Portugals viner & vinregioner – 9 fakta om det havsnära vinlandet

Vinho verde, portviner, madeira… I Portugals vinregioner produceras många olika sorters vin. Trendigast just nu är portugisiska rödviner. Här är 9 fakta för dig som vill veta mer om Portugals mångsidiga viner och vinregioner.

1. Portugal är ett mångsidigt vinland

I det gamla vinlandet Portugal i sydvästra hörnet av Europa tillverkas många olika sorters vin. Druvor odlas runt om i landet och de regionala och lokala förhållandena inverkar på vinernas aromvärld. På vissa håll råder ett milt Atlantklimat­ och på andra håll fungerar bergen som en barriär, vilket ger upphov till olika slags mikroklimat. I de sydligaste delarna av Portugal råder varma och soliga odlingsförhållanden.

Portugisiska viner

2. Portugals vinregioner finns utspridda över hela landet

  1. DOURO är ett vinområde i Douro-­flodens imponerande dalgång. I området, som kan kallas portvinets hemtrakt, produceras främst svaga viner. Regio­nens högklassiga rödviner är fylliga och värmande och de vita vinerna bjuder på rika aromer.
  2. VINHO VERDE är Portugals största vinregion. Områdets milda havsklimat ger friska och fruktiga vita viner. I Vinho Verde produceras även rosévin och rödvin.
  3. DÃO, som omges av berg, är en utpräglad rödvinsregion. Områdets viner är runda och fylliga.
  4. BAIRRADA är mest känt för sina strukturerade röda viner, men i området produceras även vita och mousserande viner av hög kvalitet.
  5. TEJO ligger i dalgången till en flod med samma namn. I området produceras olika sorters vin, varav de mest kända är lättillgängliga röda viner.
  6. ALENTEJO i Portugals soliga inland är hem för olika vintyper, varav de mest kända är röda. Alentejano är en vanlig ursprungsmärkning på regionens viner.
  7. LISBOA är en region som omger Portugals huvudstad Lissabon. I området produceras vin av olika typ och i olika prisklasser. Vinerna är i allmänhet av modernt snitt.
  8. MADEIRA är en portugisisk Atlantö. Öns mest kända vin är spetsad madeira.
  9. SETÚBAL är en udde vars klassiker är spetsat moscatelvin. I regionen produceras även svaga viner.

3. Trendigast är portugisiskt rödvin

Under de senaste åren har Portugal blivit i Finland ett mäkta populärt rödvinsland. I Alkos vinförsäljning har Portugal intagit fjärdeplatsen efter Chile, Italien och Spanien.

Orsaken till den ökande populariteten står, åtminstone delvis, att finna i vinernas fyllighet och tillgänglighet. I Portugal produceras flera moderna viner som bjuder på samma fyllighet, generositet och fruktighet som många utomeuropeiska viner. I landet produceras även mer traditionella viner som, framförallt som unga, erbjuder strukturerad stramhet.

Framförallt i regionen Douro produceras röda viner av nytt snitt. Under de senaste decennierna har regionens vinmakare fått upp ögonen för svaga röda viner med en fyllighet som påminner om den i portvin. Vinerna görs på lokala druvsorter.

Vinhusen i andra portugisiska regioner har följt trenden och tillverkar i dag fruktigt runda och fylliga viner.

4. Portugals ursprungliga druvsorter spelar huvudrollen i landets mest kända vinerDe portugisiska vinerna får sina aromer från ett stort antal lokala druvor, som odlarna och vinmakarna ofta föredrar framom internationellt kända sorter.

Landets nationalsort är den blå druvan Touriga Nacional, som används för framställning av både portvin och röda viner. Druvan ger små skördar men vinet blir mörkt, strukturerat och aromrikt.

Bland de övriga blå druvsorterna kan nämnas Baga, Touriga Franca, Castelão eller Periquita, João de Santarém och den från Spanien importerade kvalitetsdruvan Tinta Roriz. I Spanien heter druvan Tempranillo.

Bland de gröna sorterna finns bland annat den friska druvan Alvarinho, som är den mest uppskattade druvan vid framställning av vinet vinho verde. I Spanien går druvan under namnet Albariño. Andra populära gröna druvor är Loureiro, Fernão Pires och Arinto.

5. Tawny eller ruby – känner du till portvinets huvudtyper?Portvin finns i olika tappningar, nämligen som rött, som vitt och som rosé. De mest traditionella portvinerna, som är röda, indelas i de två huvudgrupperna ruby och tawny.

De djupröda rubyvinerna, som buteljeras som relativt unga, bjuder på rika toner och aromer av mogen frukt. Typnamnet ruby anger att drycken är ett relativt ungt basportvin, men exempelvis typerna LBV eller Late Bottled Vintage och kronjuvelen vintage eller årgångsport kan inordnas i samma grupp.

Tawnyvinerna, som lagras en längre tid på fat, är ljusa och brunskiftande. Dessa viner bjuder på ekig kryddighet och toner av torkad frukt.

Portvinets huvudtyper lämpar sig utmärkt för vinprovning (tasting). Undersök gärna skillnaderna i utseende, aromer och fyllighet. Välj ett rubyvin, exempelvis en LBV, och ett tioårigt tawnyvin. Vilket faller dig mer i smaken?

Här är våra tips till dig som vill ordna vinprovning. 

6. Madeira håller länge – även i öppnad flaska

Madeira är den portugisiska ön Madeiras definitiva vinstolthet. Det spetsade vinet görs i olika tappningar från sött till kruttorrt. Därtill uppvisar drycken stor variation ifråga om färg och ålder. Den gemensamma nämnaren är dryckens syrlighet.

Madeiran får sin speciella karaktär från den unika till­verkningsprocessen, som går under namnet estufagem. Vinet värms upp i början av den flera månader långa jäsningen, vilket ger det rostade toner. Vid tillverkningen av premiummadeira sker uppvärmningen på ekfat i ett varmt utrymme. Metoden heter canteiro.

Under uppvärmningen oxideras vinet, vilket ger det mycket lång hållbarhet. Vinet håller länge även i öppnad flaska och behöver inte kon­sumeras kort efter att förseglingen har brutits. Denna egenskap skiljer madeiran från portvin som, trots den allmänna uppfattningen, har kort hållbarhet i både öppnad flaska och karaff.

7. Vinho verde passar utmärkt med petiscos

Vinområdet Vinho verde i norra Portugal är främst känt för sina vita viner, vars friskhet accentueras av att de är lätt skummande. Vinernas fruktighet och krispiga syrlighet lämpar sig utmärkt till olika maträtter.

Bekanta dig med dessa portugisiska recept:

8. Portugisisk mat är okomplicerad

Det portugisiska köket är chosefritt. De färska råvarorna tillreds oftast genom okomplicerad grillning eller ångkokning. Kryddorna utgörs av olivolja, örter och salt. Såser är ovanliga i det portugisiska köket. Den okomplicerade maten lämnar gott om utrymme för vinet, som i allmänhet serveras i ordinära dricksglas.

Portugiserna äter mycket fisk, bland annat dourada eller guldsparid, sommarsardin och saltad och torkad torsk eller bacalhau. På menyn finns ofta även skaldjur så som langust­­ och krabba samt bläckfisk och mussla, varav hjärtmusslan, amêijoa, är särskilt populär.

På köttfronten är det framförallt lamm och nöt som gäller, men i det portugisiska köket används även vildsvin, kanin och gödsvin.

I Portugal kryddas grillkycklingen i allmänhet med piripirichili. Chilin har gett namn åt den välbekanta portugisiska kryddsåsen Piri piri.

9. Piri piri – import och exportvaror

Den chili som portugiserna en gång tog med sig hem från Amerika blev kvar som en del av den portugisiska smakvärlden. Landets eget kök införde den eldiga piripirichilin som krydda till grillad kyckling. En välbekant kryddsås bär i dag namnet Piri piri.

Det berättas att världsomseglande portugisiska köpmän när det begav sig förde chilin från Mexiko till Asien.


Sakkunnig Anri Lindström, betjänings- och produktutbildare, Alko.

Smakminnen från Portugal

I mitt Portugal doftar sommaren kolgrill, grillad sardin, stekt bläckfisk och hav. Hösten bjuder på doft av rostade kastanjer inslagna i blad från gamla telefonkataloger. På hösten doftar mitt Portugal matig och värmande fiskgryta gjord på torkad bacalhau torsk. I vårens Portugal fylls luften av ljuvlig doft av söta bakverk bakade på mängder av socker och äggulor.

Alkos betjänings- och produktutbildare Anri Lindström bodde flera år i Portugal som barn.

Portugisiska viner i Alkos utbud
Alkos sortiment omfattar över 300 portugisiska viner, varav cirka hälften är röda. Antalet vita viner är över 50. I sortimentet ingår även roséviner och mousserande viner. Bland de portugisiska dryckerna finns knappt 100 spetsade viner. Lejonparten är portvin, som även saluförs i behändiga småflaskor med volymerna 0,2, 0,375 och 0,5 liter. De svaga vinerna i 0,75-liters flaska kostar från knappt 8 euro till flera tiotals euro, men för de allra dyraste får man lägga ut över 100 euro. Samtliga portugisiska viner i sortimentet kan beställas i Alkos webbutik.