Trettondagsmeny och utmärkta smakkombinationer

Det nya året har börjat och julens frossande är (äntligen) över. Ingen söt glögg, inget fylligt rödvin, inget portvin, inga pepparkakor – nu är det slut med de mustiga läckerheterna för den här gången. Trettondagens meny är lätt och elegant.

Enligt ett gammalt talesätt är julen festernas fest. Hur många vet att trettondagen är äldre än julen och en ursprungligen större fest. Trettondagen har firats av olika skäl, bland annat Jesu dop och bröllopet i Kana. Vid bröllopet gjorde Jesus sitt första mirakel och förvandlade vatten till vin. I dag anses trettondagen avsluta juletiden.

Vi kan se fram emot ett nytt år med nya utmaningar och många försöker ändra sina levnads- och matvanor. Trettondagsfirandet kan med fördel bygga på elegant lätthet. Varför inte servera champagne eller något annat mousserande vin och lätt mat?

Sushi och champagne

Sushi är trendig, läcker och hälsosam mat. Kombinationen sushiris, noritång, skaldjur, svamp och grönsaker får snålvattnet att rinna. Sojasåsen, wasabipastan och den inlagda ingefäran (gari) får vilken läckergom som helst att smälta.

Champagne är en utmärkt dryck till sushi. Vissa föredrar frisk blanc de blanc-champagne medan andra väljer mogen och nyansrik årgångschampagne. Det bästa sättet att klura ut vilken typ som faller dig bäst i smaken är att prova båda. Om trettondagsgästerna tycker om matlagning är gemensam tillredning av sushi en ypperlig programpunkt.

Mousserande vin och elegant Chablis rimmar utmärkt med sallad

Sallad är ypperlig festmat. Med en gnutta fantasi tillreder den köksvane lätt en hel salladsmåltid.

Trettondagssallad:

  • Riv ner olika sorters sallat (rucola, isbergssallat, ekbladssallat…) i en skål.

  • Rör ner skivad kiwi, smulad mozzarella, tomatklyftor, gurkskivor och tunna skivor parmesanost och/eller serranoskinka.

  • Toppa med färsk basilika och rostade pinjefröer. Kallpressad olivolja med några droppar balsamico är en utmärkt dressing till salladen. Var modig och skapa en egen sallad!

Servera gärna torr champagne eller något annat torrt mousserande vin till salladen. Torrt och syrligt mousserande vin rimmar utmärkt med salladens sötsura smakvärld.

Den fördomsfrie kan skänka i halvsött mousserande vin till fruktig dessertsallad. Den som inte tycker om mousserande vin kan skölja ner salladen med avkyld Chablis.

Mousserande vin tarvar soppa med intensitet

Soppa är som skapt för vinterns fester. Om måltidsdrycken är champagne eller något annat mousserande vin bör soppan ha intensiv smak. Soppa gjord på jordärtskocka är både len och intensiv i smaken. För att undvika missfärgning lönar det sig att badda de skalade jordärtskockorna i citronvatten före kokningen.

Årgångschampagne lämpar sig ypperligt till soppa gjord på jordärtskocka. Champagne rimmar också med purjo-potatispurésoppa. Varför inte servera svartrotssoppa förädlad med champagne i exklusiv Crème Ninon-stil?

Fänkålssoppa:

  • Skär bort basen och bladen från 5–6 runda fänkålsknölar. Rengör fänkålen omsorgsfullt.

  • Koka fänkålen i salt vatten tills den är mjuk. Slå bort kokvattnet.

  • Mosa fänkålen med en mixer och passera sedan ner moset i en kastrull genom en tät sil. Tillsätt grönsaksbuljong och grädde. Koka upp soppan. Smaka av med salt och svartpeppar.

  • Genom att röra ner en skvätt champagne får du en verklig festversion av den goda soppan. Servera soppan med rostat bröd och mogen årgångschampagne. Låt gästerna gissa vad läckerheten innehåller!

Trettondag med grillade skaldjur

Om trettondagsfesten går av stapeln på landet kan värden och/eller värdinnan med fördel överraska gästerna med grillade skaldjur, frasig baguette, aioli och torr avkyld champagne eller något annat mousserande vin.

Enkelt och läckert!