Soave Classicos utmanande jordmån
Andrea Pieropan, som leder vinhuset Pieropan, berättar om vingården La Rocca. Vinhuset som grundades år 1880 äger 50 hektar vinodlingar i Soave Classico.
Pieropans viner görs uteslutande på vinhusets egna druvor.
”Cirka 90 procent av allt soave-vin produceras av andelslag som köper in sina druvor från olika odlare. Produktionen är omfattande och tyvärr försummas kvaliteten ofta. Distriktet Soave har omkring 6 500 hektar vinodlingar, varav endast 1 500 hektar finns i området Classico. Det förklarar delvis vinets dåliga rykte”, säger Andrea Pieropan.
Jordmånen i Soave Classico är utmanande medan resten av distriktet, som är beläget mellan kullarna, är flackt och bördigt. Den vulkaniska marken i vingården La Rocca har inslag av lera och sten.
Andrea Pieropan ger följande råd till finländare som vill köpa ett gott soave-vin:
”Välj om möjligt ett vin tillverkat av en namngiven producent i området Soave Classico”.
Han berättar att vinerna lämpar sig till bland annat japanska rätter, svamp, risotto och mild fisk.
Mångsidiga Garganega
Soave-vinerna gör främst på en blandning av druvorna Garganega och Trebbiano di Soave, men även druvan Chardonnay används. Andrea Pieropan berättar att varma somrar kan ge druvan Chardonnay ”platt” smak, vilket gör den opålitlig.
Garganegadruvorna från La Rocca lämpar sig utmärkt för torkning. I Veneto används torkade druvor för tillverkning av söta recioto-viner och smakrika amarone-viner. Under den fem månader långa torkningen förlorar druvorna över hälften av sin vikt, vilket leder till att sockerhalten stiger. Appassimento-metoden är urgammal, men dagens varianter är många.
”Torkningen sker på 130 år gamla bambuställningar som när det begav sig införskaffades av min farfars far. Ställningarna användes ursprungligen för uppfödning av silkesmaskar”, säger Andrea Pieropan.