Ulla Koski – och hela Finland bakar

Ulla Koski lärde sig baka och tala nästan samtidigt. Under hösten har finländarna fått stifta bekantskap med henne i TV-programmet Koko Suomi leipoo (Hela Finland bakar).

Den ivriga amatörbagaren och -kocken växte upp i Österbotten, där bagartraditionen lever i högönsklig välmåga. På österbottningarnas kaffebord finns det minst sju olika sorters bakverk.

”I min släkt har man alltid vurmat för hembakat bröd. Min mor, min moster och min mormor är riktiga hejare på bagarkonsten.”

Koski upplevde bagartävlingen i TV som både givande och lärorik.

”Att baka på tid var stressande eftersom jag i allmänhet följer de stora linjerna när jag står i köket. Jag modifierar recepten efter behov och ibland går det naturligtvis åt pipan.”

Tävlingen gick av stapeln utomhus under tälttak, vilket medförde vissa utmaningar. Deltagarna stötte på patrull med bland annat grädden som inte riktigt lät sig vispas i sommarvärmen.

”När jag tränade inför TV-programmet fungerade mina arbetskamrater och grannar som smakdomare. De fick prova på allt från äppelpaj till gräddtårta.”

Ulla Koski, som älskar att stå i köket och skapa nya smaker, har arbetat som expedit i Alkos butiker i Vasa, Mariehamn och köpcentret Västra centrum i Åbo.

”Jag stortrivs bland människor och jag tyckte mycket om att hjälpa och vägleda kunderna. Att kunna lyssna på och beakta andra människor är en viktig förmåga i livets alla skeden”, säger Ulla.

Hon berättar bland annat om en kund som kom till butiken enkom för att tacka henne för ett lyckat recept på mandelmarinad till Runebergstårtor. Nu finns hennes spännande recept på webbplatsen etiketten.fi. Varför inte baka till exempel en chokladkaka med fikon?

”Kombinationen mat och dryck, i all synnerhet bakverk och dryck, är mycket fascinerande. Till mina definitiva favoriter hör Britatårta med lemon curd-sås och en god prosecco”, säger Ulla.

Koskis intresse för mat och bakverk har också en avigsida.

”När jag går på restaurang eller kafé kan jag i allmänhet inte låta bli att analysera det som serveras. Det vore skönt att bara slå sig ner och njuta av smakerna”, säger Ulla.

Hon väljer i allmänhet närproducerade livsmedel och säsongens råvaror. När hon bodde i Åbo styrde hon stegen till salutorget och nu bekantar hon sig med torgen och saluhallarna i Helsingfors dit hon flyttade tidigare i höst. Till vardags undervisar Ulla i svenska i språkbadsskolan i Sibbo. Hennes nästa projekt är att lära sig flambera.

Ett av Ullas favoritrecept gäller en äppelpaj som bakats i släkten sedan 1930–40-talet.

”Det receptet är och förblir en välbevarad hemlighet.”

Läs också