Lyckad meny för en festlig middag

Har du tänkt bjuda dina vänner på supé? Var modig och lekfull när du planerar kvällens meny: Servera körsbärsöl ur champagneglas, duka upp en fräsch sorbet som mellanrätt mellan förrätten och varmrätten...

Hur planerar jag menyn?

Börja med att välja varmrätt inklusive dryck. Komponera gärna rätten utgående från säsongens råvaror. Undvik att servera flera ”tunga” rätter eftersom det lätt ger helheten en för massiv framtoning. Varför inte bjuda gästerna på extra ögonfröjd genom att välja olikfärgade ingredienser till de olika rätterna? En lyckad meny beaktar även eventuella allergier och dryckesbegränsningar hos gästerna.

Hur väljer jag drycker?

Det viktigaste är att dryckerna rimmar med maten. Tumregeln är att god mat tarvar goda drycker. Till vardagsrätter kan man i regel servera förmånligare alternativ. Var inte rädd för att servera olika drycker, till exempel vin, öl och cider, under måltiden. Genom att servera eventuell cider ur vinglas förhöjer man feststämningen. Den omtänksamma värden eller värdinnan serverar också alkoholfria alternativ. Alla alkoholfria drycker, även rödvin, bör serveras väl avkylda.

Hur beräknar jag åtgången av drycker?

Räkna med ett glas, alltså 12 centiliter, per person och rätt. För varmrätten är mängden den dubbla. Ifråga om dessertvin räcker sex till åtta centiliter per person. Om rätterna är fler än fyra lönar det sig att planera menyn så att samma dryck lämpar sig till fler än en rätt.

Hur inleder jag supén?

Mousserande vin är en klassiker som välkomstdrink, men festen kan också inledas med exempelvis körsbärsöl i champagneglas. Soppa är en klassisk förrätt som  aldrig är fel... Sträva efter att bygga upp måltiden så att den börjar med milda smaker och successivt övergår till fylligare och mustigare aromer. Friskt kranvatten är en självklarhet under hela måltiden. Om man vill förhöja stämningen kan man ersätta kranvattnet med mineralvatten. Efter förrätten kan man fördel servera en lätt och uppfriskande sorbet som upptakt till varmrätten. Servera inte en kall rätt efter en tung varmrätt.

Vilka drycker lämpar sig till en kryddig varmrätt?

Öl lämpar sig utmärkt till kryddiga rätter. Ljusa mexikanska lageröl balanserar upp starka smaker och IPA-öl med stor humlebeska rimmar med eldigheten i starka rätter. Tanninrika rödviner lämpar sig inte till kryddiga rätter eftersom kryddigheten i kombination med tanninerna ger en otrevlig munkänsla och metallisk eftersmak. Söta och halvtorra vita viner lämpar sig däremot utmärkt till kryddiga rätter eftersom vinets socker balanserar upp eldigheten.

I vilken ordning serverar jag två desserter?

Börja med den mindre söta. Tänk på att en dessertdryck bör vara sötare än själva desserten. Om desserten är väldigt söt kan man servera champagne eller något annat mousserande vin som dessertdryck. Mousserande muscatvin och fruktig, torr eller halvtorr champagne balanserar upp sötman hos desserter.

När dessertdrycken är islagen är det dags för kvällens tacktal. Supén kan med fördel avslutas med en kopp gott kaffe.

Mer om fester