Energi i norr

Restaurang Gustav innebär nya fläktar för Rovaniemis matkultur. Nykomlingen öppnade i rättan tid, trots att coronapandemin hade lagt sordin på turistströmmen. Den energiska duon, som hör till restaurangens ägare, lyckas kombinera jobbet och privatlivet som barnfamilj.

I Rovaniemi har antalet restaurangbesökare hållits på en hyfsad nivå trots coronapandemin och den sinande turistströmmen. Affärsverksamheten har stötts av ortsborna och tillresande från Rovaniemis närområden. Kundgruppen är av central betydelse för Elisa Honkavuori, Juha Eskelinen och deras kompanjon Roope Kotila. Trion, som tillsammans grundade Rovaniemirestaurangen Kitchen & Bar Gustav, hoppas att kunderna hittar fram exempelvis direkt från bärskogen.

Avspända och lättillgängliga restaurang Gustav

”Vi vill att Gustav upplevs som en lättillgänglig restaurang, som kunderna gärna besöker mitt i veckan och inte enbart under veckosluten eller någon enstaka gång per år”, säger Juha Eskelinen.

”Tanken är att man inte skall behöva tänka på hur man är klädd eller om man kan ta barnen med sig”, fortsätter Elisa Honkavuori.

Elisa och Juha vet av egen erfarenhet hur trevligt det är att kunna besöka en restaurang tillsammans med barn. Paret har två barn, nämligen treårige Noel och minstingen Edith. Barnen får lära sig restaurangetikett från början. Hemma äter familjen vanlig husmanskost tillredd av pappa Juha. Barnens mor Elisa sköter städningen av hemmet.

Hemligheten bakom det flitiga och engagerade krögarparets framgångar är en klar arbetsfördelning och att vardera hålls på sina egna ”tomter”. Arbetsfördelningen på restaurang Gustav har från början varit den att Elisa sköter inredningen och administrationen, medan Juha bär det övergripande ansvaret och ansvaret för dryckesbiten. Köksmästaren och kompanjonen Roope Kotila har hand om köket och köksfunktionerna.

”Barnen är en räddning i kaoset – de tvingar oss att prioritera rätt”, säger Elisa.

Paret är ett effektivt team

Elisa Honkavuoris, 35, och Juha Eskelinens, 38, gemensamma resa fick, hör och häpna, sin start i början av 2000-talet på en nattklubb i Rovaniemi. Juha jobbade som bartender när en vacker mörk dam gjorde närmanden och krävde en puss. På den vägen är det.

Elisa, som växte upp i Rovaniemi, studerade ekonomi vid Uleåborgs universitet samt ledning och administration vid Lapplands universitet. Uleåborgsbördige Juha utexaminerades som idrottsinstruktör från Lapplands yrkeshögskola.­ Under studietiden kom han i kontakt med restaurangvärlden och avlade senare yrkesexamen inom segmentet servitör och bartender. År 2017 knöt paret hymens band i det för krögare lämpliga området Champagne i Frankrike.

Paret reste mycket, njöt av god mat och goda drycker och bekantade sig med restauranger runt om i världen. De svetsades ihop till ett team där parterna stödde och kompletterande varandra. Parets breda bekantskapskrets delade intresset för kvalitetsdrycker och väl tillagad mat. Flera av krögarparets vänner, däribland förståsigpåare från huvudstadsregionen, följde med till restaurang Gustav.

I dag hinner krögarparet, vid sidan om skötseln av vardagen och restaurang Gustav, driva ytterligare två serveringsställen i Rovaniemi, nämligen restaurang Yuca och Cafe & Bar 21. I Elisa Honkavuoris och Juha Eskelinens gemensamma krögarkarriär, som överspänner åtta år, ryms även ett misslyckande och därmed förbundna erfarenheter.

”För fem år sedan grundade vi en ny typs nattklubb, Sfääri, i Rovaniemi. Vi ville öppna ett ställe som, i stället för intensivt festande, erbjuder trivsel och god betjäning. Tiden var tyvärr inte mogen för ett sådant koncept. Vi lyckades sälja nattklubben och klarade oss torrskodda ur äventyret”, säger Elisa.

Restaurang Gustavs meny för tankarna till utlandet

Vid etableringen av restaurang Gustav ville paret inte stjäla andras idéer, utan skapa något nytt och eget. Elisa och Juha hade lagt märke till brister i krogutbudet i Rovaniemi, som även bär epitetet Lapplands port. Många restauranger i staden har riktat in sig på smaker från norr och besökande turister. Restaurang Gustav är ett annorlunda koncept.

”Vi ville undvika Rovaniemitänkandet, som fokuserar på lappländsk mat för turister. I Gustavs kök, som har influenser från olika håll i världen, råder frihet att prova på vad som helst. Menyn lever”, säger Juha.

”Som att vara utomlands” är det bästa tacket krögarna kan få. Till sin stora glädje får de ofta höra de värmande orden.

Restaurang Gustavs fria grepp återspeglas av flera väl övervägda detaljer, bland annat den säregna menyn. Rätterna beskrivs inte med ett par korta rader, utan med hjälp av världens äldsta knep, nämligen skildringar. Exempelvis rätten laxceviche presenteras på följande sätt:

Gustav serverar den limebaddade sydamerikanska läckerheten tillsammans med vildris och aromatisk fänkålssallad både vardag och helg. Eftersom Gustavs hemlagade dillolja får snålvattnet att rinna ingår den även i denna rätt.



Fiktive herr Gustav

Den mystiske Gustav är en fantasifigur, men namnet är inte taget helt ur luften. Bakom restaurangens namn döljer sig Knut Gustaf Strandberg, som planerade Andelsbankens hus bredvid restaurang Gustav. Krögarna ville ha en koppling till stadens historia.

”Vår restaurang skall inte vara en dagslända, utan ett populärt serveringsställe många år fram­över”, säger Juha Eskelinen.

En angenäm framtidsvy är att sonen Noel fattar intresse för restaurangbranschen och vill gå i lära på restaurang Gustav. Tillsvidare kockar far och son i hemmet – pappa i det riktiga köket och tre­åringen i sitt leksakskök.

Hörnstenarna i Juha Eskelinens husmanskost

Pizza

Sommartid på grillen och under vintern i ugnen: rågbottenpizza med körsbärstomater, paprika, svamp, pepperoni och mozzarella. Kocken sköljer helst ner läckerheten med friskt Rieslingvin.

Köttfärssoppa

I grönsaksbuljong kokt morot, kålrot, selleri, potatis och purjolök med brynt lätt nötfärs är en sann klassiker. Rätten serveras med färskt bröd, smör, ost och kall mjölk.

Grillad lax

Grillad lax med nypotatis, grönsaker och sås gjord på lök och smör är en himmelsk smakupplevelse som blir ännu bättre om den ackompanjeras av ett glas chablis.

Text Helen Partti, foto Jouni Porsanger 

Läs också