De renlinjiga vinernas Alsace

Den franska och den tyska vinkulturen möts i Alsace i det nordöstra hörnet av Frankrike, ett område som under olika perioder i sin historia har hört till båda dessa stater. Regionens pittoreska vinbyar bildar ett pärlband från söder till norr mellan Vogesernas berg och gränsfloden Rhen.

Förhållandena i Alsace är i det närmaste perfekta för vinodling. Bergen skyddar mot regnmoln från väster, så rankorna badar i sol. De mest gynnsamma förhållandena har gårdarna som ligger på sluttningar och de allra bästa av dem har fått Grand Cru-status.

Gröna druvor dominerar i Alsace

Ofta stoltserar druvsortens namn ensamt på etiketten, men det görs också blandningar. Vinet tillverkas med omsorg om druvornas egen arom.

Stram Riesling är kung i Alsace. Andra ädla sorter är aromatiska Gewurztraminer, fylliga Pinot Gris samt blommiga Muscat. Även Pinot Blanc är populär och används också för att tillverka mousserande vin. Pinot Noir är den mörka druvan i Alsace och används till såväl rosé som nyanserade röda viner.

Läs mer om vinernas värld