Noora Rätys framgångsrecept

Noora Räty är unik: Hon är den enda kvinnliga spelaren i hockeyligan Mestis. Hennes hektiska dagar inleds med närande proteinpannkaka.

Vilken är din inställning till mat?

Jag äter ris, kyckling, kött och annan vanlig mat. Förra sommaren beslöt jag att minska intaget av gluten eftersom jag kände mig svullen. I dag har jag mer energi och magen fungerar bättre. Jag brukar laga hela veckans mat under veckosluten. Jag är absolut ingen matfreak, utan jag äter för att leva.

Är din kost annorlunda under spelsäsongen än annars?

Om det inte är spelsäsong är det träningssäsong, vilket innebär att jag nästan alltid är i farten. När spelsäsongen är slut på våren åker jag till Minnesota för att träna hockeyspelare och då håller jag en månads paus från ”kostbevakningen”.

Vilken är din favoritmat och favoritdryck?

Jag älskar sushi. I Minnesota finns en utmärkt sushirestaurang som vi besöker varje vecka. Finland har också många bra sushiställen. Jag är särskilt förtjust i laxnigri, men jag tycker om alla sushibitar utom dem med tonfisk. Jag är svag för choklad. Alkohol är inte riktigt min melodi, men vid festliga tillfällen dricker jag gärna ett glas eller två. Till vardags dricker jag främst sportdrycker och lätt cola.

Vad förväntar du dig av framtiden?

För tillfället siktar jag på OS 2018. I ett senare skede vill jag gärna grunda en egen målvaktsskola i Minnesota där hockeyn blir allt populärare.

Vilket är ditt framgångsrecept?

För ett par år sedan såg jag ett TV-program i vilket kocken lagade proteinpannkakor. Dagen efter provade jag receptet och sedan dess har pannkakorna varit en nästan daglig följeslagare. Jag strävar efter att äta proteinpannkakor varje morgon.

Pannkakorna är lätta och snabba att tillreda. Jag brukar variera ingredienserna – i dag det ena, i morgon det andra. Ibland vill jag ha kanel, ibland inte. Det är stor smakskillnad mellan olika proteinpulver. Vaniljproteinpulver har jag ännu inte provat.

Läs också