Roséprosecco tjusar med struktur och smak

Den italienska nyheten rosa prosecco passar fint både som välkomstskål och måltidsdryck. Utöver frisk fruktighet har roséprosecco en nyans av läckra röda bär.

Nordöstra Italien har idealiska förhållanden för vinodling. Vindarna från Adriatiska havet och Dolomiterna ger friskhet åt druvorna i de urgamla vinodlingsregionerna Veneto och Friuli-Venezia Giulia. Där växer bland annat druvsorterna glera och pinot noir som används till vinhyllornas favoritdryck prosecco. Nu har det ljusa bubblet fått sällskap av en rosa charmör: roséprosecco.

Roséprosecco får färg av pinot noir

Den rosa färgen kommer från druvan pinot noir, eller pinot nero på italienska, som det måste finnas 10–15 procent av i roséprosecco. Pinot noir är den enda blå druvsorten som tillåts i roséprosecco. Samma sort kan ha funnits i traditionell prosecco, men druvskalen har då avlägsnats i tillverkningsprocessen för att inte ge vinet färg.

“I och med en lagändring i Italien i höstas kan prosecco nu produceras med en vacker rosa färg”, berättar Karina Tiihonen, produktchef för viner.

Det som också skiljer roséprosecco från prosecco är tillverkningens längd. Tillverkningen av rosa prosecco med tankjäsningsmetoden tar 60 dagar, alltså dubbelt längre än vanlig prosecco.

Till skillnad från vanlig prosecco är roséprosecco alltid årgångsvin. År 2020 får man sälja vin av årgång 2019 och nästa år vin från 2020. Men roséprosecco är ändå bäst som ungt och det passar inte för lagring. 

Framgång för roséproseccos fruktiga smakvärld

Karina Tiihonen förutspår att roséprosecco, som finns i de tre söthetsgraderna extra dry, brut och brut nature, kommer att bli en framgång, för den kombinerar två trender: prosecco och rosé.

“Roséprosecco har en liknande smak som prosecco, det vill säga mycket fruktig. Roséversionen har dessutom en tydlig nyans av röda bär, som jordgubb och hallon, samt lätta citrustoner. Därtill finns det en bakgrund av päron och blommor.”

Sällskapsdryck och till lätta rätter

Rosa prosecco passar utmärkt både som sällskapsdryck och till lättare maträtter. Tiihonen skulle servera detta bubbel som välkomstskål eller på en kvällsbjudning med smårätter. Det friska mousserande vinet fungerar fint till matiga sallader men också med kryddigare mat. Om det var sommar, skulle hon duka fram en stor skål jordgubbar med den rosa proseccon.

Roséprosecco i Alkos sortiment
För närvarande finns det cirka 40 roséprosecco i Alkos sortiment. Du kan beställa den produkt du vill ha utan leveransavgift till ditt närmaste Alko via webbutiken.

LÄS MER OM VINERNAS VÄRLD