Queens – New Yorks trendiga matcentrum

Queens med sina 6 000 restauranger och hundratals gatukök är centrum i New Yorks mångsidiga matvärld. Smakernas äkthet är restaurangernas definitiva styrka och trumf.

Stadsdelen Queens, som har två miljoner invånare, är ett av världens etniskt sett mest mångskiftande områden, även i mathänseende. Queens etniska kök och smaker är ett eldorado för den matintresserade.

Invånarna själva är flitiga kunder hos stads­delens restauranger, kaféer, bagerier och kvartersbutiker. Manhattan betraktas närmast som arbetsområde. Hälften av invånarna i Queens är födda utanför USA, vilket står som garanti för rätternas och smakernas autenticitet. Den som vill klara sig i den stenhårda konkurrensen måste erbjuda kund­erna intressanta och attraktiva smaker till rimligt pris. Områdets krävande och bevandrade kunder vill ha full valuta för sina dollar.

Queens restaurangutbud är i förändring

Vissa delar av Queens håller på att övertas av den så kallade medelklassen, vilket återspeglas av bland annat nya kontorsfastigheter och hotellprojekt. De områden som ligger närmast Manhattan, framförallt Long Island City, genomgår de största och snabbaste förändringarna. Restaurangutbudet lever och följer utvecklingen. Djungeltrumman gör snabbt många nya etablissemang till populära inneställen.

”De flesta av våra kvällsgäster kommer från Manhattan, men under lunchen serverar vi främst kontorsarbetare och studenter från Queens”, säger den indiska restaurangen Addas delägare och köksmästare Chintan Pandya. Adda verkar mitt emot Queens College i Long Island City.

Den lilla anspråkslösa restaurangen med sin köksmästare, som flyttade från Mumbai till USA för sex år sedan, har blivit en av Queens klarast lysande kulinariska stjärnor. Sedan restaurangen slog upp sina dörrar år 2018 har den legat på tio-i-topplistan och upprepade gånger fått beröm av New York Times kritiska matskribent Pete Wells.

Chintan Pandya tror sig veta orsaken till restaurangens framgång och Queens ställning som matcentrum.

”Människor lägger märke till och uppskattar ärligt tillredd mat. Vi tror på vår mat som bjuder på genuina indiska smakupplevelser. Restauranggäst­erna vill ha äkta smaker”, säger han.

Queens inspirerar kökmästaren

Köksmästare Chintan Pandya har samlat sina mest älskade barndomssmaker på restaurang Addas meny. Till kökets filosofi hör att använda enkla råvaror av hög kvalitet och att inte anpassa kryddningen till gästernas önskemål.

”Adda är min favoritrestaurang. Vi erbjuder vågade smaker och stämningsfull samvaro vid borden. Ordet Adda betyder en plats där människor samlas och umgås”, säger han.

Chintan Pandya, vars karriär rymmer olika fine dining-restauranger, förknippas även med Manhattanrestaurangen Rahi som han driver tillsammans med sin landsman, restauratör Roni Mazumdar. Restaurangen kombinerar modern indisk fine dining med rätter och smaker från Mellanöstern.

Chintan Pandyas tredje restaurang är på väg att öppnas i Manhattanområdet Lower East Side. Utvidgningen till trots vurmar köksmästaren för Queens.

”Queens med sina människor från alla världens hörn och kulturer är och har varit stadens verkliga hot pot. Mat- och restaurangutbudet på Manhattan kan helt enkelt inte jämföras med utbudet i Queens”, säger han.

Nästa generations Brooklyn

Enligt Chintan Pandya har de yngre generationerna, som ständigt är på jakt efter nya upplevelser, haft stort inflytande på läget i Queens.

”Dagens ungdomar är mer beresta än tidigare generationer och de sociala medierna förmedlar kunskap och information om maten i olika delar av världen. Restauranger av Addas slag är på god väg att bli mainstream.”

Manhattans höga prisnivå får många att välja Queens, som även lockar gäster från trendområdet Brooklyn.

”Det går fortfarande att grunda restauranger med rimlig prisprofil i Queens, vars hyresnivå ligger långt under Manhattans och Brooklyns. Kunden gagnas av att priset bestäms av maten och inte av läget och adressen”, säger Chintan Pandya bestämt.

Restaurang Adda debiterar 12–25 dollar för en varmrätt. Addas dryckessortiment utgörs till stor del av varor från lokala mikrobryggerier. Många av restaurangens kunder väljer att skölja ner maten med öl av IPA-typ. Trots svårigheterna att kombinera indisk mat med vin har Addas viner god åtgång. På den väl genomtänkta vinlistan finns främst amerikanska viner. Väl avkylda viner gjorda på druvorna Grüner Veltliner (New York) och Pinot Noir (Oregon) rimmar väl med den eldiga och aromrika maten.

Text Kalle Kirstilä, foto Robert Seger