Chilientustiasten Jaakko gillar eldig matlagning

För Jaakko Pirhonen är de olika smakerna det viktigaste i chili, men i fråga om eldigheten kan det ske misstag även för en erfaren kock. Då behövs extra mycket matdryck och iskall glass för att styra upp det hela.

”Jag planterade chili första gången helt på skoj , när alla andra också gjorde det. Jag hade fyra plantor, ansträngde mig verkligen för att sköta om dem - och fick en frukt. Då tänkte jag att det nog inte var min grej”, berättar Jaakko Pirhonen.

Men efter att ha funderat en stund bestämde han sig ändå för att ge sin inre hortonom en ny chans. Alltså planterade han chili på nytt, vattnade och hoppades på det bästa.

”På andra försöket fick jag så mycket frukt att jag inte ens orkade äta alla”, fortsätter han.

På den vägen är han. Numera finns det chili­plantor i alla rum, utom i badrummet, i Pirhonens hem.

Driver upp chiliplantor från frö

Jaakko Pirhonen


Han minns fortfarande sina första chiliplantor väl. De växte på en fönsterbräda i hans etta, ett par stenkast från Jaakko Pirhonens och hans frus nu­varande hem.

”Det var helt vanlig chili, alltså sådana där röda avlånga. Inte tänkte jag på sorterna då.”

Sedan dess har såväl Pirhonens egen smak­palett som hans chilikunskap utvecklats. Under årens lopp har minst sju olika sorter vuxit på hans fönster­brädor. För närvarande sköter Pirhonen tre olika chilibuskar, Lemon Drop, Cayenne Long Slim och Carolina Reaper.

”Följande sort är fortfarande ett frågetecken. Jag brukar titta på urvalet i slutet av året och välja nästa sort.”

Den som vill få resultat snabbare kan skaffa sig färdiga chili­plantor, men Jaakko har inte så bråttom. I början av året lägger han ett tjugotal frön för att gro på filterpapper. När fröna har grott och växtämnena är några centimeter långa, planterar han dem i krukor fyllda med chili- eller kaktusjord. Chili trivs inte i näringsrik svart mylla.

”Chilin växer under våren. Vid midsommar blommar den, om allt går bra, och på sensommaren kan man skörda frukterna.”

Avslappad inställning till sin chiliodling

Jaakko Pirhonen har från första början odlat chili tillsammans med sin goda kompis. När de träffas pratar de också om chiliodlingen, och diskuterar vad som funkar och vad som inte gör det. Om den egna kunskapen inte räcker till, kan man söka hjälp till exempel på chiliforumet på nätet.

 ”På forumet ser man att många hobbyodlare har skaffat sig riktigt ingående kunskaper om hur man odlar chili. Sådan entusiasm kan man inte annat än beundra.

”Vill man kan man också lägga ner en hel del pengar i sin chilihobby. Jaakko Pirhonen har en avslappnad inställning till chiliodlingen. Till exempel lyser bevattningssystem som är typiska för seriösa odlare med sin frånvaro.

För Pirhonen räcker det med frön, krukor och en blomstersax som behövs för att beskära plantorna. Krukor finns att köpa billigt i järnaffärer eller lite dyrare i inredningsbutiker.

”Jag är en söndagsodlare och mina chiliplantor har till exempel inga namn. Om en planta inte trivs på fönsterbrädan duger den bra som bioavfall.”

Chilin fick hemmakocken att upptäcka smakernas värld

chili


Chilihobbyn passar naturligt in i Jaakko Pirhonens vardag, eftersom han har varit en ivrig matlagare hela sitt liv. Chili har öppnat en väg in i smakernas värld för den experimenterande hemma­kocken.

”Skillnaderna mellan olika sorter ligger i chilins styrka, men framför allt i aromerna. Habanero smakar paprika, den har goda aromer och ger maten sting om det behövs. På motsvarande sätt har till exempel Lemon Drop, som namnet säger, smak av citron och passar bra till fiskrätter.”

Jaakko Pirhonen gillar Fjärran Österns olika kök, som alla använder chili generöst, men vid behov mycket sofistikerat. Hans egen bravur, vegetarisk rendang, kommer från Indonesien. Den kokosmjölkbaserade curryn blir matig med antingen pulled havre eller bondbönor och lök. Pirhonen använder mycket chili i sin rendang, eftersom farinsockret som ingår i receptet bryter chilins eldighet, men bidrar till att bevara smaken.

”Det är så pass mycket eld i maten att matdrycken brukar bli tvåa. Ett fruktigt vitt vin med lite restsocker kan matcha hettan, men också en lätt och fräsch asiatisk lager passar bra till curryn.”

Chilins hetta är inte det viktigaste – utan nyanserna i smaken

Söndagsodlare eller inte , Pirhonen medger att han är helt uppslukad av chili.

”Jag insåg att jag var fast när det växte sju buskar på fönsterbrädan. Det behövdes inga fler krukväxter i det läget”, säger Jaakko Pirhonen med ett skratt.

Chilins hetta mäts på Scoville-skalan. Den visar chilins eldiga effekt väl, men upprätthåller samtidigt en onödigt ensidig attityd till frukten; det är lite som att använda kalorimängden för att beskriva läckerheten hos en barracudafilé.

”För mig är chilins hetta inte den viktigaste grejen, utan snarare de nyanserade smakerna.” 

Men visst finns det plats för eldighet också i Jaakko Pirhonens hobby. Som yngre satte han tänderna i världens hetaste chili, Carolina Reaper. Det var kompisgängets gemensamma påhitt som gav en tio minuter lång brinnande frossa i kroppen.

”Min Carolina Reaper som växer i sovrummet är närmast en kuriositet. Det är nästan omöjligt att använda den i något, men när någon frågar om jag odlar en sådan också, kan jag svara ja.”

Man måste vara försiktig med den. En gång när Pirhonen trodde sig krydda sin rendang med en lämplig mängd Habanero, visade det sig att han använt många gånger starkare Carolina Reaper. Rendangen åts upp, men det gick åt mer matdryck än vanligt.

”Vid överdos av chili hjälper det inte med vatten, för kapsaicinet i chilin är ett fettlösligt ämne. Fet mjölk är ganska bra, men glass fungerar ännu bättre, för kylan svalkar också”.

Glass är också annars en god avslutning på måltiden.

Text och foto Juho Paavola

Jaakko Pirhonen

Vem:

En helsingforsisk kemist som arbetar på Alkos laboratorium för alkoholkontroll.

Motto:

”Njut av glädjen i att göra något själv. Då blir det vad du gör det till.”

Chili på nätet:

Chilifoorumi.fi

Läs mer