Musikern Kasmir – mellan mat och musik

Fastän Kasmir egentligen är kock har musiken alltid varit hans stora passion. Lyckligtvis går mat och musik väl ihop.

Kasmir, vilken är din mat- och dryckes­filosofi?

Jag uppskattar rena smaker och råvaror av hög kvalitet. Min grundpalett utgörs av salt, peppar, citron, honung och lök. Maten bör vara lagom salt, söt och syrlig. Ifråga om vin söker jag smakupplevelser och intressanta dimensioner. Det är en sann njutning att kombinera gott vin och god mat, speciellt när de stöder och kompletterar varandra. Vid valet av vin förlitar jag mig på Alkos expediters och mina vänners rekommendationer.

Vad lagar du i ditt eget kök?

Mitt hektiska liv gör att jag alltför sällan hinner laga mat i mitt eget kök. När jag har blivit serverad något nytt och gott på en restaurang och när jag stöter på något intressant recept försöker jag skapa maträtten själv.

Hur förklarar du din framgång?

Den utgick nog från traditionell makaronilåda! Redan som liten pojke drömde jag om att bli kock och efter högstadiet inledde jag mina kockstudier. Jag har alltid vurmat för och skapat musik. När musikstudion började vinna över köket och de två världarna blev svåra att kombinera gällde det att välja. Valet var inte så svårt.

Hur balanserar du mellan studion och köket?

När huvudet inte fylls av musik försöker jag vara kreativ i köket. I augusti utkom min kokbok Annoskateus – stooreja ja reseptejä (WSOY). Det biografiskt betonade verket är kryddat med recept inspirerade av vardagslivet.

Vad drömmer du om?

Jag vill skapa musik så länge jag andas. Som kock drömmer jag om en egen restaurang. Planerna finns redan och när tiden är mogen öppnar jag en krog i Helsingfors.

Text Jaana Kalliokoski, foto Mikko Harma