Avslöjande aromatisk sauvignon blanc

Ljus sauvignon blanc är en klassisk druva som har spridit sig från Frankrike över hela vinvärlden. En fräsch och grön aromvärld är druvans särdrag.

Sauvignon blanc är en verklig druvpersonlighet. Alkos produktkommunikationschef, Master of Wine Taina Vilkuna säger att även en nybörjare inom vinets värld lär sig identifiera den.

"Det speciella med sauvignon blanc är druvans lätt igenkännliga aromvärld. Om man är intresserad av viner, är sauvignon blanc bra att börja med. Det är en druva som ger upplevelsen av att lyckas lättare än andra sorter”, förklarar Vilkuna.

Sauvignon Blanc i Alkos sortiment >

Vilken typ av aromer har sauvignon blanc-vinerna?

Arompaletten i sauvignon blanc har en bred uppsättning av somriga nyanser.

“Huvudaromen är svarta vinbär, av antingen blad eller bär”, säger Vilkuna.

Sortens aromer kan också beskrivas som somrigt gröna med en bild som alla kan känna igen: vinet är som att dricka nyklippt gräs.

Andra typiska aromer är övriga vinbär, krusbär, nässla, tomatblast, passionsfrukt, örter, sparris och citrusfrukter, exempelvis lime. Ibland finns det ett skarpt element, som ofta liknas vid kattkiss.

"På samma sätt som en stallbakgrund kan vara en fin arom i rött vin, kan en svag arom av kattkiss i sauvignon blanc ge ytterligare dimensioner," beskriver Vilkuna.

Vilken typ av viner görs på sauvignon blanc?

De flesta sauvignon blanc-viner är torra, friskt syrliga och generöst aromatiska vita viner.

Utöver den fräscha stilen görs även en del ekade versioner. Sådana kommer traditionellt från Bordeaux i Frankrike, där sorten klassiskt kombineras med druvan sémillon.

I regel är sauvignon blanc torrt, men sorten används även för att göra söta dessertviner. Också bland dem kommer klassikerna från Bordeaux, särskilt från underdistriktet Sauternes, och därtill tillverkas late harvest-dessertviner av sent skördade druvor också på annat håll.

Förutom i vita viner används aromatiska sauvignon blanc även i mousserande viner, till exempel i sådana tillverkade i Nya Zeeland.

Var odlas sauvignon blanc?

Det finns sauvignon blanc-druvor på olika håll i vinvärlden. Enligt Vilkuna är stilen traditionellt mer återhållen i Europa, medan den i vinländerna i den nya världen är rikligare, även om det finns undantag.

Klassikerna franska Sancerre, Pouilly-Fumé och nyzeeländska Marlborough  

De mest klassiska sauvignon blanc-vinerna kommer från Loiredalen i Frankrike. Där är särskilt distrikten Sancerre och Pouilly-Fumé berömda för sin eleganta stil.

En annan, lite nyare klassiker är vinregionen Marlborough i den norra delen av Sydön på Nya Zeeland.

"Sauvignon blanc från Loire kännetecknas av örtighet och mineraler. I den är de starka aromerna inte lika dominerande som i den generösa stilen från Marlborough”, förklarar Vilkuna.


Marlborough ligger i den norra delen av Sydön på Nya Zeeland.

Sauvignon blanc populär druva även i andra delar av världen

Sauvignon blanc odlas också i många andra länder. I norra Italien är stilen en slags mellanform mellan Loire och Nya Zeeland. Likaså är Steiermark i sydöstra Österrike en traditionell sauvignon blanc-region.

I Chile produceras en fräsch sauvignon blanc-stil, särskilt i svala områden, alltså nära Stilla havet eller i södra delarna av landet. Viktiga regioner är exempelvis de havsnära Casablanca samt San Antonio och dess underdistrikt Leyda.

Motsvarande svala klimat finns också på Sydafrikas kust, där exempelvis distriktet Elgin producerar fräscha viner med aromer av grapefrukt och gräs.

Sauvignon blanc är en viktig sort också i Australien. I början av 2000-talet tog sauvignon blanc från Nya Zeeland över landets vitvinsmarknad, och som en reaktion på det planterade lokala vinodlare vinstockar i svala områden exempelvis i Adelaide Hills och på den sydliga ön Tasmanien. Den australiska versionen av druvan kan beskrivas som mindre översvallande än den nyzeeländska.

Vad kräver sauvignon blanc av sin växtplats?

Liksom de flesta ljusa sorter gillar sauvignon blanc ett svalt klimat.

“Sauvignon blanc odlas visserligen också i varma områden, men då utvecklas aromvärlden inte till att bli lika grönt mångsidig, och den är lättare”, säger Vilkuna.

Sauvignon blanc trivs i många olika slags jordar, så utöver vinmakarens val påverkar odlingsmarkens egenskaper vinets karaktär.

"Om man tänker på klassikerområdet Loire, så finns det flinta i jordmånen i Sancerre och Pouilly-Fumé. Där tycks vinets doft av rök och flinta komma från jorden”, säger Vilkuna.

I Marlborough på Nya Zeeland är däremot jordtyperna mycket varierande. Under de senaste åren har det där satsats stort på att kartlägga jordmånen, för att för varje plats kunna välja rätt klon av sorten samt rätt rotstock på vilken rankorna ympas. Viner från olika odlingar blandas för att uppnå önskad stil.

Till vilka maträtter passar sauvignon blanc? 

Fräscht sauvignon blanc-vin är en bra dryck till många olika slags rätter.

Ost

Mat och vin från samma område passar ofta ihop. En klassisk kombination är getost från Loire och vitt vin från Sancerre eller Pouilly-Fumé. 

”Crottin de Chavignol och andra läckra getostar är ett garanterat lyckat val till sauvignon blanc. Det är nästan den enda kombinationen som hundra procent tycker att fungerar”, konstaterar Vilkuna.

Ljus fisk

Sauvignon blanc-vin är också utmärkt till ljusa fiskar, som gös eller abborre. Om fisken marineras med limejuice till ceviche, är vin från receptets hemland Chile på sin plats.

Skaldjur  

Druvan trivs likaså med läckra skaldjur. Kammusslor, jätteräkor och deras kompisar matchas fint av till exempel den generösa stilen från Marlborough. Sauvignon blanc är också ett utmärkt kräftvin.

Sallader & sparris  

Sauvignon blanc kommer till sin rätt i sällskap med sallader som har en syrlig dressing. Bland vegetariska rätter hör sparris till det bästa att kombinera med sauvignon blanc-vin.

Sauvignon blanc står sig bra med rätt så starka smaker.

"Allt med örter passar till sauvignon blanc, för vinet har så mycket av allting. Det tål även vitlök. Sorten i sig är så aromatisk att maten kan ha hur mycket örter som helst”, tipsar Vilkuna.
 

Lasse Pakarinen
Sauvignon blanc i Alkos sortiment

I Alkos urval finns hundratals vita viner med druvan sauvignon blanc. Av dem kommer närmare hundra från Frankrike, många från den klassiska vinregionen Loire. Näst mest sauvignon blanc-viner i sortimentet kommer från Nya Zeeland. Sorten används också i söta dessertviner.

Läs mer om vinernas värld