Sherry – en matvänlig vintyp

Sherryfamiljen omfattar allt från kulinariskt torra till överdådigt söta drycker. Den mycket matvänliga vintypens förhållande mellan pris och kvalitet anses med fog höra till världens bästa. Läs hur man tillverkar torr fino och vilken mat som passar till drycken.

Starkvinet sherry härstammar från ett område i sydvästra Spanien som domineras av den bildsköna staden Jerez. Tillverkningsmetoden saknar nästan helt sin like i resten av världen.

Basvinet i den torra sherryn fino spetsas till cirka 15 procent, varefter det slås på fat. Faten fylls inte helt upp. I gynnsamma förhållanden bildas en jästfilm, flor (blomma), på vinets yta. Jästfilmen, som skyddar vinet mot oxidering, berikar dryckens aromvärld under lagringen.

I syfte att hålla jästfilmen vid liv avlägsnar man regelbundet små satser vin ur fatet. De avlägsnade satserna ersätts med färskt vin.

Processen leder till det något komplicerade systemet solera, vilket innebär att sherryn är en blandning av olika gamla viner. Det vin som skall buteljeras tas ur den äldsta tunnan, den egentliga soleran. Tunnan ersätts med den näst äldsta tunnan, som i sin tur ersätts med den tredje äldsta och så vidare. Antalet olika gamla tunnor eller rader av tunnor kan uppgå till ett tjugotal. Systemet står som garanti för att det vin som buteljeras har fått mogna tillräckligt länge, minst tre år.

Torr sherry – huvudtyperna Amontillado och Oloroso

Det finns två huvudtyper av torr sherry. Amontillado är en fino-sherry vars flor av någon anledning har dött under processen, vilket innebär att vinet har fått mogna utan den skyddande jästhinnan. Resultatet är en fyllig och nötig sherry som i allmänhet är hur fin och god som helst.

Oloroso är den andra huvudtypen av torr sherry. Eftersom basvinet spetsas till cirka 18 procents styrka uppstår ingen flor-hinna i fatet. Oloroso, som i regel är mörkare och fylligare än andra sherrytyper, tillförs ofta en aning socker.

”Sherry erbjuder så mycket kvalitet för en billig penning att det nästan är ett under”, säger Alkos produktkommunikationschef Taina Vilkuna och fortsätter ”Sherry är en klassisk och fantastisk del av vinvärlden som fler människor borde bekanta sig med.”

Eleganta och mångsidig sherry lämpar sig för olika smakvärldar, även glass

”Den torra sherrytypen fino, som avnjuts avkyld, är en mycket elegant måltidsdryck. Fino, vars alkoholhalt inte är högre än i modernt rödvin, rimmar utmärkt med tapas, sushi, fisk, i synnerhet rökt sådan, och olika skaldjur”, säger Taina Vilkuna.

Till torr amontillado rekommenderar hon baconlindade fikon och till halvtorr amontillado läcker svampsoppa.

De rostade aromerna i kraftig oloroso lämpar sig särskilt väl till karamelliserade läckerheter.

”Bland annat honungspenslad mandel och desserter med brynt socker så som crème brûlée och flan”, säger Taina Vilkuna.

De söta sherrytyperna Pedro Ximénez (PX) och Cream är som skapta för desserter.

”De rimmar även med glass, som ju är ganska svår att kombinera med vin”, avrundar hon.

Text Marko Pasanen, foto iStockphoto