Spännande mörka druvor

Har du stiftat bekantskap med druvorna Zweigelt, Aglianico, Tannat och Kékfrankos? Varför inte prova på aromerna i någon av de rarare mörka druvorna?

Alla vinvänner är förtrogna med druvorna Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot och Pinot Noir. Den som vill vidga vyerna kan prova på någon av vinvärldens mindre kända blå druvor.  

Det finns flera tusen olika druvsorter i världen, men endast några dussin används för mer omfattande vinproduktion. Botanisera bland vinerna i butiken och välj någon ny och spännande druva! Bland annat Italien, Portugal och Grekland har många gamla druvsorter som inte finns i andra länder.   

Agiorgitiko eller St. George, som är den vanligaste mörka druvan i Grekland, ger mörka, fruktiga och mjuka viner med toner av plommon. Druvan odlas i bland annat vinregionen Nemea.     

Nerello Mascalese är en specialdruva som odlas på vulkanen Etna på Sicilien. Druvan ger vackert röda viner med angenäm syrlighet och komplexitet.  

Aglianico är en ursprungligen grekisk druva som i dag odlas i regionerna Kampanien (Campania) och Basilicata i Italien. Den blå druvan ger fylliga och generösa viner med namn som Taurasi och Aglianico del Vulture. Vinerna kan med fördel lagras på flaska.  

Andra intressanta druvor:

  • Druvan Tannat, som odlas i Madiran och andra områden i sydvästra Frankrike samt i Uruguay, ger fylliga viner med toner av mocka och hög tanninhalt. Vinerna mjuknar avsevärt efter några års lagring på flaska.  
  • Druvan Gamay, som odlas i distriktet Beaujolais i Frankrike, ger lätta och medelfylliga viner. De mjukt fruktiga och eleganta vinerna Julienas, Fleurie och Morgon är gjorda på druvan Gamay.   
  • Druvan Zweigelt, som är en österrikisk korsning av två druvsorter, ger mörka och kryddiga medelfylliga/fylliga viner med toner av peppar.    
  • Druvan Durif, som odlas i bland annat Kalifornien och Australien, ger fylliga, fruktiga och relativt syrliga viner.
  • Druvan Blaufränkisch eller Kékfrankos, som odlas i Österrike och Ungern, ger mjuka och fruktiga medelfylliga/fylliga viner. Vinerna är i allmänhet bäst som unga.  

Läs mer om vinernas värld