Tero Trobergs grill är varm året om

Tero Troberg älskar grillar lite mer än vi andra. Han har 14 grillar av olika slag. På dem kan han tillreda vad som helst, bara han har den viktigaste grillkryddan till hands: tillräckligt med tid.

Brådska och mat är en dålig kombination. Just därför älskar Tero Troberg grillar.

”Att grilla är som att värma upp en vedeldad bastu. Jag rengör grillen, tänder på kolen, väntar i lugn och ro på glöden och bara tittar”, säger Troberg.

Hans favorit är en koleldad­kupolgrill. Glöden ger maten aromer, men samtidigt skapar den en känsla av tidlöshet, vilket är viktigt när man lagar mat. Vid matbordet kommer smakerna att avslöja om kocken haft bråttom.

”Människor är väldigt jäktade nuförtiden, ofta helt i onödan. Det fungerar inte när man ska grilla.”

Troberg arbetar som säljare i en järnhandel i Reso. När samtalet övergår till grillning blir han nästan filosofisk. Att grilla är för Troberg mer än bara ett sätt att laga mat. Grillning är en allegori, ett sätt att se på livet.

”Dessutom är det trevligt att smaka på en god dryck medan grillen blir varm. Jag gillar rödvin, till exempel shiraz-cabernet från USA. Det är ett okomplicerat vin för en okomplicerad grabb.”

Intresset för grillning väcktes på jobbet

Troberg har större kompetens än de flesta att göra bedömningar av det här slaget. På den täckta verandan till Trobergs villa i Tarvasjoki finns två gasgrillar. Utanför huset står en kolgrill. Under de senaste 15 åren har hans samling vuxit ut. I dag har han 14 grillar av olika slag.

”Ungefär en grill per år, alltså. När jag köpte den fjärde grillen insåg jag att jag höll på att tappa kontrollen”, säger Troberg skrattande.

En av pärlorna i Trobergs samling är ett rött samlarobjekt som han inte har haft hjärta att använda. De grillar som är i användning står på terrasserna, och resten står och väntar i förrådet.

Trobergs intresse för grillning vaknade på jobbet. I sitt förra järnhandelsjobb gick Troberg på en mässa, där han träffade en representant för den klassiska grilltillverkaren Weber. Representanten lovade att järnhandeln skulle få ett så bra försäljningskoncept att grillarna säkert skulle sälja.

”Efter det krängde jag grillar som handskar på torget.”

Slutligen kunde Troberg inte heller motstå frestelsen själv. Han köpte en kupolgrill med 47 centimeters diameter. Han använder den fortfarande.

”Jag gillar högklassiga grillar för att de håller. Man kan beställa reservdelar till den, och grillen blir som ny.”

Familjens gemensamma hobby

Ett passionerat fritidsintresse är alltid en risk i familjen. Hobbyn slukar både tid och pengar. Troberg är ändå lyckligt lottad, eftersom också hans fru Agneta gillar att grilla. Oftast tillreder paret grilldelikatesserna tillsammans.

”Min fru är utbildad i restaurangbranschen. Vanligen är det jag som sätter grillen i ordning och hon som förbereder rätterna, men vi byter också smidigt roller. Det handlar om samspel.”

Det beror på säsongen vad Trobergs lägger på grillen. Tills vidare har inga ingredienser varit främmande för dem. De grillar kött och fisk, som absolut måste ha säsongens grönsaker som tillbehör.

”En god vardagsrätt är till exempel lax som grillas tillsammans med lite rökspån. Av kött­rätterna gillar jag inre filé av lamm. Jag grillar­köttet en stund och lägger det därefter i grillpanna med gräddig sås, där den får mogna.”

En grillentusiast skulle inte vara det med stort G om han inte använde sin grill på ett lite annorlunda sätt än andra. I morse har Troberg stekt ägg på grillen.

”Ett trevligt programnummer på kvällsbjudningar är att grädda en desserttårta på grillen.”

En av Trobergs bravurer är helgrillad ananas. Skala ananasen och låt den rotera på ett motordrivet spett på grillen i indirekt värme i cirka 45 minuter. Ös honung som kryddats med chili och kanel över ananasen ungefär var femte minut. ”Grilla därefter ytterligare en kvart och servera med vaniljglass.”

Troberg säger att han grillar cirka tre gånger i veckan, även på vintern. Grillning är bäst i gott sällskap. I Trobergs vänskapskrets finns många proffskockar som gett honom bra tips.

När man grillar, lönar det sig ändå att glömma fine dining. Den bästa grillupplevelsen bygger på högklassiga råvaror och på en okonstlad men elegant servering.

Grillar helst i gott sällskap

”När man grillar, betonas måltidens sociala sida. Det är trevligt att ge middagen en rytm. Först lagar man förrätten, sedan kött eller fisk, och därefter är det dags att ta en paus och låta folk undra om det här var allt. Då kan man överraska dem med en dessert som trollats fram på grillen.”

Grillning för människor samman, men det finns också hårda tekniska fakta som delar meningarna. Troberg är förtrogen med debatten om vilken som är bättre: gas- eller kolgrillen. Tanken om av­-­stressad matlagning och aromer som kolen långsamt väcker till liv talar för kolgrillen. Troberg har i varje fall en praktisk inställning till frågan.

”Jag kör med tvågrillarstaktiken. En kolgrill är bra då tid finns, men ibland är det snabba ryck som gäller vid grillen. Gasgrillen blir varm medan du tar hand om de övriga förberedelserna.”

Text Juho Paavola, foto Veera Korhonen

Vem?

Tero Troberg

säljare i järnhandel, grillentusiast

Bor: i Lundo 

Motto: "På grillen kan man tillreda allt utom kall surmjölk."

Tero Troberg på Instagram: @terotroberg