Tips inför halloweenfesten: mat, dryck, dukning och dekoration

På halloweenfester för vuxna kan man spara på buset och i stället satsa på läckra maträtter och drycker samt dekorationer som passar temat – pumpor och lite skämt dock inte att förglömma. Ta för dig här av ett praktfullt idépaket för höstens roligaste och kusligaste fest.

Halloween tros ha fått sin början på Brittiska öarna med festen Samhain, dagen för vinterns början, då man trodde att andarna var i rörelse. Man skyddade sig mot andarna genom att bränna brasor och klä ut sig. Senare spred sig halloweenfirandet till Amerika med brittiska emigranter och genom det vidare till olika delar av världen.

I de anglosaxiska länderna firas halloween den sista dagen i oktober. I Finland är halloween inte en officiell festdag och halloweenfirandet infaller också ofta det sista veckoslutet i oktober samt på allhelgonahelgen.

En välkomstskål för gästerna

Välkomstskålen på halloweenfesten är ett torrt mousserande vin. Också ett halvtorrt mousserande vin är ett bra val och kan för många vara lättare att ta till sig än ett torrt vin.

Bål är en behändig välkomstdryck som alternativ till mousserande vin, eftersom det enkelt går att göra en bål för en större skara personer. Lägg alla drycker som ska i bålen på kylning i god tid. Kolsyrade drycker, som mousserande vin, cider och läsk, ska man lägga i bålen först strax innan servering. En orange bärbål består av höstliga smaker: havtornssaft och hjortron. Ställ också fram en alkoholfri bål. En sådan kan man trolla fram av t.ex. safter, läskedrycker och smaksirap.

Skämt eller skräck i bålskålen

Servera välkomstdrycken på ett sätt som passar festens stil. Titta på videon (länk) för att se hur enkelt det är att omvandla en pumpa till en skräckinjagande bålskål.

Batteridrivna, blinkande “iskuber” gör succé i dricksglaset eller bålskålen. Sådana finns att köpa i affärer som säljer fest- och kökstillbehör. Kuberna är giftfria och fullständigt täta.  Låt dem blinka i till exempel mocktaildrinken carrot top sour, som passar temat perfekt. Den består av morot, apelsin och citron. Om gästerna är många, är det bäst att servera drycken i en bålskål. Lägg i riktiga isbitar som kyler drycken.

Om du vill ha en tuffare bålskål kan du använda dig av gummihandskknepet. Fyll en engångshandske lämpad för hanterings av livsmedel med röd saft. Knyt fast den hårt och ställ den i frysen. Strax före serveringen tar du ut den frysta handen ur frysen och engångshandsken och lägger den i bålskålen. Du kan ytterligare förstärka den makabra stämningen med blinkande batteridrivna iskuber.

Buffébord passar större sällskap

Om det är ett större gäng som samlas till fest är servering av buffétyp det enklaste och snabbaste sättet, särskilt om det är fråga om ett knytkalas. Bordet kan bestå av säsongens läckerheter, pumpa i olika former och lämpliga drycker till maten.

I maträtterna på en halloweenfest spelar pumpa en viktig roll. Man kan rosta pumpa i ugnen till ett snyggt tillbehör eller tillreda en liten pumpa på samma sätt som ugnspotatis. Klyv pumpan och gröp ur kärnhuset. Pensla pumpan inuti med smör, krydda med salt och chiliflarn. Du kan slå in pumpahalvorna i folie och ställa dem i ugnen i 200 grader i cirka en timme.

Servera pumpasoppa som förrätt på halloweenfesten tillsammans med pumpabröd. Av en urgröpt pumpa får man ett roligt serveringskärl för soppan. Ta vara på pumpans fruktkött och använd det till pumpasoppan, pumpapajen eller pumpabrödet. Också pumpakärnorna går att använda. De kan rostas eller användas i sallader eller som tillbehör till soppan.

Pumparätter är sötaktiga, mjuka och ofta lite rostade i smaken. Som vin kan du välja en uppfriskande smakmotsats, till exempel en torr nyanserad och robust riesling.

Som öl till den smakrika soppan passar en ale, t.ex. en golden ale. Huvudrätten kan vara en chili- och tabascosmaksatt pumpagryta som fulländas med en god guacamole.

Måltidens söta slut blir en kaka på mörk choklad och saftig rödbeta.

Buffédrycker att välja på

Ett buffébords brokiga utbud av smaker och råvaror gör valet av drycker till en liten utmaning. Därför kan man ställa fram flera olika ölsorter, röd- och vittvin samt alkoholfria drycker, så kan gästerna välja det de vill ha.

Som öl på ett mångsidigt buffébord passar framför allt lager och pils som lätt och friskt ackompanjerar bordets mångahanda smaker. Också till exempel mörka lageröl som är snäppet fylligare är bra val till buffébordet.

Lämpliga viner för buffébordet är fräscha och fruktiga vitviner och bäriga och friska rödviner. För vänner av fylligare viner rekommenderas saftiga och syltiga rödviner på buffébordet.

Gästernas val underlättas av symbolerna på Alkos produktsidor. Med hjälp av dem går det att välja till exempel lämpliga aperitifer, drycker för buffébordet och drycker som passar med salta munsbitar. Symbolerna hittar du på prislapparna i Alkos affärer, i broschyren Nyheter och på Alkos webbplats.

Ljus, lyktor och pumpor skapar stämning

En enkel dekoration, dukning och servering kan vara de effektivaste stämningsskaparna. Med bara en liten slant och på kort tid fixar du en häftig halloweenfest. Halloween går att fira med dekorationer, rekvisita och ljus i egen smak, måttfullt eller hejdlöst.

Sommarsäsongens delikatess, pumpan, är halloweenfestens viktigaste dekoration. Ställ ståtliga pumpalyktor att stå på fönsterbrädet, dämpa belysningen i rummet, tänd ljus och låt ljuset leka i det skrämmande pumpaansiktet. Pumpaansikten är effektiva stämningsskapare, men också de dekorativa utskärningarna ser fina ut.

Placera också ut andra ljuskällor, ljus och lyktor på olika ställen på bordet under den mörknande kvällen. De skapar trevligt dunkel och visar också stort överseende med städningen som föregått festen.

Man kan själv göra stämningsfulla lyktor genom att klä glasburkar med silkespapper. Med några klipp gör du monsteransikten på lyktorna där ljuset från LED-lampor dansar tryggt. Klipp ut en bit silkespapper efter burkens form, rita ett ansikte på pappret som ser ut som en pumpalyktas ansikte och klipp sedan hål för ögon, näsa och mun. Fäst silkespappret runt glasburken med tejp. Lyktor i mörk violett eller fräsch orange färg skapar höststämning i matbordet.

Lampor med spökfigurer som fästs runt matbordet eller pappersgirlander med spökfigurer som man själv klippt ut skruvar upp halloweenfeststämningen. I affärer som säljer festtillbehör finns många olika dekorationer med halloweentema, t.ex. spindlar och spindelväv, pumpa- och spökdekorationer.

Enbart med att välja bordduk i lämplig färg och med stora ljusstakar med brinnande mörklila, orangefärgade och vita ljus tar du fram en dukning som passar festens tema.

Text Leena Kalliokoski, foto Otavamedia, dryckesförslag Alko