Sinikka Sokka: ”God mat lämnar ett starkt smakminne”

Sinikka Sokkas bästa matupplevelser skapas av högklassiga råvaror, i sällskap av kära vänner. I barndomen var det mamma som lagade den bästa maten.

På köksbordet står en skål med citroner, en stor vitlöksklase och en flaska ekologisk olivolja som Sinikka Sokka beställt från sin favoritgård i Italien. Om Sinikka fick middagsgäster i dag, skulle hon duka bordet med gamla Arabiatallrikar och kristallglas. På bordet står alltid färska blommor i en vas.

”En vacker dukning är en del av upplevelsen, det är så givande och tilltalar alla sinnen. Jag njuter lika mycket av en fin dukning som av att planera själva menyn. God mat lämnar ett starkt smakminne”, säger Sinikka.

De äldsta minnena tar henne tillbaka till barndomsåren. Till 1950-talet, Helsingfors och Hagnäs saluhall, dit Sinikkas mamma brukade gå med Sinikka och hennes yngre syskon. I försäljningsbåsen stod bekanta fiskhandlare och försäljare som familjen hälsade på när de gick förbi.

Hemma stekte mamma ­rågmjölspanerad strömming i pannan med rikliga mängder smör. Den stekta strömmingen serverades med     potatismos. Ärtsoppa lagade mamma själv från början genom att först lägga ärterna i blöt och sedan låta soppan sjuda med fläsklägg en lång tid. På söndagar åt familjen ofta gädda i äggsås.

”Mamma, som ursprungligen kom från Karelen, var en uppfinningsrik och skicklig kock, men i själva verket tyckte hon inte alls om att laga mat. Att hålla tre barn mätta var ett konstant slit för en ensamstående förälder.”

Matlagningsintresset väcktes under studietiden

Sinikkas intresse för matlagning började när hon var i tjugoårsåldern och bodde i ett bostads­kollektiv tillsammans med sina konstnärs­vänner Matti Rossi, Kai Hyttinen och Kari Franck. Sinikka minns att hon beundrade särskilt ­Mattis mat­lagningskunskaper: poeten hade rest runt i Sydamerika och fått bekanta sig med olika smak­världar.

”Jag stod bredvid och tittade på när Matti gned in en lammstek med kryddor, stuvade in vitlöksklyftor och hängde upp köttet mellan fönstren. Då insåg jag att matlagning kan vara en resa och njutning i sig själv.”

Sinikka har ett känsligt luktsinne som är till nytta både när hon lagar mat och studerar viner. Hon kunde skilja korkdefekta viner från felfria viner redan i ung ålder.

”Mina vänner förstod visserligen inte alltid varför jag kunde skicka tillbaka vinet på restaurang och kräva en ny flaska”, minns hon roat.

Smaken förändras med åldern

Sinikka säger att hon med åldern alltmer har börjat föredra franska viner. En krispig, syrlig chablis, odlad i Bourgogne, eller en sauvignon blanc med mineraltoner från Loireregionen passar till många olika maträtter eller som umgängesdryck.

”Jag vet mycket om viner, men jag känner mig ändå som en amatör. Jag vill gärna lära mig mer om viner: därför gick jag med i en vinklubb som samlas på Ateljé Finne.”

Satsar på kvalitet hemma i köket

Sinikka_Sokka

Sinikka investerar i högklassiga råvaror i sitt hemmakök. Hon köper alltid sina tomater i en välbekant butik i Hagnäs saluhall, och vitlök handlar hon på torget om somrarna direkt från odlarna.

”Även om jag får enorm glädje av fina middagsupplevelser på restauranger, lagar jag ganska enkel mat hemma. Jag använder mig av recept, men jag lägger till eget och improviserar så att de blir mina egna.”

En riktigt god burrataost med pinjenötter och saftiga tomater är en garanterad aptitretare. Gös eller havsabborre får sällskap av ugnsrostade grönsaker eller stekt zucchini, som Sinikka smaksätter med parmesanost och salt.

”Med åldern har jag fått en mer ­avslappnad attityd till mat. Jag kan gå in på en restaurang och beställa pommes frites med champagne utan skuldkänslor.”

Långa middagar skapar hon med goda vänner

Det allra härligaste är långa middagar i gott sällskap. Sinikka brukar ordna middagar med sina vänner växelvis, vilket innebär att det finns flera kockar i köket.

”Då kan vi umgås och koppla av, och värdinnan behöver inte stressa när alla lagar mat tillsammans. Skulle något gå på tok med maten så är det inte så allvarligt heller.”

Tajmingen är ofta det svåraste med matlagning: hur får man allt färdigt samtidigt så att maten är varm när den serveras på tallriken?

Sinikka har upptäckt att det blir lättare med tajmingen om hon förbereder råvarorna på förhand. Hon tillreder ofta gazpacho för gästerna redan dagen innan.

Härliga smakminnen från restauranger utomlands

Sinikka bodde utomlands i flera år med sin ex-make, ishockeytränaren Alpo Suhonen. Restauranger i Toronto, Zürich och Wien blev bekanta för Sokka.

”Efteråt har jag grämt mig över att jag inte förde dagbok över alla mina matupplevelser. Många centraleuropeiska restauranger är fantastiska redan till sin inredning, det kan till exempel hänga konstverk av Marc Chagall på väggarna, som i restaurangen Kronenhalle i Zürich.”

Under årens lopp har Madeira blivit den mest älskade utomlandsbasen för Sinikka, dit hon ser fram emot att återvända. Efter långa, tuffa arbetspass skämmer Sinikka bort sig själv på ett väl­bekant femstjärnorshotell i Funchal.

”Jag har alltid samma mål: jag vill äta gott och njuta av den vackra naturen.”

Skaldjuren är det allra bästa med maten i Madeira, tycker Sinikka.

”Mina favoriter är små musslor, las lapas, som mina vänner och jag kallar för lapaset (vantar). När man får äta musslor med vitt vin och solen skiner, känns livet ganska perfekt.”

Text Sanna Wallenius, foto Vuokko Salo

Vem?

Sinikka Sokka är en 73-årig helsing­forsare som gärna vistas på stugan i Egentliga Finland och gillar att semestra på Madeira.

Motto: Allting ordnar sig och vänder mot det bättre.

I offentligheten: Skådespelare och sångare, vars karriär började på 1970-talet på KOM-teatern och i banden Agit Prop och Sinkat. Sinikka medverkar just nu i Stadsteaterns musikal Så som i himmelen. Hon är också med i den kommande tv-serien Kämppikset.

Läs om fler intressanta personer här