Otso Sillanaukee: nollsvinn som livsstil

Bloggaren, ekonomen och författaren till boken Zero waste, Otso Sillanaukee, vill undersöka hur en lätt genomförbar hållbar livsstil kunde se ut.

Otso Sillanaukee, vilken är din mat­filosofi?

”Prova och testa – låt fantasin flöda!” Jag lärde mig laga mat genom att prova olika recept. I dag söker jag inspiration i kokböcker, men skapar själv rätterna under tillredningen. Ifråga om färska råvaror är min devis ”så närproducerat och säsongsenligt som möjligt”.

Hur inflikar du hållbar konsumtion i din vardag?

Jag konsumerar bara det nödvändigaste och i mån av möjlighet återanvänt. Jag ratar sådant som inte behövs, exempelvis onödiga förpackningar och engångsartiklar. När jag köper något nytt väljer jag inhemsk kvalitet och om möjligt varor tillverkade av returmaterial. I köket undviker jag svinn så långt som möjligt. Grönsaksskal och -rester åker in i frysen för senare användning i soppor och buljonger. Jag strävar alltid efter att laga mat på det som finns i skåpen i stället för att handla nytt i livsmedelsaffären.

Hur föddes livsstilen nollsvinn?

Jag lärde mig redan som liten att sortera hemmets avfall med stor omsorg. Vanan följde med till mitt första egna hem. Under studietiden blev jag varse klimatförändringen och de globala avfalls- och plastproblemen. Avfallssorteringen började kännas otillräcklig och jag ville göra mer. Jag drömde om stordåd men var blind för alla de vardagliga val som fyllde mina åtta sorteringskärl. När jag läste om den amerikanska livsstilen zero waste frågade jag mig varför jag ödslar tid på sortering när jag i stället kan undvika att producera avfall. Jag började med att tacka nej till plastpåsar, plastflaskor och take away-muggar. Tre år senare fick allt mitt blandavfall från år 2018 plats i en halvliters syltburk.

Vilken är din favoritråvara?

Extra jungfruolja. Jag använder den goda olivoljan dagligen och den finns alltid i köksskåpet. Jag använder jungfruolja som brödfett och som ingrediens i mat och bakverk.

Vilken smakkombination gillar du?

Citron, vitlök och timjan. De får nästan vilken rätt som helst att smaka himmelskt och de finns att tillgå året runt. Sommartid ger färsk citron, timjan och vitlök olika sallader underbart milda toner och vintertid sätter de piff på bland annat pastarätter. En försvarlig skvätt extra jungfruolja på anrättningen smeker verkligen gommen!

Text Marina Ahlberg, foto Ville Rinne