Navarras viner andas både tradition och nutid

Sval men solig, flack men kuperad, traditionell men modern. Provinsen Navarra i norra Spanien präglas av en mångfald som är värd att uppleva. Tradition möter nutid även bland Navarras viner.

Landskapet i Navarra, som skiljer sig rejält från det man stöter på i södra Spanien, för tankarna till den franska landsbygden. Man ser glest bebyggda lantgårdar, betande får och medeltida slott.

Områdets läge vid gränsen mellan Spanien och Frankrike gör att det franska inflytandet verkligen märks i språket, matkulturen och vinerna. Navarra uppvisar även tydliga kulturinfluenser från sitt västra grannområde Baskien, som är väl känt för sin gastronomi. Kvällstid träffas lokalbefolkningen i både Baskien och Navarra i de många gatubarerna för att umgås och avnjuta vin och pinchos (pintxo på baskiska), som är små läckerheter gjorda på bland annat kronärtskocka, gåslever, paprika, chistorra och sparris.

Navarras viner är en kombination av tradition och modern teknologi

Vinhuset Piedemonte är en av vinproducenterna i vinstaden Olite. Kooperativet, som grundades av en handfull vinodlare år 1992, fokuserar på lättdruckna fruktiga och angenäma viner av hög kvalitet. Tradition och modern teknologi går hand i hand i kooperativet som i dag har 48 medlemsodlare.

”På våra vingårdar, som omfattar 300 hektar, odlas åtta druvsorter, vilket innebär att vi kan producera olika sorters vin. Eftersom marken är vårt levebröd beaktar och respekterar vi naturen i allt vi gör. Om klimatförändringen gör luften svalare minskar våra skördar”, säger Piedemontes exportchef Javier Jurado.

Artikeln fortsätter efter bilderna

Ekocertifikaten kräver noggrann kontroll

Piedemontes viner är inte ekocertifierade. Certifieringen är en stor investeringen och certifikaten förutsätter strikt fortlöpande kontroll av förhållandena. I blåsiga områden krävs bland annat att även grannodlaren förbinder sig att enbart använda ekologiska gödsel- och bekämpningsmedel. Kravbilden medför att endast en tiondel av vinerna från Navarra är ekocertifierade.

En del av Piedemontes vinodlingar finns på gården till ett munkkloster i anslutning till palatset i Olite. På klostergården odlas den i regionen nästan ikoniska druvan Garnacha, som främst används för tillverkning av rosévin. Navarra är känt för sina roséviner. Garnacha har sekellånga traditioner i regionen där den som mest odlades på omkring 90 procent av odlingsarealen. På 1980-talet minskade intresset för den bäriga och aromrika druvan som ger riklig skörd, men i dag upplever den en sann renässans.

Hälften av vinmakarna i Navarra är kvinnor

Ochoas vingård grundades år 1845, och mycket har förändrats under gårdens sex generationer långa existens. Adriana Ochoas far, Javier Ochoa, köpte mer mark på 1990-talet och utvecklade den delvis slumrande verksamheten till en internationell rörelse.

Javier Ochoa, som är välkänd i vinkretsar, har gjort en lång och framgångsrik karriär som forskningsdirektör vid vinodlings- och enologiinstitutet Evena. Det är delvis hans förtjänst att ungefär hälften av Navarras vinmakare är kvinnor. Kvinnorna producerar utomordentliga viner.

Vinhuset Ochoa eftersträvar så naturenlig produktion som möjligt. I dag omfattar den naturenliga produktionen hälften av gårdens 145 hektar odlingsmark. Vinhuset har även provat på biodynamisk odling, men områdets krävande väderleksförhållanden satte punkt för den verksamheten.

”På grund av vinden och det starka solljuset måste vi tillgripa extra bevattning. I allmänhet vattnar man vinrankor nattetid, men vi vattnar dem redan på dagen. Vem vill väl vänta med att dricka först på kvällen om man är törstig redan på dagen?”, säger Adriana.

Vid behov skördas druvorna till och med mitt i natten, om druvornas egenskaper då är som bäst.

I Ochoas viner kombineras tradition och historia med modern tillverkningskultur. Ett exempel på detta är ett av Adriana utvecklat typvin baserat på druvor från vingårdens gamla Gracianorankor. I Navarra används druvan Graciano traditionellt i vinblandningar, framförallt i roséviner, men Adriana ville skapa ett eget typvin.

Artikeln fortsätter efter bilderna

Navarra mindre känd än Rioja

I närheten av gränsen mot Rioja, hittar man vingården Gran Feudo som representerar klassisk Navarrastil. Gran Feudo-vinerna, som hör till det ryktbara vinhuset Chivites mest traditionella viner, är de enda som ingår i appellationen DO Navarra. Detta innebär att vinerna är tillverkade enligt vissa regler och uppfyller appellationens kvalitetskrav.

”Chivites alla viner produceras i Navarra, som fortfarande är en mindre känd vinregion än Rioja. För oss är det viktigt att producera kvalitetsvin på vårt eget sätt och därför har vi lösgjort många av våra viner från appellationen DO Navarra”, säger vinhusets nuvarande ägare Julián Chivite López.

Vinhuset Chivite har anor från mitten av 1600-talet då släkten Chivite grundade en vingård i byn Cintruénigo. Chivite är Spaniens äldsta vinhus och ett av Spaniens äldsta företag. Vinhuset var det första i världen som gjorde reklam på TV. Vingården Gran Feudo anlades år 1872 i ett gammalt stenbrott, vilket återspeglas av valvsymbolen på Gran Feudo-vinernas etiketter.

”Med Gran Feudo-vinerna vill vi påminna Navarraborna om deras förfäders viner”, säger Gran Feudos och Chivites exportchef Federico Vazquez Amoedo.

Text Selja Tiilikainen, foto Lasse Lecklin

Adriana Ochoa, Federico Vazquez Amoedo, Julián Chivite Lopéz samt Javier Jurado.