Nya Zeeland producerar renlinjiga viner

Nya Zeeland är ett litet men högklassigt vinland vars viner har en förtjusande intensiv fruktighet. Landet med sagolika landskap producerar viner som bjuder på rena och fräscha smaker.

Den som landar på flygplatsen i Blenheim i vinregionen Marlborough sommartid möts av en frodig grönska – vingårdar breder ut sig så långt ögat når.

Regionen är Nya Zeelands i särklass största vinproducent och Sauvignon Blanc är den i särklass mest odlade druvsorten där. Marlboroughs andel av Nya Zeelands vinodlingar är så mycket som 71 procent.

Karta Nya Zeeland

Nya Zeelands intressantaste vinregioner:

 • MARLBOROUGH: Den största vin­regionen, särskilt känd för sin aromatiska sauvignon blanc, men också Pinot Noir och Chardonnay odlas. Under­distrikten är Wairau Valley, Southern Valleys och Awatere Valley.

 • HAWKE'S BAY: Den näst största vin­regionen, ett historiskt och varmt område. Lämplig för odling av sorter som gillar värme, bland annat Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah.

 • CENTRAL OTAGO: Ett särskilt svalt område skyddat av berg. Känt framför allt för sina hög­klassiga röda viner av Pinot Noir.

 • WAIRARAPA – ­MARTINBOROUGH: En region med högklassiga viner, de mest kända görs av Pinot Noir. Martinborough är ett välkänt under­distrikt i Wairarapa.

 • NELSON: Marlboroughs granne med ett aningen svalare och fuktigare klimat.

 • CANTERBURY - WAIPARA: Ett svalt område. Ett antal underdistrikt, varav Waipara är det mest kända.

Av vilka druvor tillverkas Nya Zeelands viner?

Det var just sauvignon blanc-viner från Marlborough som gjorde nyzeeländska viner internationellt uppmärksammade för några decennier sedan.

 • Sauvignon blanc-vinernas intensiva och rena fruktighet var något nytt och annorlunda. Beroende på producent varierar smaken från krusbärstoner till tropisk fruktighet, från gräsighet till mineralitet.

Viner från Nya Zeeland är dock mycket mer än så, eftersom Sauvignon Blanc har fått sällskap av andra sorter.

 • De blå druvornas drottning är Pinot Noir, av vilken det produceras mycket fina viner i världsklass. Viner av denna delikata sort är relativt lätta, men de är nyanserade och har en kvar­dröjande intensitet.

 • Chardonnay är en uppskattad sort i vita viner och i motsats till den allmänna linjen i landet görs det även ekade viner av den druvan. Också aromatiska viner av Pinot Gris och fräsch riesling har blivit populära.

 • Nya Zeeland producerar även fina dessert­viner, där den rika syrligheten fräschar upp den söta känslan.

 • Landets lokalproducerade mousserande viner är eleganta.

 • Roséviner görs också, och ibland används Sauvignon Blanc till och med i dem.

Smaken varierar beroende på vinregion

Vinerna från detta havsnära och svala land är i allmänhet fräscha, syrliga och lätt fruktiga. Aromen är ofta starkare än hos motsvarande viner producerade på annat håll.

De olika vindistrikten och producenternas val ger vinerna intressant variation.

Bara inom Marlborough finns det skillnader mellan olika flod­dalar, till exempel anses sauvignon blanc­stilen från Awatere Valley vara örtigare och syrligare jämfört med vinerna från Wairau Valley.

Nya Zeeland är ett ungt vinland

Nya Zeeland är ett ungt vinland med internationella mått mätt. Även om de första vin­stockarna planterades på öarna redan i början av 1800-talet, är den nuvarande odlingen med kvalitets­sorter och vinexport en ny näring. Exempelvis planterades de första vinstockarna i Marlborough så sent som i början av 1970-talet, och landets rykte som en högklassig vinproducent började växa på 1980-talet.

Produktionen är liten jämfört med stora vinländer, men den är på uppgång. Nya Zeeland fokuserar på sina styrkor, så genomsnittspriset på kvalitetsviner från landet är ganska högt. Å andra sidan har mycket dyra toppviner varit sällsynta, även om sådana också produceras idag.

Vinproduktion med fokus på hållbar utveckling: ren natur och modern vinteknik

Nya Zeeland


Ren natur är något som nyzeeländarna värderar högt. Det syns också i vinproduktionen, där mer än 96 producent av landets vinodlingar har fått ett hållbarhetscertifikat.

De rena naturförhållandena kombineras med toppmodern vinteknik. Vinerna produceras huvudsakligen på ett neutralt sätt, med respekt för druvornas smak, och till exempel användningen av ekfat är sällsynt för vita viner. Resultatet är viner med en mycket ren karaktär.

Forskning och produktutveckling är överlag det som styr Nya Zeelands vinproduktion. I motsats till gamla vinländer finns där ingen begränsande vinlagstiftning eller traditioner, så producenterna har fria händer. Vinmakarna har till exempel satsat på att undersöka utvecklingen av den personliga aromvärlden hos Sauvignon Blanc.

En av de senaste trenderna är att landet håller på att utvecklas till producent av särskilt hög­klassiga viner med låg alkoholhalt. Deras tillverkning börjar redan i vingårdarna, där vinstockarna sköts noggrant för att druvorna inte ska utveckla för mycket socker som behövs för jäsningen, och alkohol därmed inte behöver avlägsnas från vinet.

I Finland är Nya Zeeland ett ganska litet vinland försäljningsmässigt, men ändå omtyckt och rätt så välkänt. Finländarna uppskattar landets kvalitet.

Smakpar till viner från Nya Zeeland, exempelvis Pinot Noir?

Viner från Nya Zeeland är utmärkta matviner. Deras goda, fräscha struktur och smakens intensitet står sig mångsidigt med olika smaker.

Här är några förslag som passar utmärkt till Pinot Noir:

Smakpar Pinot Noir
Text: Lasse Pakarinen, Alkos expert: Karina Tiihonen
Nya Zeeland i siffror

41 603 ha

är storleken på området som Nya Zeelands vingårdar täcker av landets yta.
I jämförelse: I Frankrike finns det bara i Bordeaux cirka 120 000 hektar vinodlingar.

64 %

Sauvignon Blancs andel av vinodlingarna 2022

81 %

andelen gröna sorter 2022

Källa: www.nzwine.com

Nyzeeländska viner i Alkos sortiment

Det finns över hundra nyzeeländska viner i Alkos sortiment. Ungefär hälften av dem är vita viner, men det finns också ett intressant urval av röda, rosé-, mousserande och dessertviner. Priserna för 0,75 l flaskor varierar från under tio till flera tiotals euro.

Alkos expert

Karina Tiihonen är produktchef för viner med ansvar för urvalet av nyzeeländska och därtill bland annat franska viner.