Markus Rydenfelt blev kock av en händelse

Det var en ödets nyck som gjorde Markus Rydenfelt till kock. Till en kock som vurmar för exakthet och detaljer. Den unge kocken ser ändå inte alltför allvarligt på matlagning: Han kryddar och smaksätter gärna sina alster med experimentlystnad och fantasi.

Efter studentexamen beslöt Markus Rydenfelt, 25, från Joensuu att skaffa sig en yrkeutbildning. Han var mer intresserad av praktisk utbildning och arbetslivet än av teoretiska studier. Avsikten var att studera husbyggnad, men av misstag valde Rydenfelt kocklinjen som första alternativ på ansökningsblanketten.

”När meddelandet om att jag blivit antagen kom ville jag inte längre byta inriktning. Jag tänkte väl ungefär att låt gå, vi ser vart det bär”, säger han.

Slumpen styrde nog honom rätt! Det blev ingen husbyggare av den trevande ynglingen, utan en konnässör på gastronomins område. Markus Rydenflet, som fick sin kockexamen år 2013, har aldrig ångrat det oväntade utfallet – tvärtom. Matens värld svalde den unge mannen, som tidigare knappt kunde koka makaroni, med hull och hår.

Erfarenhet gör mästaren också i matlagning

I kockskolan lärde sig Rydenfelt att koka makaroni och baka karelska piroger. Enligt honom lär man sig de verkliga finesserna och den modernaste tekniken i arbetslivet under ledning av riktiga experter.

”Det bästa sättet att avancera och utvecklas är att ha siktet inställt på allt bättre krogar. Före mitt nuvarande engagemang på Local Bistro jobbade jag i kockteamet på Restaurang Palace.”

Perioden i Helsingfors var en lärorik upplevelse, men för den unge kocken var den aningen för intensiv och energikrävande. I vågskålen låg dels samvaron med flickvännen, dels Rydenfelts egna projekt.

”Jag är fortfarande ung och har gott om tid att förverkliga mina professionella drömmar. När min flickvän om ett par år har slutfört sina studier i Joensuu flyttar vi sannolikt till Helsingfors”, säger han.

Vegansk mat tilltalar Markus Rydenfelt som i september började föreläsa i ämnet vid medborgarinstitutet i Joensuu.

”Människor är intresserade av hur man lagar god mat av vegetabilier och köttersättningsprodukter. Om intresset för den nya kursen består kanske kursutbudet ökar nästa år”, säger han.

Utmärkta råvaror, bra recept och en trevligt atmosfär skapar maträtten

Den unge kocken lägger stor vikt vid balanserad smak, vacker framtoning och tilltalande helheter.

”Noggrannhet är min grej. Jag tycker om exakthet och jag gör allting i lugn takt och efter bästa förmåga. Man kan nog tala om passion för kvalitet och detaljer.”

Enligt Rydenfelt finns det många typer av god mat. I sin egen vardag konsumerar han både snabbmat och färdiglagad mat. Fastän vegetarisk mat ligger honom varmt om hjärtat äter han inte färska grönsaker dagligen. Ekologiskt är fint och närmat är tacknämligt, men någon ensaksmänniska är Markus Rydenfelt definitivt inte. En sak, nämligen det utbredda slöseriet, får honom att se rött.

”Slöseriet med mat och livsmedel är både tråkigt och sorgligt. Dagens själviska människor vill eller förmår inte se helheten”, säger han med eftertryck.

När man diskuterar mat och restauranger med Rydenfelt återkommer han flera gånger till stämningen och känslan. Enligt honom krävs det mer än goda råvaror och utmärkta recept för att göra restauranggästerna nöjda. God stämning och arbetsglädje i köket ger maten liv och får gästerna att sända tacksamma hälsningar till kockteamet.

Alla kockar drömmer om en egen restaurang. Rydenfelts drömkrog bjuder på både läcker mat och varm stämning.

”Krogen bör upplevas som ett hem. Allt från stolar och bord måste kännas bekvämt och tilltalande. Min drömkrog erbjuder en angenäm helhetsupplevelse med bland annat öppen spis, god musik samt vänlig och proper köks- och serveringspersonal”, avrundar Markus Rydenfelt. 

Text Sirkka-Liisa Aaltonen, foto Mikko Eevert