Drycker till valborg och första maj

Våren hälsas i allmänhet välkommen med friska och fräscha drycker. De mousserande vinerna toppar listan, men valborgsmässoafton och första maj kan även firas med andra drycker. Den friska karaktären hos vin och öl balanserar upp den gångna vinterns fylliga smakvärld. 

Champagne och annat mousserande vin

Mousserande vin hör festen till. Den bubblande drycken lämpar sig utmärkt som välkomstskål och som dryck till vårens och sommarens festmåltider. 

Champagne och andra mousserande viner är allroundrycker som rimmar med både sött och salt. Mångsidigheten har gjort dryckerna till vårens och sommarens definitiva favoriter. 

Den rika smakvärlden hos mousserande vin och speciellt champagne rimmar utmärkt med valborgs- och första majbordets läckerheter. Den så kallade champagnemetoden ger champagnen rostade toner som rimmar med till och med första majlunchens sill.

Även andra mousserande viner så som spansk cava, fransk crémant och vissa utomeuropeiska bubblande drycker tillverkade enligt den klassiska metoden bjuder på samma fyllighet som champagne. 

Många tar emot våren med söta mousserande viner från Asti i Italien. De friska vinerna lämpar sig utmärkt till söta rätter.

Mousserande vin & champagne >

Prosecco

Prosecco är ett mousserande vin från Veneto i Italien. Prosecco är ett fruktigt och lättillgängligt mousserande vin med toner av päron.

Prosecco lämpar sig utmärkt som sällskapsdryck. Lättillgängligheten har gjort prosecco till en populär bardryck och en nästan oöverträffad välkomstdryck för större sällskap. Proseccons fruktighet och lena sötma rimmar utmärkt med salta bitar, desserter så som melonsallad och asiatiska smaker.

Prosecco >

Mousserande rosévin

Mousserande rosévin produceras, i likhet med andra mousserande viner, i flera länder. De europeiska länderna Frankrike, Italien och Spanien har flera viktiga producenter, liksom bland annat Australien och Sydafrika. Mousserande vin tillverkas även i små vinländer så som EnglandSpansk cava och fransk champagne har de flesta rosévarianterna.

Mousserande rosévin av smaktyperna mjukt & lätt och milt & sötaktigt är en angenäm sällskapsdryck. Vinerna lämpar sig också utmärkt som festdryck, i synnerhet om gästerna inte är förtjusta i torra och syrliga mousserande viner.

Mousserande rosévin av smaktypen friskt & fruktigt är ett utmärkt allroundalternativ som lämpar sig för fester, som aperitif, som picknickdryck och som måltidsdryck till sommarens lätta maträtter.

Mousserande rosévin av smaktypen nyanserat & strukturerat fungerar utmärkt som aptitretare och, på grund av sin syrliga struktur, som balanserande måltidsdryck. Varför inte servera denna typ av vin genom hela festmåltiden?

Mousserande rosévin av smaktypen generöst & rostat är så fylligt att det lämpar sig som nyansrik välkomstdryck och som måltidsdryck till smakrik mat, till och med rött kött.

Mousserande rosévin >

Brachetto

Brachetto är ett pärlande vin från området Brachetto d’Aqui i italienska Piemonte.

Den rubinröda fruktiga, söta, syrliga och aromatiska drycken med låg alkoholhalt bjuder på toner av bland annat jordgubbe, hallon, russin, mjöd, ros, citron och kryddor.

Drycken som serveras väl avkyld lämpar sig utmärkt som sällskapsdryck och som dryck till bland annat ost och bäriga desserter.

Brachetto >

Lambrusco

Lambrusco är ett okomplicerat pärlande rött vin från regionen Emilia-Romagna i Italien som lämpar sig utmärkt som dryck till bland annat första majlunchen.

Det halvtorra eller halvsöta livligt pärlande vinet med låg tanninhalt bjuder på toner av bland annat körsbär och hallon.

Drycken som serveras avkyld lämpar sig till bland annat blåmögelost.

Lambrusco >

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti är ett spritsigt aromatiskt vin från Piemonte i Italien. Vinet görs på muskatdruvor.  

Det friska, lätta och blommiga vinet bjuder på toner av russin och citrus.

Moscato d’Asti som serveras avkylt lämpar sig som sällskapsdryck och som dryck till olika desserter. Dryckens aromer rimmar särskilt väl med bär, frukt, mousse, maräng, sorbet och parfait.

Mocato d'Asti >

Veteöl

Veteöl är ett friskt och nyansrikt öl vars fruktighet balanserar upp den gångna vinterns fylliga smaker.

Weissbier eller Weizen från Tyskland kan med fördel avnjutas med en citronskiva. 

Öl och korv kanske låter klichéartat, men veteöl rimmar utmärkt med grillad bratwurst och hemlagad potatissallad på till exempel första maj. 

Veteöl >

Alkoholfritt

Alkoholfritt vin och alkoholfri öl vinner allt mer terräng. Genom att ersätta åtminstone en del av valborgs- och första majdryckerna med alkoholfria alternativ undviker man otrevlig huvudvärk följande dag.

Alkoholfritt mousserande vin lämpar sig utmärkt som valborgs- och första majdryck. Varför inte slå ett slag för inhemska drycker? Dagens finländska alkoholfria mousserande viner, som är av mycket hög kvalitet, bjuder på toner av bland annat granskott och vinbärsblad.  

Eftersom de alkoholfria vinerna innehåller socker bör de avnjutas väl avkylda.

Alkoholfritt >