Bli bekant med vinområdet Sicilien

Soldränkta Sicilien lämpar sig utmärkt för vinproduktion. Öns egna druvor ger personliga viner och allt fler producenter har övergått till ekologisk odling. De kvalitetsmedvetna producenternas idoga arbete har fört öns viner till välförtjänta nya höjder.

Siciliens egna druvsorter och viner i Alkos sortiment

Nero d’Avola: En mörk druva som ger mångsidiga rödviner. De bästa vinerna är fruktiga, aromatiska och strukturerade.

Nerello Mascalese: En mörk druva från främst Etnaområdet som ger eleganta, strukturerade och blommigt aromatiska viner.

Frappato: En mörk druva från främst sydostkusten som ger relativt lätta viner med bärig och fruktig karaktär.

Catarratto: En grön druva som ger relativt lätta friska och fruktiga vita viner med ibland kryddig karaktär.

Grillo: En grön druva som ger relativt lätta friska och fruktiga vita viner med bland annat ört- och blomtoner.

Alkos sortiment omfattar ungefär 70 sicilianska viner.

Menfi på västra Sicilien lever av lantbruk

Menfi på västra Sicilien är ingen dum hemort. Byn ligger nära kusten med rent vatten och solen skiner cirka 300 dagar om året. Byborna lever ett lättsamt utomhusliv med glada picknickar och sammankomster.

Menfis viktigaste näring är lantbruk. Utöver vin odlar man bland annat frukt, oliver och skockor. Vinproduktionen i byn med 10 000 invånare domineras av kooperativet Settesoli och dess omkring 2 000 medlemsodlare.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Sicilien satsar på öns egna druvsorter. Domenico ”Mimmo” De Gregorio berättar att vinodlarna får betalt enligt uppnådd kvalitet.

Andelslagen har en central roll på Sicilien

Andelslagen är av tradition centrala element i den italienska vinproduktionen. Under de senaste 20 åren har man gjort stora investeringar, vilket avsevärt har gagnat andeslagsvinernas kvalitet.

Settesolis tekniska direktör Domenico De Gregorio berättar att det stora antalet odlare tarvar betydande satsningar på upprätthållandet av jämn och hög kvalitet.

”Vi har tio vinodlingsexperter som övervakar odlingarna. I syfte att säkerställa att allting gjorts rätt inspekteras vingårdarna såväl före som under skördetiden. Vinodlarna får betalt enligt uppnådd kvalitet”, säger han.

Menfi med omnejd passar utmärkt för odling av gröna druvor: Den maritima miljön håller temperaturen på gynnsam nivå och markens höga kalkhalt lämpar sig väl för druvslagen.

Vid vintillveringen tillämpas moderna metoder.

”Våra gedigna kunskaper och tekniska lösningar står som garanti för friska och aromatiska vita viner. Vinerna skyddas aktivt mot oxidering och värmeskador”, säger Domenico.

Även de röda vinerna är friska och fruktiga.

Sicilien är stolt över sina egna druvsorter

På Settesolis vinodlingar odlas hela 32 olika druvsorter. De flesta är sicilianska, men på gårdarna växer även importerade sorter. Det breda urvalet möjliggör dels spridd skörd, dels spännande blandningsförsök.

”Om vi endast odlade sicilianska druvsorter skulle hela skördetiden infalla under perioden slutet av augusti till början av september, men nu Skördar vi bland annat druvorna Pinot

Grigio och Sauvignon Blanc redan i början av augusti”, säger Domenico.

Settesoli, som ville vara föregångare och pionjär, började plantera och odla internationella druvsorter redan i slutet av 1970-talet. Sicilianska viner gjorda på välbekanta druvsorter så som Syrah och Chardonnay renderade ön erkänsla runt om i vinvärlden.

Under senare tid har trendpendeln svängt till förmån för de lokala druv­sorterna. Som svar på detta har Settesoli ökat odlingen av bland annat druvan Nero d’Avola, som har fått epitetet Siciliens blå stolthet.

”Sicilien värnar om sina traditioner och de lokala druvsorterna ger vin med mycket varierande karaktär”, säger Domenico.

Siciliens personliga viner rimmar utmärkt med öns matkultur. Domenico De Gregorio avrundar med att berättar att vin gjort på druvan Nero d’Avola lämpar sig ypperligt till bland annat rostat lamm, att vin gjort på den lättare druvan Frappato är ett gott val till öns grönsaksgratäng caponata och att vin tillverkat av de aromrika druvorna Grecanico och Grillo är som skapt för fisk och skaldjur.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Enligt Patricia Tóth, som har ungerska rötter, är Etna Europas mest unika vinområde. Capo di Milazzo är en halvö i nordöstra Sicilien.

Sicilien är de mångsidiga förhållandenas ö

Bergiga Sicilien erbjuder varierande odlingsförhållanden. Öns dalar, höjder, jordmåner och varierande regnmängd­er ger druvor med vitt skilda karaktärsdrag.

Vinhuset Planeta, som är en av de producenter som utforskar öns odlingsförhållanden, har vingårdar på fem olika ställen på Sicilien.

”Områdena är olika, vilket berättigar flyttandet av personal och redskap mellan gårdarna”, säger Planetas vinmakare Patricia Tóth.

Familjen Planeta, som inledde sin vinproduktion i Menfi, var med och grundade kooperativet Settesoli på 1950-talet, men på 1980-talet beslöt familjen att övergå till helt egen produktion.

Så småningom utvidgade vinhuset sin verksamhet till andra områden. Vinets karaktär återspeglar de lokala förhållandena – exempelvis öns druvsort Nero d’Avola ger vin av olika typ beroende på växtplatsen.

Patricia berättar att druvor som odlas i Menfis leriga jordmån ger stora rödviner med ung energi och plommontoner, att druvor från området Vittoria på sydöstra Sicilien där marken är gammal havsbotten med underliggande kalkavlagringar ger lätta och bäriga röda viner som för tankarna till druvan Pinot Noir och att druvor odlade i området Capo di Milazzo i nordost där jordmånen är stenig och lerig ger mörka, fylliga och bäriga viner med nästan köttiga umamitoner.

”Etna är Europas mest unika vinområde"

Enligt Patricia är vulkanen Etna den intressantaste växtplatsen på Sicilien.

”Etna är nog Europas mest unika vinområde. Man kan gott säga att vulkanen är chef eftersom marken och jordmånen lever. Askan och lavan på den aktiva vulkanens sluttningar har stor inverkan på vinodlingen”, säger hon.

Under de två senaste decennierna har Etna lockat kvalitetsmedvetna vinproducenter och i dag gör man många odlingsexperiment i området. Odlarna är mer intresserade av att utnyttja den unika odlingspotentialen än av att massproducera vin.

Den vulkaniska jordmånen är porös, vilket innebär att den knappast alls binder vatten. De stora höjdskillnaderna påverkar också vinodlingen. Vinrankorna utsätts för stress, vilket gör att de producerar aromatiska druvor.

I dag ger områdets traditionella druvsorter fina viner. Patricia Tóth berättar att den blå druvan Nerello Mascalese ger blommiga, aromatiska och tanninrika rödviner som för tankarna till Piemontes nebbioloviner och tillägger att den tidigare under­värderade gröna druvan Carricante ger lagringsbara vita viner av hög kvalitet.

Hon betonar att hög kvalitet är dagens sicilianska trend.

”Under de senaste tjugo åren har Sicilien utvecklats till ett område för kvalitetsviner och nu är man inriktad på finslipning av detaljerna”, avrundar Patricia Tóth.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Stefano Girelli berättar att Siciliens klimat lämpar sig utmärkt för ekologisk odling.

Siciliens klimat lämpar sig utmärkt för vinodling

Stefano Girelli, som äger vinhuset Santa Tresa i Vittoria på sydöstra Sicilien, är vinmakare i tredje led. Han är inte född på ön, utan flyttade dit från Trentino i norra Italien år 2001.

”Jag förälskade mig i Sicilien för nästan 20 år sedan. Ön har enorm potential och lämpar sig utmärkt för vinodling”, säger han.

Vintern är regnig medan sommaren är torr och solig. De gynnsamma vindförhållandena och den jämna luftströmmen håller vinrankorna friska och välmående. Klimatet lämpar sig även för ekologisk odling.

Siciliens lämplighet som odlingsområde återspeglas även av öns välsmakande frukter och grönsaker. Enligt Stefano bjuder bland annat tomaterna på nästan himmelska aromer.

Värmen, som stundtals är mycket intensiv när siroccon från Afrika blåser, utgör en utmaning för vinodlarna. I syfte att skydda druvorna mot direkt solljus låter man bladen växa ut.

Tyvärr hjälper inte ens de skydd­ande bladen i alla lägen, vilket ibland leder till att värmen som pinar rankorna dygnet runt torkar ut de mognande druvorna.

Etna är Siciliens mest omtalade vinområde, men vintypen cerasuolo di vittoria som produceras i Vittoria var den första som fick plats i Italiens högsta kvalitetsklass DOCG. Det lilla produktionsområdet har endast ett tjugotal vintillverkare.

”I cerasuolo di vittoria, som är ett fenomenalt vin, kombineras fruktigheten hos druvan Frappato med den unika aromstrukturen hos druvan Nero d’Avola”, säger Stefano.

Sicilien lämpar sig för ekologisk odling

Stefano Girelli odlar ekologiskt. Vinhuset har varit ekocertifierat redan i tio års tid. Öns klimat lämpar sig utmärkt för ekologisk odling, men i Santa Tresas fall handlar valet även om annat.

”Vi bör alla värna om vår planet och min strävan är att i framtiden kunna lämna över en värld som är bättre än den jag fick”, säger Stefano.

Enligt honom handlar ekologisk odling om mycket mer än att undvika bekämpningsmedel.

Santa Tresas verksamhet stöder hela ekosystemet, vilket bland annat innebär att man låter gräset växa fritt mellan vinrankorna och att man låter naturen styra odlingsförhållandena.

”Till en början upplevde jag det som skrämmande att vi människor inte kan kontrollera allt, men i dag ser jag harmonin med naturen som något positivt”, säger Stefano.

Druvor som får växa och mogna på naturens villkor ger personliga viner. Rankorna blir kraftiga, druvorna får unik karaktär och druvskalen blir tjocka.

Vinhuset värnar om druvornas karaktär även vid vintillverkningen, som bygger på skonsamma metoder. Kungstanken är att bevara druvornas egenskaper genom hela processen.

”Man kan inte tillverka bra vin av dåliga druvor, men man kan nog tillverka dåligt vin av fina druvor”, avrundar Stefano Girelli.

Text Lasse Pakarinen, foto vingårdarna