Kirsi Alm-Siiras favoriträtt är en kombination av batat och marshmallows

I köket litar nyhetsankaret Kirsi Alm-Siira på sin barndoms klassikerrecept. Ibland låter hon fantasin flöda. Kirsis favoriträtt är en blandning av sött och salt.

Vilken är din matfilosofi, Kirsi Alm-Siira?

Onödiga finesser är inte min melodi. Jag använder i allmänhet vanliga basråvaror och äter gärna samma mat som i barndomen, bland annat okomplicerade fiskrätter med mycket grönsaker. Jag tycker om alla fisk- och skaldjursrätter. Ibland tillreder jag sushi. Nigiri är min favorit.

Varifrån kommer din inspiration i köket?

Eftersom vår vardag är hektisk och jag har skiftesarbete måste matlagningen i regel ske snabbt. Enkla ugnsrätter så som ugnsfisk, ugnsgrönsaker och olika lådor rimmar utmärkt med vår vardag. Jag modifierar gärna recepten. I lasagne ersätter jag ofta köttfärsen med bland annat soja, spenat och fetaost. För mig själv är variationen av mindre betydelse, men jag vill att familjen vänjer sig vid olika smaker och konsistenser.

Vad är det viktigaste i maten?

Smaken är det viktigaste i maten. Jag följer inte med mattrenderna och jag föredrar okomplicerade rätter, men ibland vill jag besöka så kallade fine dining-restauranger. Rätterna på dessa restauranger baserar sig i allmänhet på relativt enkla råvaror.

Vem komponerar menyn i familjen?

Den som lagar maten, det vill säga min man eller jag, bestämmer vad som serveras. Eftersom vi i stor utsträckning lever i stunden följer valet av mat i allmänhet våra momentana preferenser.

Vilken är din favoritråvara?

Min favoritråvara är nog fisk. På andra plats kommer rotknölen batat. Batat­ens sötma rimmar utmärkt med sältan i fiskrätter. Det finns många läckra råvaror – jag är särskilt förtjust i rätter som kombinerar sälta och sötma. Ifråga om godis vurmar jag för blandningar av fruktkarameller och salmiak.

I min favoriträtt, låda gjord på batat och marshmallows, kombineras sältan och sötman på ett underbart sätt. För ett tiotal år sedan tillbringade vi mycket tid i USA där min man disputerade. Under våra besök i sydstaterna blev jag förtjust i bataten.

Gratäng gjord på batat och marshmallows är en viktig del av det amerikanska thanksgiving-firandet, men anrättningen lämpar sig utmärkt som festmat under hela året. Anrättningen kan serveras som tillbehör till bland annat grillmat och sallader. Enligt mig lämpar sig lådan för alla tillfällen!

Text Pi Mäkilä, foto Iiro Immonen