Jonna Sinkkonen – från cellbiolog till kaféföretagare

Friandet förde Åbobon och cellbiolog Jonna Sinkkonen från doktorsavhandlingen till tårtornas värld. Åbokaféet Gaggui fyllde fem år på vårvintern 2019.

Hur blev cytologen kaféföretagare?

Jag bedrev cancerforskning några år, men det kändes inte riktigt som min grej. Då min blivande man friade började jag planera vår bröllopstårta. När jag var nöjd med ett recept gick jag vidare till ett nytt. År 2012 deltog jag i TV-programmet MasterChef. Jag konstaterade snabbt att köket är min rätta miljö. Jag trivs med teamarbete och jag uppskattar att genast se resultatet av mitt arbete. Jag beslöt att grunda en firma.

Vilken filosofi har Café Gaggui?

Våra grundvärden är äkthet och hederlighet. Vi tillreder så mycket som möjligt själva av högklassiga råvaror. Vi serverar gott och aromrikt kaffe. Vi förhåller oss till kaffe som till vin: Vi vet varifrån kaffebönorna kommer och hur de bör behandlas.

Varifrån kommer dina tårtidéer?

Från olika ställen och ur mitt eget huvud. Jag tycker om att experimentera och smaka mig fram. När jag har kläckt en ny smakkombination provar jag om den fungerar. Jag diskuterar flitigt med kunderna och personalen. Min visuella läggning gör att jag ser färgkombinationer och strukturer som jag vill förverkliga.

Din mest spännande smakkombination?

Kanske tårtan Vähän liian tuhti (ungefär Lite för mäktig) med kladdkaksbotten och kropp bestående av cheesecake med passionsfrukt, lime och apelsin. Sött och syrligt är en utmärkt kombination och den mäktiga tårtan är faktiskt en av kundernas favoriter.

Hur lyckas en amatör med tårtor?

Baka bottnen minst två dagar före den egentliga tårtan. Gör tårtans kropp en dag före serveringen och dekorera därefter skapelsen. Huvudregeln är att en tårta blir bättre om den får dra och dessutom underlättar det ju förberedelserna på själva festdagen. Serveringen är mycket viktig. Ett dignande festbord är imponerande: Varför inte baka flera små tårtor i ställer för en stor? Fyll upp bordet med exempelvis maränger och cupcakes. Duka och dekorera med samma färger som ingår i bakverken. Bordet får gärna prunka om färgerna och nyanserna rimmar med varandra.

Vilka drycker föreslår du till tårta?

Kaffe och mousserande vin rimmar utmärkt med tårta. Öl är inte heller ett dåligt val. Sötma gör ölets smak mjukare. Skölj gärna ner kladdkaka med mörk och tjock stout!

Text Jaana Kalliokoski, foto Vesa Tyni