​​Volontären Aila hjälper genom att lyssna

Att tala med någon annan gör ofta att man känner sig bättre. Det känns fint att kunna hjälpa någon, om så bara genom att lyssna, säger Aila Leppihalme, volontär för Perjantaipuhelin.

Vad är Perjantaipuhelin?

HelsingforsMissions tjänst, ”Fredagstelefonen”, som har skapats för att avhjälpa ensamhet. Känslor av ensamhet förstärks ofta när veckoslutet närmar sig.

Hur fungerar Perjantaipuhelin?

Den som känner sig ensam kan ringa Perjantaipuhelin på fredagar klockan 17-19, och vi frivilliga svarar på samtalen. Ibland ger vi råd åt den som ringer hur de ska hitta professionell hjälp, men vi är inte egentligen rådgivare, utan finns till för att lyssna. Det känns som om man ofta kan hjälpa bara genom att lyssna.

Hur kom det sig att du gick med som volontär för Perjantaipuhelin?

Vi anställda på Alko blev tillfrågade om vi vill blir volontär för att fira Alkos 90-års­jubileum, och jag anmälde mig direkt.

Vilka är dina första erfarenheter som volontär för Perjantaipuhelin?

Jag har märkt att ensamhet kan manifestera sig på så många olika sätt. Någon kan ha många vänner, men kan ändå känna sig ensam. Livssituationen kan ha förändrats, till exempel då ens partner har dött, och man vill inte störa sina vänner.

De som ringer berättar väldigt öppet om sig själva. Jag beundrar och uppmuntrar det modet. Men å andra sidan behöver man berätta bara så mycket om sig själv som man vill när man ringer. Man kan vara tyst en stund om man känner för det.

Vad ger volontärarbetet dig själv?

Människor intresserar mig. I mitt tidigare jobb som chef intresserade jag mig mer för människor än siffror. Ensamhet är en bekant känsla också för mig. Jag blir väldigt glad om jag har kunnat hjälpa någon ens lite, även om jag alltid undrar om pratstunden var för kort och om jag hade kunnat göra mer. Visserligen kan den som ringt ringa igen följande fredag, och någon svarar på det samtalet också.

Kundservice är en hjärtesak för mig i mitt arbete, jag blir glad av att hjälpa. Samma känsla finns också i volontärarbetet, säger Aila Leppihalme.

Text Teija Laakso, foto Petri Mulari

Aila Leppihalme

Vem:

Aila Leppihalme har haft chefsbefattningar på Alko i nästan 20 år, numera jobbar hon som försäljare i Nickby, Sibbo.
Svarar som volontär på fredagar i telefontjänsten Perjantaipuhelin.

Telefontjänsten Perjantaipuhelin

09 2312 0390

perjantaipuhelin.fi

HelsingforsMissions nya finskspråkiga tjänst Perjantaipuhelin (Fredagstelefonen) riktar sig till alla som upplever ensamhet. Alko bidrar till att starta upp tjänsten som en del av sitt samhälleliga uppdrag och ansvarsarbete. Från augusti till december besvaras samtalen av frivilliga från Alko.

Läs mer