Österrike – vinlandet i hjärtat av Europa

Österrike är känt för sina alper och sin wienerschnitzel, men de österrikiska vinerna är fortfarande relativt obekanta för många. Under de tre senaste decennierna har Österrike seglat upp på vinhimlen och blivit ett vinland som inte följer trenderna utan skapar dem.

För många är Österrike fortfarande en ny bekantskap som vinland trots att man tillverkade vin i området redan före romartiden. Lokalbefolkningen säger att vinet för österrikarna är som ölet för tyskarna, nämligen en oskiljaktig del av kulturen. Vin produceras till och med i huvudstaden Wien, vars namn för tankarna till den ädla drycken. Wien är faktiskt den enda huvudstaden i världen som kan stoltsera med framgångsrik vinproduktion.

Den österrikiska vinproduktionen är koncentr­erad till landets östra delar. Landets västra delar domineras av imponerande bergslandskap.

Österrikes läge är landets trumfkort

Österrikes geografiska läge är vinlandets främsta trumf. Landet och dess vingårdar nås av svala luftströmmar från norr, varm och fuktig luft från Atlanten i väster samt varm luft från Medelhavet i söder och Pannonien med inlandsklimat i öster. Kombinationen av svala nätter och en varm och solig växtperiod står som garanti för friska och aromatiska viner.

De österrikiska vinodlingarna finns främst i de tre förbundsländerna Niederösterreich, Burgenland och Steiermark. Vinområdena varierar stort ifråga om både storlek och stil.

Wienerviertel i Niederösterreich är berömt för druvan Grüner Veltliner

Vinodlingarna i Niederösterreichs kanske viktigaste vinområde Weinviertel upptar nästan 14 000 hektar. Området är främst känt för den aningen peppriga druvan Grüner Veltliner. Den framgångsrika produktionen av vitt vin i Weinviertel har lett till att vinlandet Österrike främst är känt för sina personliga grüner veltlinerviner. Cirka hälften av landets Grüner Veltliner-odlingar finns i Weinviertel.

I Österrike odlas flera internationellt kända druvsorter, men de lokala specialiteterna så som Rotgipfler, Neuburger och Roter Veltliner har en särställning i landets vinproduktion.

De österrikiska röda vinerna är på stark frammarsch. Fylliga Zweigelt, strukturerade Blaufränkisch och fruktiga St. Laurent är blå druvor med personliga och unika smakegenskaper. Druvorna ger kvalitetsviner som lämpar sig utmärkt för lagring. I sjön Neusiedlers omgivning produceras söta dessertviner av världsklass, bland annat Trockenbeerenauslese och Eiswein.

Österrike satsar på ekologisk vinodling

Den österrikiska vinproduktionen präglas av miljövänlighet, vilket innebär att de ekologiskt och hållbart producerade vinerna vinner allt mer terräng. I dag är nästan en femtedel av det österrikiska lantbruket ekologiskt. Fjorton procent av landets vinodlingar är ekologiska och sju procent har beviljats lokala certifikat för hållbar produktion. Naturvinerna och de biodynamiska vinerna håller på att steget från trend- till standarddrycker.

Den insekticid- och herbicidfria ekologiska odlingen tampas med stora problem eftersom de varma och snöfattiga vintrarna gör att skadegörarna klarar sig betydligt bättre än förr. Odlarna tvingas tillgripa andra skyddsåtgärder: Rankorna skyddas och stärks fysiskt och odlingsmarken bearbetas mekaniskt och besås med täckväxter som hämmar ogrästillväxten.

De mångsidiga österrikiska måltidsvinerna

De österrikiska vinerna karakteriseras av friskhet – vinlandet kan med rätta anses vara föregångare i den globala friskhetstrend som präglar många topprestauranger från New York till Tokyo. De syrliga och nyanserade vinerna lämpar sig utmärkt som måltidsdryck. Österrikes mångfacetterade viner rimmar med allt från klassiska europeiska rätter till moderna asiatiska anrättningar. Landets flaggskeppsvin, grüner veltliner, karakteriseras ofta som ett måltidsvin utan gränser. En balanserad, fyllig och aromatisk grüner veltliner av hög kvalitet lämpar sig för i princip alla tillfällen.

Text Ilkka Sirén, foto AWMB

Österrikiska viner i Alkos sortiment

Alkos sortiment omfattar för tillfället cirka 160 österrikiska viner, varav 30 är röda viner och drygt 90 är vita viner. Av de vita vinerna är över hälften tillverkade av druvan Grüner Veltliner. I sortimentet ingår cirka 50 ekoviner och drygt tio naturviner.