Mona ”Kakkumuija” Tähtinen bakar underbara glutenfria tårtor

För tre år sedan hade grundaren av företaget Say it with a cake, Mona ”Kakkumuija” Tähtinen, ingen aning om att hon skulle bli bagare. I dag planerar och bakar hon glutenfria kakor och tårtor som för tankarna till konstverk.

På ytterdörren i flervåningshuset på Drumsö i Helsingfors finns företaget Say it wih a cakes designade logotyp. En lång och leende ung kvinna öppnar dörren och leder besökaren till ett nyrenoverat arbetsrum som inrymmer kök och studio. Köksinredningen, med undantag av ugnen och kylskåpet, är redan på plats. Hyresavtalet är nyligen undertecknat tillsammans med fotograf Laura Karlin som också använder arbetsutrymmet.

Hittills har Mona Tähtinen bakat sina kakor och tårtor i hemmet som finns på promenadavstånd från det nya arbetsrummet. Planeringen har ofta skett nattetid, men låt oss återkomma till det litet senare. Tähtinens viktigaste saker i livet, hemmet, dotterns skola och arbetsrummet, finns alla inom en knapp kilometers radie.

Från barn och ungdomar till tårtor

För tre år sedan förtjänade Mona Tähtinen sitt levebröd på helt annat håll: Som socionom arbetade hon med barn och ungdomar inom ramen för både barnskydd och skola.

”Bakningen handlar inte om någon dröm som jag förverkligar. Jag var på jakt efter en kanal via vilken jag kunde ge utlopp för min kreativitet och hade redan en längre tid följt olika tårtkonstnärer i sociala medier. När jag blev ombedd att baka min första tårta tvekade jag, men så småningom växte jag in i värvet”, säger Tähtinen och pekar på tårtan under beredning.

Min insikt stödde beslutet att ge sig i kast med det okända.

”När jag jobbade med barn och ungdomar slog jag alltid ett slag för att finna sin egen väg. Jag följde med vad som fick barnen att le. Jag undrade ofta vilken min väg borde vara och om jag borde göra något som får mig själv att le.”

Tähtinen började med att vara tjänstledig från sitt arbete. Hennes dotter skulle börja skolan och hon ville ha full kontroll över sin tid. För ett år sedan, när hon hade funnit tårtvärlden och efterfrågan på tårtor ökade, sade hon upp sig från sitt jobb. Mona Tähtinens vänner började kalla henne Kakkumuija (ungefär Tårttanten).

”Epitetet är mycket passande. Jag respekterar storligen de bagare som har branschutbildning, vilket jag saknar.”

Höga och smala glutenfria tårtor

Kakkumuijas varumärke är smala och höga tårtor. Tähtinens sjukdom bidrar till att hennes kakor och tårtor är glutenfria. Hon lärde sig glutenfri bakning genom att studera böcker, Internet och YouTube.

”Jag beslöt att förtränga det jag hade lärt mig om traditionell bakning och småningom förstod och insåg jag hur de glutenfria komponentera och ingredienserna fungerar. Jag ville skapa något riktigt gott och läckert”, säger Mona Tähtinen.

Tähtinen lagar tårtfyllningen själv

Tårtor förknippas i allmänhet med sötma, men Tähtinen vill ge sina bakverk även andra smaker så som syrlighet och sälta.

”En gnutta salt gör underverk. I mina tårt- och kakbottnar använder jag ofta örter, exempelvis rosmarin och timjan. Ugnsvärmen accentuerar aromerna på ett intressant och spännande sätt”, säger hon.

I syfte att kunna styra sötman och smakbalansen tillreder Mona Tähtinen själv sina glasyrer och fyllningar, bland annat kräm och sylt. I sylten ersätter hon ofta en del av sockret med chiafröer. Tähtinen anser att bottnar och fyllningar kan smaksättas med nästan vad som helst.

”Wasabi är nog den mest intressanta smak jag har använt i en fyllning. Den balanserade upp sötman hos tårtans tjinuski och kokta päron på ett trevligt och behagligt sätt”, säger hon.

Svag alkoholdryck som krydda

Ibland använder Tähtinen svaga alkoholdrycker så som sherry, mousserande vin och till och med rödvin i sina bakverk. Under sina 7–8 år hos Alko under studietiden fick hon lära sig mångsidig användning av alkoholhaltiga drycker.

”Sommartid kan man med fördel servera mousserande vin till kakor och tårtor. Till fyllig chokladtårta rekommenderar jag sött dessertvin. Valet av dryck sammanhänger med bakverkets smak, vilket innebär att nästan vilken dryck som helst kan komma i fråga”, säger hon.

Planering nattetid

Mona Tähtinens sagolika kakor och tårtor är dekorerade på de mest fantasifulla sätt. Man får en känsla av att de alla har något att berätta. Skapelserna är förknippade med någon historia eller med bagarens fantasi.

”Härförleden fick jag ett skojigt meddelande från en dam som hade beställt en festtårta. Gästerna hade påpekat att bakverket för tankarna till en bröllopstårta. Följande morgon friade hennes partner till henne. Hon avslutade meddelandet med att informera mig om att hon snart kommer att beställa en riktig bröllopstårta”, säger Tähtinen med ett brett leende.

En del kunder ger Kakkumuija noggranna anvisningar, men i allmänhet får hon rätt fria händer. Beställarna brukar informera om tillställningens natur och ange önskemål beträffande tårtans storlek och färgvärld.

”Jag upplever exakta önskemål och specifikationer som skrämmande eftersom de kan vara svåra att uppfylla till punkt och pricka. Hur väl man än försöker kan man misslyckas. Till all lycka har jag alltid lyckats klura ut vad som har gått snett.”

Under våren fylls Kakkumuijas beställningsbok i rask takt eftersom våren och försommaren är festsäsong. I allmänhet levereras bakverken under veckosluten, vilket innebär att tårtorna blir till under veckan. Arbetsveckan ser ut ungefär så här: I början av veckan planeras och ritas tårtorna, skaffas ingredienserna och tillreds sylten, fyllningen och garneringen. Onsdag är bottendag, torsdag är fyllningsdag och fredag är dekorationsdag.

Hur förhåller det sig med nattarbete?

”När man har ett litet barn och jobbar på dagarna tar man natten till hjälp för planering och annat kreativt arbete. Eftersom tårtorna i regel skall vara leveransklara på veckoslutet gäller det att stå i för fullt från torsdag till lördag, vilket ofta innebär att nattsömnen blir lidande. För min del är det inget större problem eftersom jag trivs med att vaka”, avrundar Mona Tähtinen.

Text Jaana Kalliokoski, foto Vesa Tyni