Hur äter man kräftor?

Med de här tipsen lär du dig hantera kräftor även om du är nybörjare!

Lägg först en skiva varmt rostat bröd med smör och doppad i hackad dill på din tallrik. Toppa brödet med det allra saftigaste kräftkött. Rengör fingrarna med svartvinbärsblad och i en skål med vatten uppfräschat med citron.

Lösgör klorna

Ta ett stadigt grepp om en klo och bryt loss den vid första leden. Sug ut saften och tugga i dig köttet via leden.

Bryt av klornas spetsar

Bryt av klornas spetsar med hålet på kräftkniven. Lösgör den mindre klon och sug ut saften.

Öppna klons kant
Öppna den större klons kant med kniven och peta ut köttet i sin helhet. Lägg det på brödet.
Vrida mellankroppen
Ta loss stjärten genom att vrida mellankroppen. Ta tag i kräftans ben, sug ut mellanpartiets safter och rommen om det är en honkräfta.
Skär upp stjärtpansaret och lösgör köttet
Skär upp stjärtpansaret från sidan och lösgör köttet i sin helhet.
Klyv stjärtmuskeln och ta bort den mörka tarmen

Klyv stjärtmuskeln och ta bort den mörka tarmen i mitten med knivspetsen. Lägg köttbitarna på brödet och avnjut brödet så att det rosa kräftköttet täcker hela brödet.

Illustration Taru Saxelin