Cider frågesport

Här kan du testa hur mycket du vet om cider.

1. Vilken är skillnaden mellan industriell och traditionell cider?

A. Tillverkningssättet

B. Området där den tillverkas

C. Användningsområdet

D. Frukten som den görs på

2. I vilket land uppfanns iscider?

A. Spanien

B. Kanada

C. Frankrike

D. Finland

3. Hur många äpplen krävs det för att göra en liter cider?

A. ca 50

B. ca 10

C. ca 30

D. ca 15

4. Från vilket land härstammar kommersiell cider?

A. Spanien

B. Kanada

C. Frankrike

D. Finland

5. Hur långt tillbaka sträcker sig ciderns historia?

A. Till 1500-2000 år f.Kr.

B. Till mitten av 1990-talet

C. Till 1500-talet

D. Till 1800-talet

6. Vilket land är världens största cidertillverkare?

A. Sverige

B. Spanien

C. Frankrike

D. Storbritannien

 

Rätta svar: 1A, 2B, 3D, 4A, 5A, 6D

1A: Industriell cider tillverkas av färdig äppeljuice, medan tradtionell cider görs på riktiga äpplen.

2B: Iscider har sitt ursprung i Quebec i Kanada där man upptäckte att man kunde skörda frusna äpplen.

3D: Mängden äpplen varierar lite beroende på storlek, men det krävs ungefär 15 äpplen i medeltal för att tillverka en liter cider.

4A: Den första kommersiella cidern framställdes i Spanien för cirka tusen år sedan.

5A: I Mesopotamien har man hittat motiv från år 1500 till 2000 f.Kr som visar tillverkning av en ciderliknande dryck.

6D: Storbritannien står för hälften av all cider som tillverkas i hela världen.