Nya Zeelands aromrika viner

Marlboroughs sauvignon blanc har tagit världens vinvänner med storm och snabbt gjort Nya Zeeland känt i hela vinvärlden. Områdets klimat och jordmån ger vinerna unika och fascinerande smakegenskaper.

Vinerna från Nya Zeeland och i synnerhet Marlborough har erövrat världen på kort tid. Cloudy Bays vinodlare Jim White och vinmakare Tim Heath berättar att druvan Sauvignon Blanc är hemligheten bakom den stora framgången.

”På 1970-talet arbetade grundaren av Cloudy Bay, David Hohnen, på en australisk vingård. Han träffade nyzeeländare som hade med sig sauvignon blanc-vin från Marlborough. Vinet föll honom i smaken och han upplevde det som unikt och intressant”, säger Tim Heath och fortsätter:

”Det nyzeeländska vinet bjöd på en smak­värld som han aldrig hade träffat på hos sauvignon blanc-viner, nämligen fruktighet och harmoni.”

David Hohnen blev så fascinerad av det gåtfulla vinet att han flyttade hem till Nya Zeeland. Övertygad om Marlboroughs potential tog han år 1985 en stor ekonomisk risk och grundade Cloudy Bay som en av de första vingårdarna i området.

”Vingårdens första tid var spännande. David Hohnen planterade olika sorters vinrankor och provade olika metoder. Rätt snart stod det klart att Sauvignon Blanc var den druva som vingården skulle satsa på”, säger Tim Heath.

Artikeln fortsätter efter videon.

Sauvignon blanc-vinerna från Nya Zeeland

Grönt & etiskt

Vicarage Lane Bubbly Brut 2021 presentförpackning

Nyanserat & strukturerat / Nya Zeeland
Nyanserat & strukturerat
Mousserande vin & champagne | Nya Zeeland
Mycket torr, hög syra, limekaraktär, krusbärig, lätt rabarberton, inslag av svartvinbärsblad, fräsch

Greywacke Sauvignon Blanc 2021

Nyanserat & strukturerat / Nya Zeeland
Nyanserat & strukturerat
Vitvin | Nya Zeeland
Torr, hög syra, vinbärig, limekaraktär, krusbärig, passionsfruktskaraktär, örtig, svag vitpepparton

Craggy Range Te Muna Road Vineyard Sauvignon Blanc 2022

Nyanserat & strukturerat / Nya Zeeland
Nyanserat & strukturerat
Vitvin | Nya Zeeland
Torr, hög syra, mogen krusbärskaraktär, grapefruktskaraktär, örtig, mineralig, lätt ton av marsipan, svag petroleumton
Grönt & etiskt

Insight Sauvignon Blanc 2022

Nyanserat & strukturerat / Nya Zeeland
Nyanserat & strukturerat
Vitvin | Nya Zeeland
Torr, hög syra, fruktig, citruskaraktär, örtig

The Supernatural Sauvignon Blanc 2016

  Elephant Hill Element Series Sea Sauvignon Blanc 2016

   Julicher Sauvignon Blanc 2017

   Nyanserat & strukturerat / Nya Zeeland
   Nyanserat & strukturerat
   Vitvin | Nya Zeeland
   Torr, hög syra, fruktig, citruskaraktär, örtig
   Grönt & etiskt

   Waimea Sauvignon Blanc 2021

   Nyanserat & strukturerat / Nya Zeeland
   Nyanserat & strukturerat
   Vitvin | Nya Zeeland
   Torr, hög syra, limekaraktär, inslag av gröna äpplen, lätta inslag av krusbär, inslag av svartvinbärsblad, passionsfruktskaraktär, fräsch

   Världens bästa sauvignon blanc-vin

   Sauvignon blanc-vinerna från Marlborough har upprepade gånger premierats som de bästa i världen. I dag odlas druvan på över 19 000 hektar i området. Hela 86 procent av landets vinexport utgörs av sauvignon blanc-viner. Druvan har definitivt fört in Nya Zeeland på världens vinkarta.

   ”Man behöver inte vara vinexpert för att uppskatta Marlboroughs sauvignon blanc-

   viner som bjuder på toner av bland annat tropisk frukt, citrus och örter. Vad är väl bättre än färska kammusslor fångade utanför Marlboroughs kust och ett glas sauvignon blanc? Havets läckerheter tarvar gott vin”, säger Tim Heath.

   I dag är Cloudy Bay är ett av Nya Zeelands mest kända och uppskattade vinhus. Enligt Tim Heath beror framgången på vinets struktur och balanserade smakvärld.

   ”Vi undviker alltför starka och extrema smaker och eftersträvar behaglig mun­känsla, renhet och harmoni”, avrundar han.

   Utmärkta förhållanden för druvor som trivs i svalt klimat

   Familjegården Spy Valley, som grundades år 2002, har cirka 250 hektar vinodlingar. Bröderna Bryan och Jan Johnson tog en stor risk när de i slutet av 1990-talet köpte över 300 hektar mark som betraktades som icke odlingsbar.

   ”Till en början handlade det om försök och misstag. Bröderna odlade olika druvor och prövade sig fram”, säger Paul Bourgeois som har verkat som Spy Valleys vinmakare sedan år 2005.

   Klimatet lämpar sig utmärkt för odling av druvor som trivs i svala förhållanden.

   ”Temperaturen under växtperioden ger druvorna en intressant smakvärld. Dagens solsken och temperatur på 20–25 grader föder fruktiga aromer, medan nattens låga temperatur på 5–10 grader ger druvorna syrlighet och krispighet”, säger vinmakaren.

   Spy Valleys ultramoderna huvudbyggnad, som också framstår som overklig, är svår att förknippa med en vingård.

   ”På en av väggarna finns samma morse­kod som på våra vinflaskor. Koden och vinhusets namn kommer från en närbelägen spionbas”, säger Paul Bourgeois med ett svårtolkat leende och fortsätter:

   ”Fastän vårt varumärke omges av viss mysticism har vi inga hemligheter. Marlboroughs framgång som vinområde beror till stor del på att vingårdarna har samarbetat och utvecklat verksamheten tillsammans. Utan samverkan kan ett litet område och ett litet vinland inte stå sig i konkurrensen.”

   Artikeln fortsätter efter bilderna.

   Från vänster: Satu Lappalainen, Jim White, Tim Heath och Paul Bourgeois.

   Jordmånens betydelse för smaken på nyzeeländska viner

   Druvorna Sauvignon Blanc, Chardonnay och Pinot Noir visade från början stor potential, men det verkliga genombrottet skedde när vingården började fokusera på jordmånen.

   ”Vi började småningom förstå jordmånens betydelse. Dalen är gammal havsbotten med stora variationer. Druvor av samma slag som växer på bara tjugo meters avstånd från varandra kan ge vinet helt olika karaktär”, säger Paul Bourgeois.

   Spy Valley har utvecklat sitt jordmåns­tänkade så långt att vinodlingarna ser ut som lapptäcken. Varje odlingsruta sköts individuellt och anpassat.

   ”Jag smakar på tegarnas druvor separat och avgör från fall till fall när de skall skördas. Vi tillverkar årligen cirka åttio sauvignon blanc-viner, som vi blandar i olika förhållanden. Samtliga basviner brukar komma till användning. Våra eleganta och friska viner har den för Marlborough karakteristiska fruktigheten”, säger vinmakaren och tar upp en näve mylla.

   Spy Valley odlar åtta olika druvsorter, varav den viktigaste är Sauvignon Blanc. Paul Bourgeois slår ett slag för druvan Pinot Noir.

   ”Vi har jobbat mycket med druvan och vårt idoga arbete har burit frukt. Jag tror att Pinot Noir blir Marlboroughs nästa framgångshistoria”, avslutar han.

   Finländaren startade en vingård på Nya Zeeland

   Från vinodlingen hörs omisskännlig finska. Ägaren till vingården Vicarage Lane, Satu Lappalainen, står och matar grannens får med vinblad.

   ”Fåren älskar vinblad. Under vintern sköter de gräsklippningen och ogräsrensningen”, säger hon.

   När Satu Lappalainen var engagerad i Jyväskylä rally år 2000 kunde hon nätt och jämnt skilja mellan rött och vitt vin ens med öppna ögon. Hon kunde absolut inte föreställa sig en framtid som vinodlare i Nya Zeeland, men när hon träffade den nyzeeländske kartläsaren John Kennard förändrades hennes liv.

   ”Året var 2002 och John var på besök i sitt hemland. Mitt i natten ringde min telefon. John berättade ivrigt att han hade köpt en vingård. Döm om min förvåning! Vi hade aldrig pratat om något sådant. Jag sade god natt och avslutade samtalet”, säger Lappalainen.

   Ett år senare flyttade paret till sin sju och en halv hektar stora gård.

   ”Avsikten var att tillbringa sommaren i Nya Zeeland och därefter återvända till Europa. Den sommarvistelsen har nu räckt hela fjorton år”, säger Lappalainen.

   Under de gångna åren har paret lärt sig både det ena och det andra om vinodling och vinframställning. I dag producerar vingården

   Vicarage Lane fem olika viner varav det viktigaste är sauvignon blanc. Nästan allt vin exporteras till Finland.

   ”Verksamheten har krävt väldigt mycket arbete, men nu bär den sig. Jag är både nöjd och stolt. Vi har lyckats skapa mångfasetterade viner med stor respekt för druvorna”, säger Satu Lappalainen.

   Sauvignon blanc, havets läckerheter och mujkor

   Frågan om Marlboroughs matkultur får Satu Lappalainen att dra på munnen.

   ”Nya Zeeland är ett ungt land och dess vinhistoria är ännu yngre. Landet saknar egen matkultur. Nyzeeländarna har plockat det bästa ur andra länders menyer. På grund av landets maritima karaktär är fisk och skaldjur en viktig och naturlig del av födan. Jag kopplar ihop sauvignon blanc-vinerna med musslor, som är verklig lokal mat i Marlborough. Den som inte tycker om fisk och skaldjur kan med fördel välja sallad gjord på getost och päron. I Finland rimmar sauvignon blanc-vinerna utmärkt med mujkor”, säger Lappalainen med glimten i ögat.

   Fastän vinodling på andra sidan jorden inte ingick i Lappalainens planer skulle hon inte byta ut tillvaron mot något annat. I dag älskar flickan från Savolax både vinodlingen och Marlborough.

   ”Det här är ett paradis för den som vurmar för naturen och friluftsliv. Området erbjuder utmärkta möjligheter till bland annat båtliv, fiske, terrängcykling och strövtåg i vacker miljö. Alla borde få se och uppleva Marlborough Sounds som utgörs av havsvattenfyllda dalgångar. Landskapet är sagolikt liksom områdets viner”, avrundar Satu Lappalainen.

   Text Malla Murtomäki, foto iStockphoto och Mikko Huisko

   Marlboroughs viktigaste druvor

   • Sauvignon Blanc: Nya Zeelands huvuddruva som producerar syrliga och friska viner. I motsats till andra sauvignon blanc-viner bjuder vinerna från Marlborough på mjuk örtighet och toner av tropisk frukt och svartvinbär.

   • Pinot Noir: Nya Zeelands nästmest odlade druva vars popularitet ökar. Vinerna bjuder på subtila toner av hallon, körsbär och plommon. Den lätta syrligheten balanserar upp tanninerna och ger vinet en behaglig munkänsla. 

   • Chardonnay: Det svala klimatet ger den populära druvan friskhet och citrusaromer. Vinet är lätt och mineraliskt. 

   • Pinot Gris: Pinot Gris är en smakrik druva med kryddig karaktär. Vinerna bjuder på toner av äpple, päron och citrus. 

   • Riesling: Områdets svala klimat ger druvan och riesling-vinet eleganta citron- och limearomer.

   I Alkos sortiment ingår cirka femtio viner från Marlborough varav de flesta är vita. Sortimentet omfattar även röda viner, roséviner och mousserande viner. Vinerna kostar mellan cirka tio och trettio euro. 

   Läs journalisten Jukka Sinivirtas artikel om vinområdet Marlborough