Landskapet i Navarra, som skiljer sig rejält från det man stöter på i södra Spanien, för tankarna till den franska landsbygden. Man ser glest bebyggda lantgårdar, betande får och medeltida slott.
Områdets läge vid gränsen mellan Spanien och Frankrike gör att det franska inflytandet verkligen märks i språket, matkulturen och vinerna. Navarra uppvisar även tydliga kulturinfluenser från sitt västra grannområde Baskien, som är väl känt för sin gastronomi. Kvällstid träffas lokalbefolkningen i både Baskien och Navarra i de många gatubarerna för att umgås och avnjuta vin och pinchos (pintxo på baskiska), som är små läckerheter gjorda på bland annat kronärtskocka, gåslever, paprika, chistorra och sparris.
Navarras viner är en kombination av tradition och modern teknologi
Vinhuset Piedemonte är en av vinproducenterna i vinstaden Olite. Kooperativet, som grundades av en handfull vinodlare år 1992, fokuserar på lättdruckna fruktiga och angenäma viner av hög kvalitet. Tradition och modern teknologi går hand i hand i kooperativet som i dag har 48 medlemsodlare.
”På våra vingårdar, som omfattar 300 hektar, odlas åtta druvsorter, vilket innebär att vi kan producera olika sorters vin. Eftersom marken är vårt levebröd beaktar och respekterar vi naturen i allt vi gör. Om klimatförändringen gör luften svalare minskar våra skördar”, säger Piedemontes exportchef Javier Jurado.
Artikeln fortsätter efter bilderna