Konstnär Anna Retulainen: Trädgården ger mig tid och ro att samla tankarna

Konstnär Anna Retulainen skaffade sig för ett antal år sedan en kolonistuga med några hundra kvadratmeter vildvuxen trädgård. Sedan dess har trädgårdsskötseln blivit en livsviktig del av hennes skapande arbete.

Berätta med några ord om dig själv, vem du är och vad du gör!

Jag heter Anna Retulainen och jag är bildkonstnär och konstmålare. Min livsuppgift är att rita och måla. Sommartid vill jag helst av allt vara trädgårdsmästare.

Hur påverkar trädgården ditt arbete?

Trädgården och trädgårdsskötseln ger mig tid och ro att samla tankarna. Medan jag vårdar växterna och pysslar i trägården arbetar mitt undermedvetna med måleriet. Trädgården är uttalat viktig för mig. Trädgårdsskötseln, som sommartid är min viktigaste sysselsättning, fungerar som konststimulerande arbete. En betydande del av mitt konstnärsvärv handlar om tankearbete. När växtperioden går mot sitt slut och trädgården förbereder sig för vintern plockar jag fram staffliet och dukarna.

Vad är det bästa i din trädgård?

För tillfället är jag särskilt stolt över mitt vackra trädgårdsland som ger mig läckra vegetabilier. Jag har stor glädje och nytta av bären, äpplena, päronen, plommonen och vitlöken året runt.

Har du något trädgårdstips?

Nyttoväxterna växer i ett hav av ringblommor. Vid en första anblick ser man enbart blommorna, men i det granna blomhavet växer gott om ätbara läckerheter.

Odla gärna örter, grönsaker och andra nyttoväxter bland och tillsammans med blommor. Ringblomman fröar av sig, men man kan även sprida blomfröer i rabatten. ”Ojämnt” växande blommor är i allmänhet mer tilltalande och levande än prydliga blomrader. Vem har väl sett prydliga blomrader i naturen? Fritt växande blommor håller dessutom ogräset i schack.

Vilken är din favoritråvara?

Min favoritråvara varierar enligt vad trädgården erbjuder. För tillfället toppar nog rovan!

Foto Roope Permanto