10 skäl att utforska USA:s västkust

Det finns otaliga smaker att upptäcka på USA:s västkust. Följ med oss på smakresa till Kaliforniens vinregioner, Oregon och Washington State. Vi bekantar oss också med mikrobryggerierna och västkustens mångsidiga street food-kultur.

1. Kalifornien placeras på vinvärldskartan

Känner du till blindprovningen som omvälvde vinvärlden?

Den engelska vinhandlaren Steven Spurrier arrangerade 1976 tillsammans med sin kollega från USA, Patricia Gallagher, en blindprovning av viner som blev känd som ”Judgement of Paris". På provningen i Paris jämfördes rödviner från Bordeaux och cabernet sauvignon-viner från Kalifornien samt ­chardonnay-vitviner från Bourgogne respektive Kalifornien.

Konstellationen ansågs orättvis, eftersom franska viner betraktades som de bästa i världen. USA och Kalifornien var däremot inte kända för kvalitets­viner. Men vad hände: juryn bestående av franska vinproffs valde de kaliforniska vinerna till etta i båda vinkategorierna. Fransmännen baxnade och krävde att resultaten skulle ogiltigförklaras. Denna händelse banade väg inte bara för viner från Kalifornien, utan även för andra viner från Nya världen.

2. USA:s berömdaste ledstjärnor: Napa Valley och Sonoma

Vinregionerna Napa Valley och Sonoma norr om San Francisco är vägvisarna för hela vinvärlden i USA.


Napa Valley

 • Napa Valley är förmodligen den mest kända vinregionen utanför Europa. Det återspeglas i såväl i vinernas kvalitet och prislapp som antalet turister i regionen. Varje år besöker cirka fyra miljoner vinvänner vin­gårdarna i Napa Valley.

 • Napa Valleys vinnande kombination består av en varierande jordmån, olika mikroklimat, historien, marknadsförings­expertis och sakkunskapen hos vin­industrins anställda utbildade vid UC Davis-universitetet.

 • Regionen är särskilt känd för sitt rödvin av Cabernet Sauvignon. Här produceras viner av toppkvalitet också av druvorna Chardonnay och Merlot.

 • Sonoma har blivit allt mer populärt som ett lättillgängligt och plånboksvänligt alternativ till Napa Valley.

 • Som vinregion är Sonoma fräschare än sin granne, tack vare den svala havsluften och dimman som lägger sig över vingårdarna om morgnarna.

 • Sonoma hör till USA:s bästa producenter av nyanserade Pinot Noir-rödviner och strukturerade mousserande viner.

 • Även sorterna Chardonnay och Zinfandel håller en exceptionell kvalitet i Sonoma.

3. Nya världens bästa kvalitetsviner från Kalifornien

Kalifornien anses vara det bästa stället i USA för att odla kvalitetsviner.

 • Central Coast AVA (American Viticultural Area) är en av Kaliforniens viktig­aste vinregioner.

 • Vinregionen Central Coast sträcker sig från San Francisco ner till Santa Barbara.

 • I regionen finns fler än 100 odlade druvsorter, små kultproducenter och stora vinhus. Regionen kallas också "Kaliforniens Nya värld".

 • I det bergiga Kalifornien varierar jordmånens egenskaper. Den största faktorn som påverkar klimatet är Stilla havet och de svala havsbrisarna som blåser över vinodlingarna.

 • Vinregionerna och bergssluttningarna nära kusten är särskilt lämpliga för odling av de fräscha druvorna Pinot Noir och Chardonnay.

 • Paso Robles och Santa Ynez Valley i inlandet är däremot idealiska för att odla fylliga druvor som Cabernet Sauvignon, Syrah och Zinfandel.

länsirannikko

4. Washington States vinregioner är varma och torra

Washington State har klivit in i vinentusiasters medvetande tack vare en mängd innovativa och tuffa vinmakare.

 • Delstatens vinregioner varierar från de stora vinslätterna i Columbia Valley till kvalitetsvin­regioner som Wahluke Slope och till den mest kända regionen Walla Walla Valley.

 • En stor del av vin­gårdarna ligger bakom Kaskadbergen. Vinodling i den torra och soliga östra delen är beroende av konstbevattning.

 • Washington State är känd för vinblandningar i Bordeauxstil och för druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah.

 • Chardonnay och Riesling har anpassat sig till regionen.

 • Stora vingårdar, men små vinhus producerar viner med ett konkurrens­kraftigt förhållande mellan pris och kvalitet till både vardag och fest.


länsirannikko

5. Smakminnen: Världens bästa frukt!

"I Kalifornien har jag ätit mitt livs bästa, persikoliknande frukt! Det ger en bild av hur idealiskt klimatet där är för odling av frukt och även vin.

Jag har också starka minnen av de lokala invånarna. De är inte av typen ”How are you – bye”, utan genuint intresserade och bryr sig om andra människor.”


palvelumestari


Alkos servicemästare Miia har lärt känna USA:s västkust och vingårdarna där under flera besök.

6. Västkusten är ytterligheternas rike

länsirannikko


USA:s västkust är ett rike av ytterligheter som inte upphör att förbluffa besökare. Här möts den glamorösa filmindustrin, de intellektuella i Silicon Valley och den växande invandrarbefolkningen som för med sig sina egna seder och bruk.

Ytterligheterna kan ses såväl i det lokala köket som på gymmen. Kalifornien är känt för sina snabbmatskedjor, men tillika som platsen där fitnesstrenden fick sin början. Vid sidan av fast food är en grön smoothie späckad med superfood perfekt till lunch.

7. Oregon, USA:s Bourgogne

länsirannikko


Den minsta vinproducerande delstaten på västkusten är känd för sina små, familjeägda vingårdar. Oregon kallas ibland lekfullt för USA:s Bourgogne.

Oregons jordnära inställning till vinproduktion och förmånligare vingårdar än i grannstaterna har lockat investerare från andra delar av USA, men även franska vinhus är övertygade om regionens potential. Många välkända vinhus är verksamma i Oregon, exempelvis i utkanten av Mount Hood (på bilden).

 • Klimatet i Oregon är milt och tidvis regnigt, vilket gör delstaten mer mottaglig för årgångsvariationer än resten av västkusten. De pigga och syrliga vinerna ökar starkt i popularitet i och med den globala trenden med fräscha smaker.

 • Delstaten, som är relativt liten, omfattar 21 olika vindistrikt och 900 vingårdar.

 • Pinot Noir täcker cirka 60 % av vinodlingarna, medan gröna Pinot Gris har en andel på 13 %.

 • Vindistriktet Willamette Valley står för cirka 90 % av delstatens hela vinproduktion.

 • I den största staden Portland finns över 20 urbana vingårdar.

8. West Coast IPA, stjärnan i USA:s mikrobryggeriboom

Överlag har mikro­bryggeriboomen i USA varit en av de största framgångshistorierna i ölvärlden. I slutet av 1970-talet fanns det färre än 100 ölbryggerier i landet. Fram till millennie­skiftet ökade antalet sakteligen till cirka 1 500, tills bryggerierna 2006 började öka till astronomiska mängder. År 2020 fanns det svindlande 8 884 bryggerier, varav 98,6 % räknades som mikrobryggerier.

 • West Coast IPA är kanske den mest kända produkten från USA:s mikrobryggerier.

 • Ölsorten är upp­kallad efter västkusten och var ursprungligen ett torrt, rejält bittert och kraftigt humlat öl.

 • Under årens lopp har West Coast IPA-stilen tagit intryck av andra ölstilar. Idag kan du bland annat stöta på tropiskt fruktig West Coast IPA med en saftig stil och ett disigt, rentav grumligt utseende.

West Coast IPA

9. Västkusten är en smältdegel för matkulturer

länsirannikko


Matkulturen på västkusten är ofattbart rik.

 • Genom Baja California och Tijuana och mexikanska invandrare har Kalifornien fått en betydande subkultur av street food med matkärror och restauranger som är exceptionellt mångskiftande i sin läcker­het.

 • Vid sidan av USA-klassikerna hot dogs och hamburgare finns det nu fisktacos, elote-majs, enchiladas och burritos.

 • Också den asiatiska matkulturen är starkt närvarande i stadsbilden. Det kinesiska samhället i Los Angeles är ett av de största utanför Kina.

 • I mat­utbudet finns därtill många koreanska, filippinska och japanska rätter, från sushi till grillad bulgogi.

10. Klimatförändringen syns också i västkustens vinregioner

länsirannikko


Västkustens vinregioner har drabbats hårt av klimatförändringarna. Här är några konkreta exempel:

 • De förödande skogsbränderna i Kalifornien har utplånat många vinodlingar och vingårdsbyggnader exempelvis i Sonoma och Napa Valley.

 • De allt varmare och torrare åren medför också andra utmaningar för lokala vinodlare och för druvsorter som föredrar ett svalare klimat, som Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

 • Vingårdarna har varit tvungna att satsa på ekologiskt hållbar vinodling. Exempelvis i Kalifornien övervakas vattenanvändningen noga av myndigheterna.

 • Läget ser inte heller bättre ut längre norrut. Framtiden för vingårdarna i Washington State är också hotad.

 • Merparten av vindistrikten i Washington State får sitt bevattningsvatten från Columbiafloden, som rinner från glaciärerna i de kanadensiska bergen. Glaciärerna smälter i en takt som har fördubblats under de senaste 20 åren.

Text Ilkka Siren, foto Satu Nyström, styling Niina Meriläinen, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko

Viner från USA:s västkust

Det finns omkring 150 kaliforniska produkter på Alkos hyllor. Av dem är drygt 100 röda viner, cirka 40 är vita viner och dessutom finns roséviner, mousserande viner och öl. Det finns cirka 40 viner från Washington State och ett tiotal från Oregon. Produkterna ingår i många olika priskategorier och finns i såväl butikerna som Alkos webbutik.