Siciliens klimat lämpar sig utmärkt för vinodling
Stefano Girelli, som äger vinhuset Santa Tresa i Vittoria på sydöstra Sicilien, är vinmakare i tredje led. Han är inte född på ön, utan flyttade dit från Trentino i norra Italien år 2001.
”Jag förälskade mig i Sicilien för nästan 20 år sedan. Ön har enorm potential och lämpar sig utmärkt för vinodling”, säger han.
Vintern är regnig medan sommaren är torr och solig. De gynnsamma vindförhållandena och den jämna luftströmmen håller vinrankorna friska och välmående. Klimatet lämpar sig även för ekologisk odling.
Siciliens lämplighet som odlingsområde återspeglas även av öns välsmakande frukter och grönsaker. Enligt Stefano bjuder bland annat tomaterna på nästan himmelska aromer.
Värmen, som stundtals är mycket intensiv när siroccon från Afrika blåser, utgör en utmaning för vinodlarna. I syfte att skydda druvorna mot direkt solljus låter man bladen växa ut.
Tyvärr hjälper inte ens de skyddande bladen i alla lägen, vilket ibland leder till att värmen som pinar rankorna dygnet runt torkar ut de mognande druvorna.
Etna är Siciliens mest omtalade vinområde, men vintypen cerasuolo di vittoria som produceras i Vittoria var den första som fick plats i Italiens högsta kvalitetsklass DOCG. Det lilla produktionsområdet har endast ett tjugotal vintillverkare.
”I cerasuolo di vittoria, som är ett fenomenalt vin, kombineras fruktigheten hos druvan Frappato med den unika aromstrukturen hos druvan Nero d’Avola”, säger Stefano.
Sicilien lämpar sig för ekologisk odling
Stefano Girelli odlar ekologiskt. Vinhuset har varit ekocertifierat redan i tio års tid. Öns klimat lämpar sig utmärkt för ekologisk odling, men i Santa Tresas fall handlar valet även om annat.
”Vi bör alla värna om vår planet och min strävan är att i framtiden kunna lämna över en värld som är bättre än den jag fick”, säger Stefano.
Enligt honom handlar ekologisk odling om mycket mer än att undvika bekämpningsmedel.
Santa Tresas verksamhet stöder hela ekosystemet, vilket bland annat innebär att man låter gräset växa fritt mellan vinrankorna och att man låter naturen styra odlingsförhållandena.
”Till en början upplevde jag det som skrämmande att vi människor inte kan kontrollera allt, men i dag ser jag harmonin med naturen som något positivt”, säger Stefano.
Druvor som får växa och mogna på naturens villkor ger personliga viner. Rankorna blir kraftiga, druvorna får unik karaktär och druvskalen blir tjocka.
Vinhuset värnar om druvornas karaktär även vid vintillverkningen, som bygger på skonsamma metoder. Kungstanken är att bevara druvornas egenskaper genom hela processen.
”Man kan inte tillverka bra vin av dåliga druvor, men man kan nog tillverka dåligt vin av fina druvor”, avrundar Stefano Girelli.
Text Lasse Pakarinen, foto vingårdarna