Matilda Castren har framgång

Om du besökte Alkobutiken i Hagalund i Esbo inför julen 2018 kanske du blev betjänad av ett golfess.

”Golf är en individuell gren i vilken lönen sammanhänger med framgången. För ett par år sedan var min framgång blygsam, vilket ledde till att jag sökte jobb. Jag har alltid varit ­intresserad av vin och några av mina vänner berättade att Alko är en trevlig arbetsplats. Jag kontaktade Alko och fick jobb som julhjälp”, säger Matilda Castren.

Sedan dess har mycket hänt. Ungefär ett år efter Alkotiden kvalificerade Matilda sig för LPGA-turneringen och ett år senare vann hon sin första turnering, nämligen Symetra Tour. Detta ledde till att hon i golfkretsar fick epitetet sensationell.

Hos Alko upplevde Matilda en höjdpunkt när hon tog mod till sig och lyckades rekommendera ett vin utan hjälp av kollegorna.

”Kunden bad om tips på ett rödvin som passar bra med lammstek. Det kändes som en stor seger när kunden valde det av mig rekommenderade vinet”, säger Matilda.

Går det att kombinera vinintresse med en idrottskarriär?

Matilda Castren bor i San Diego i Kalifornien, där förhållandena lämpar sig för både golfträning och vinhobby.

”Jag har besökt omgivningens vingårdar, men min högsta önskan är att få stifta bekantskap med Napa Valley i norra Kalifornien. Mitt favoritvin är den lokala chardonnayn, men jag dricker också gärna vin gjort på druvorna Pinot Grigio och Cabernet Sauvignon”, säger hon.

Matilda dricker i allmänhet ett, högst två glas vin åt gången. Nöjet är begränsat till första delen av veckan­­
eftersom alkohol inte ens i små mängder passar ihop med veckoslutens tävlingar. Då får vatten ersätta vinet. 

”Jag dricker aldrig alkoholhaltiga drycker kvällen före en tävling och jag använder aldrig alkohol i återhämtningssyfte. God mat och vila ger den bästa återhämtningen”, säger hon med eftertryck.

Matildas kost utgörs till stor del av fisk, främst färsk tonfisk och lax. Till fisken äter hon mycket grönsaker samt ris eller pasta. Under tävlingarna får hon sin energi från två bananer, en proteinstång, nötter och Beef Turkey som är torkat kött.

”Jag skulle gärna lära mig tillreda gourmetmat, men tyvärr räcker tiden inte till”, säger Matilda.

Hennes längsta bilfärd till en tävling räckte hela 14 timmar, men trots det intensiva programmet njuter hon i fulla drag av tillvaron.

”För bara ett par år sedan kunde jag inte tänka mig att nå dit jag har nått. Förhoppningsvis bjuder den närmaste framtiden på andra trevliga överraskningar”, avrundar Matilda leende.

Text Anu Mäkelä Foto Markku Ulander / Lehtikuva

Vem?

Matilda Castren är ett 26-årigt golfproffs.

Bor: I USA tillsammans med pojkvännen Daniel.

Målsättning: Att få representera Finland i de olympiska spelen i Tokyo.

Läs också