Meri-Tuuli Väntsi uppskattar finländsk mat

Finländsk mat är förutom god också av hög kvalitet. Kocken Meri-Tuuli Väntsi (född Lindström) blir full av iver när egenhändigt tillagad mat blivit en stigande trend.

Kocken och matbranschens mångsysslare Meri-Tuuli Väntsi älskar att resa. Hennes otaliga resor till världens alla hörn har fått henne att inse att finländarna intar betydligt färre gemensamma måltider än människor i andra länder. Därför gläder hon sig särskilt åt att temat för år 2017 är Vi äter tillsammans.  

”Fenomenet gemensamma måltider har pyrt under ytan i flera års tid och nu är det dags att låta det slå ut i blom. För mig har mat och gemensamma måltider alltid varit en stor njutning och en orsak att leva. Jag sitter ofta till bords med min familj och mina vänner och ibland ordnar jag middagar och samkväm med en dags varsel”, säger Meri-Tuuli Väntsi.

Hon har med glädje iakttagit en viss förändring i finländarnas matdiskussion.

”Förr kretsade diskussionen enbart kring livsmedlens renhet, trygghet och spårbarhet, men nu har man fått upp ögonen för smaken, njutningen och kulturen. Det är underbart att de viktigaste aspekterna ges utrymme”, säger Meri-Tuuli Väntsi. 

Enligt henne borde vi känna betydligt mer stolthet över vår mat och matkultur än vi gör. 

Många av våra råvaror lämpar sig utmärkt för matlagning eftersom de är både okomplicerade och lättanvända.

”Till mina favoriter hör vårvinterns hårdskaliga potatis med mullsmak och ugnsrostad rotselleri smaksatt med bland annat kummin och spritättika. Bravurreceptet tilltalar också mina kunder. Jag kokar ofta köttsoppa på inhemsk rökt palvad skinka som ger anrättningen underbara aromer”, säger Meri-Tuuli Väntsi.

Meri-Tuuli Väntsi: Kompromisslöst arbete ger smak

Enligt Meri-Tuuli Väntsi är den finländska mat- och dryckeskompetensen av världsklass. Vi har många högklassiga restauranger med rimlig prisprofil som serverar spännande och intressant mat och våra innovativa och engagerade aktörer inom restaurangbranschen utvecklar ständigt nya mat- och dryckeskoncept. 

”Hantverket har landstigit i matvärlden, vilket återspeglas av den ökande efterfrågan på bland annat hantverksöl och hantverkscider. Finländarna har äntligen börjat inse värdet hos handgjord mat och dryck.”

”Ihärdigt arbete, kompromisslöshet och kärlek till värvet ger definitivt angenäm smak. Jag gläder mig åt den positiva utvecklingen”, avrundar Meri-Tuuli Väntsi.

Text Krista Korpela-Kosonen, foto Vesa Tyni

Meri-Tuuli Väntsi
  • Kock och matföretagare i Helsingfors.
  • Drar programmet Ruokatunti i Radio Helsinki tillsammans med Pipsa Hurmerinta. Under våren 2018 deltar duon i ett gemensamt matprogram på TV. Duon ger också ut en kokbok baserad på TV-programmet.
  • Meri-Tuuli Väntsi har tidigare skrivit böckerna Pataruokaa (2016) och Mökin keittokirja (2015).