Öltyperna underlättar val av dryck

Alko har indelat sitt ölsortiment i åtta huvudtyper så att du lätt kan skaffa dig en överblick över sortimentet, som dessutom varierar mellan butikerna och årstiderna. Vi formulerade vägvisare för tre olika konsumentgrupper.

”ÖLKRYSSAREN”

”Jag tycker om kraftiga smaker. Öl bör ge spännande smakupplevelser och fungera som måltidsdryck. Jag är inte rädd för udda försök och kombinationer. Nu söker jag nya smaker som rimmar med hösten.”

Expertens tips:

”Öltypen specialitet omfattar många intressanta och udda bekantskaper. Det traditionella saisonölet är ett friskt, fruktigt och krispigt belgiskt säsongsöl med angenäma citrustoner. Ölet lämpar sig utmärkt som sällskaps- och måltidsdryck under varma höstkvällar.”

”När höstens svala vindar börjar blåsa kan man med fördel välja en stark porter eller stout. Segmentet bjuder på både utmanande och oväntade smaker. Varför inte besöka imperial stout-ölens fascinerande och överraskande smakvärld?”

”VINÄLSKAREN”

”Som vinälskare dricker jag sällan öl. Hur kan en novis som jag få insyn i ölvärlden?”

Expertens tips:

”Beskan är nog den största enskilda skillnaden mellan öl och vin. Den karakteristiska beskan, som är närvarande i nästan allt öl, lämpar sig utmärkt till en lång rad maträtter. De traditionella ljusa och arom­rika belgiska alen med måttlig eller liten humlebeska, viss sötma och toner av kryddor lämpar sig utmärkt som inkörsport för den oinvigde.”

”Öltypen specialitet erbjuder även novisen spännande och intressanta smakupplevelser.

Sour ale (sur ale) är ett spontanjäst öl med distinkt syrlighet relaterad till mjölksyra. Smaken hos sour ale för tankarna till vin.”

”LÄTT LAGER”

”Jag tycker om öl, men jag har nästan ute­slutande druckit lätt lager. Ibland har jag

tänkt köpa något obekant öl, men eftersom utbudet är så stort har valet ändå fallit på något bekant inhemskt öl.”

Expertens tips:

”Varför inte testa en traditionell lager från Tyskland eller Tjeckien? Smakvärlden är lätt­tillgänglig för vänner av lager, men den bjuder också på nya intressanta nyanser och aromer.”

”Lagerölen från många amerikanska mikrobryggerier bjuder på större humlebeska än de europeiska motsvarigheterna. Beskan är ändå inte dominerande. De aromatiska humlesorterna gör ölet krispigt, friskt och mångsidigt.”

ÅTTA ÖLTYPER

Lager

Friskt och lättdrucket underjäst öl med måttlig humlebeska.

Mörk lager

Mjukt och lättdrucket underjäst öl med maltrelaterade toner av karamell och choklad.

Pils

Aromatiskt och relativt torrt underjäst öl med stor humlebeska.

Stark lager

Underjäst öl med sötma, alkoholrelaterad rundhet och generös smak.

Veteöl

Fruktigt överjäst öl med smak av sommar. Kategorin om­fattar allt från ljust och klart till mörkt och grumligt öl.

Ale

Fruktigt överjäst öl med söta karamelltoner och mångsidiga aromer.

Porter & stout

Överjäst öl vars djupa färg och rostade toner kommer från mörka maltsorter.

Specialitet

Med specialitet avses en ölsort som är sällsynt eller svår att typdefiniera. Smaken varierar från krispigt frisk till fylligt söt.