Kari ”Kape” Aihinen är en ambassadör för finländsk vardagsmat

Stjärnkocken Kari ”Kape” Aihinen säger att det inte finns någonting som heter dålig mat. Han anser att den finländska maten ligger i våra barns händer, det är vuxnas uppgift att lära barnen att tycka om maten.

Laga alltid mat som om det handlade om den sista måltiden. Visa maten kärlek och passion. Med den uppmaningen vill stjärnkocken Kari Aihinen få oss finländare att uppleva glädje och inspiration när vi står i köket. Han följer samma devis i sitt arbete.

”Det finns ingen dålig mat, bara illa tillredd mat. Jag strävar efter att laga maten så att varje portion som lämnar restaurangköket är världens bästa. Den inställningen fungerar utmärkt även i hemköket. Känslan och glädjen finns i det man företar sig”, säger Aihinen.

Enligt Kari Aihinen utgår lyckad matlagning från planeringen. Låt oss redan i dag planera vad vi skall äta i övermorgon och i morgon handla de råvaror och ingredienser vi behöver. Om man rusar till affären en halv timme före matdags handlar man lätt samma varor gång på gång. Man hinner helt enkelt inte vara kreativ.

Kari Aihinen vill samla familjen vid grytorna och matbordet

Den uppskattade kocken har haft tillfälle att bekanta sig med vanliga finländares köksvardag inom ramen för TV-serien Kaappaus keittiössä i vilken han reste runt i landet och gav tips på vardagsmat. Hela folkets ”Kape” uppmanar familjer att laga mat och äta tillsammans.

”Alltför få familjer äter tillsammans, vilket är synd. Gemensam matlagning och gemensamma måltider sätter piff på maten. Genom att samla hela familjen vid grytorna lär man barnen, som ju för vidare våra traditioner och vår matkultur, att bli du med olika råvaror. Det är vår skyldighet som föräldrar att vänja barnen vid en mångsidig smak­värld”, säger Kari Aihinen.

Kari Aihinen kockar tillsammans med sina pojkar

Redan som små parvlar fick Aihinens söner delta i kökssysslorna. Familjen skalade potatis, lagade potatismos och åt mammas köttbullar tillsammans. Inhemsk potatis, jordärtskocka och mujkrom hör till Kari Aihinens favoritråvaror.

”Ugnsrostad jordärtskocka är en underbar rätt och mujkrom med smetana, rödlök och blinier eller potatisplättar lämpar sig utmärkt för festliga måltider”, säger han.

Höstens rika utbud av råvaror är en dröm för kockar och andra matintresserade: Svampen, viltet, äpplena och rotfrukterna bjuder på en symfoni av smaker.

”Hösten är en sann festsäsong.”

Inom restaurangvärlden är det sociala ätandet och de delade portionerna en stigande trend, vilket tilltalar Kari Aihinen.

”Min dröm är runda bord som möjliggör umgänge och social samvaro”, säger han.

Text Krista-Korpela-Kosonen, foto Vesa Tyni

Kari Aihinen
  • Kökschef på restaurang Savoy i Helsingfors och Roster-restaurangerna i Helsingfors och Åbo. 

  • Deltar i fjärde säsongen av TV-serien Kaappaus keittiössä år 2018. 

  • Boken Kape 24h, som handlar om ett dygn i Kari Aihinens liv, utkom i oktober.