste satsen isvin är av årgång 2014.

Text och foto Jukka Sopenperä