Kirsi Ståhlberg studerar

Kirsi tog modigt kontakt. Resultatet var att hon jobbade hela sju år på Alko och lärde sig en hel del om kundarbete.

En dag i början av 2000-talet stod jag med min kompis på Brunnsgården i Helsingfors centrum och tittade på butikerna runtomkring oss. Vi letade efter jobb. Vi gick in på Alko och berättade för säljaren vid kassan att vi ville jobba på Alko. Så började det. Om några dagar fick jag inbjudan till en arbetsintervju och därefter ett jobb på Alko i Böle."

Sju arbetsår på Alko

Kirsi jobbade sammanlagt i sju år på veckoslut och på sommaren på Alkos verksamhetsställen i Helsingfors och Lahtis. Hon fick examen som skådespelare och musiker från Lahtis yrkeshögskola och blev rikskändis i rollen som Isabella Holm i tv-serien Salatut elämät. Filmningarna pågick från år 2007 till 2013.

I dag är Kirsi skådis och konferencier på fritiden. Det piggar upp vardagen och arbetslivet. Sitt ordinarie jobb har Kirsi på Manpower­Group, där hon arbetar som rekryterings­konsult. Hon lärde sig mycket på Alko.

Tiden på Alko var lärorik

"I utbildningen underströks att vi inte ska hitta på egna vinrekommendationer utan fråga mer erfarna säljare. Vi ville verkligen hjälpa kunderna. Tiden på Alko lärde mig hur man gör i arbetslivet: man kommer till jobbet, tar pauser ibland och går hem på bestämda klockslag. På jobbet lär man sig hur man ska göra och vad bra kundservice är."

I arbetsintervjun kunde Kirsi säga att det finns två slags viner, rött och vitt. På Alko lärde hon sig mer, och i ett blindtest på jobbet kunde Kirsi snart göra skillnad på vintage-champagne, cava och tyskt mousserande vin.

"Jag har glömt det mesta sedan dess. Jag väljer ofta samma välbekanta favorit, Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. För mig betyder vin högklassiga och trevliga stunder, till exempel kvällsbjudningar med vänner."

Stark vilja att lära sig nya saker

Kirsi har inte glömt sin modiga livsinställning och vilja att lära sig. I januari inledde Kirsi studier i programmet för utvecklare av arbetsgemenskaper vid humanistiska yrkeshögskolan Humak i Helsingfors. Redan på Alko fick hon försmak av hur anställda ska engageras, utbildas och ledas. Alla har potential. Även de som berättar i Alkos jobbintervju att rödvin smakar illa. I dag tycker också Kirsi att rödvin är gott.


Text Helen Partti, foto Essi Lyytikäinen

Vem?

Kirsi Ståhlberg, 40, är rekryterings­konsult, frilansskådespelare, konferencier och sångare.

Bor: i Helsingfors.

Mål: Att ta examen som arbetsgemenskaps­utvecklare och lansera en podcast om arbetslivet.

Läs också