Sirkku driver klimatvänligt jordbruk med kolodling

När Sirkku Puumala jobbade som försäljare på Alko tyckte om att ta reda på kundernas önskemål. Nu lyssnar hon lyhört på vad kornåkern behöver.

Sirkku Puumala arbetade på sin tid som försäljare på Alko i Wiklund i Åbo vid sidan av sina marknadsföringsstudier.

”Då lärde jag mig att man klarar av även hektiska säsonger om teamet samarbetar bra, planerar sina uppgifter i förväg och prioriterar. Det är också viktigt att alltid komma ihåg att njuta av sitt arbete, fastän det är stressigt,” säger Sirkku.

Tog över hemgården med maken och blev jordbrukare

Numera har Sirkku betydligt färre kolleger: den enda andra medlemmen i teamet är hennes make Patrick. Säsongerna definieras inte av helger och semester­perioder, utan till exempel av sådd och tröskning.

Tillsammans driver paret Sirkkus hemgård, Verkatakkila i Vichtis.

”Till en början var det min man som var mer intresserad av tanken på att bli bonde. Men när jag lärde känna branschen bättre under grundläggande jordbruksstudier blev jag också biten. Därefter kunde inget stoppa oss,” beskriver Sirkku hur de blev jordbrukare.

Koldioxidneutral produktion av maltkorn med kolodling

På Verkatakkilas åkrar odlas maltkorn för bryggeri­industrin, men också höstvete, råg, bondbönor och kummin. Gården är särskilt känd för sin kolodling, som kombinerar matproduktion och klimat­arbete.

”Vid kolodling sås exempelvis ängsväxter och klöver på åkern efter tröskningen. Det gör att växterna assimilerar så länge som möjligt och binder mer kol. Samtidigt hålls jorden lämpligt lucker och produktiv.” 

”Vi värnar också om den biologiska mångfalden genom att lämna ängsremsor för pollinerare intill åkrarna.”

Lyssnar lyhört när åkern viskar

Sirkku berättar att det hon särskilt gillade på Alko var att möta kunder och ta reda på deras önskemål. Numera lyssnar hon lyhört på vad åkern viskar till henne.

”Jag tittar, gör observationer, experimenterar och lär mig nya saker hela tiden. Det är särskilt fint att se hur jordens bördighet förbättras och den ger en bra skörd, säger hon.

Text Matti Välimäki, foto Pia Inberg

Sirkku Puumala

Vem:

Jordbruksföretagare och kolodlare som på fritiden utmanar sig själv med surdegsbakning.

Arbetade på Alko år 2009–2013.

Bor i Vichtis.

Mål:

Att igen en gång få skörda guldgul maltkorn som vuxit i välmående jord och mognat i solen.