Sini Lius karriär gick från Alko till teknologibranschen

Sini Liu vill följa samma princip i sitt arbete inom IT-branschen som i sitt sommarjobb på Alko i tiderna: sakkunskap innebär ett genuint möte med kunden.

För vinvännen ­kändes sommarjobbet som ett dröm­jobb med kunniga kolleger.

”Jag älskar att lära mig nya saker och skapa mer njutning i vardagen för andra”, säger Sini Liu. Hon gillade kundservice redan när hon sommarjobbade på Alko Arkadia i Helsingfors.

”Jag lärde mig mer om viner, inspirerades av kollegernas entusiasm och fick möta underbara kunder.”

Teknologibranschen lär sig möta kundens behov

Idag arbetar Sini som seniorkonsult inom förändringsledning och för Google och meddelandeplatt­formen Slack på mjukvaruföretaget Gapps. Därtill studerar hon kodning vid Helsingfors universitet. Hon tycker också om att uppträda på evenemang där människor uppmuntras att ta till sig teknik.

”Teknikbranschen har blivit mer mångsidig och bättre på att ta hänsyn till alla. Vi behöver också mer hållbar verksamhet. De firmor som ger vinst i framtiden behärskar båda dessa aspekter.” 

Sini anser att Alko har omfattat detta sätt att tänka.

”Människor och ansvar är kärnan i all verksamhet. Om en kund på Alko frågar efter en god stout, börjar försäljaren inte föreslå champagne i stället. Expertis och hänsyn till andra går hand i hand.”

Svamphunden Fantsu väcker hennes entusiasm

Sini säger att hon lätt blir entusiastisk och gillar att utmana sig själv. Bland sina närmaste är hon också känd för sin människokännedom, till exempel för sin förmåga att arrangera lyckade blindträffar eller tipsa om lämpliga jobb.

Just nu är Sini entusias­tisk bland annat över sin hund Fantsu som har en svampinstinkt. I somras deltog hon och pudeln i en kantarellsökskurs. Svamparna hamnar i stek­pannan där de träffar lite lök och så åker allt över på en smörgås.

”Vinet kan vara vad som helst som jag just då känner för. Det ­behöver inte vara så seriöst”, konstaterar Sini Liu.

Text Matti Välimäki, foto Pia Inberg

Sini Liu

Vem: 31-årig senior­konsult inom förändringsledning, Google och Slack

Arbetade på Alko: Sommaren 2016

Mål: Livslångt lärande – och vinterbad varje vecka!

Läs mer