Vilken dryck till nyårsfesten?

En lyckad nyårsfest tarvar gott sällskap, goda drycker och något gott att äta. Varför inte servera en annorlunda cocktail baserad på öl eller mousserande vin?  

En mexikansk meny samlar familj och vänner omkring nyårsbordet. Mexikansk mat lämnar ingen kall.

Den trendmedvetne dukar fram vin, öl, sodavatten, självpressad apelsin- eller limejuice och andra ingredienser som lämpar sig för blandning av svaga och alkoholfria drinkar.

Indian Pale Ale är en utmärkt bas för drinkar av Bloody Mary-typ. Blanda ölet med tomatjuice och krydda drinken med Tabasco, worcestershiresås, citron och lime.   

I varianten Michelada byts tomatjuicen ut mot citronsafton. Öldrinken smaksätts med till exempel kryddsås och svartpeppar och glasets kant pryds med salt. Förhållandet mellan de olika ingredienserna kan naturligtvis varieras enligt smak och tycke.

Den som föredrar vin kan göra en cocktail på till exempel lika delar mousserande vin och sodavatten. Drinken kan smaksättas med bland annat smaksirap och bär.   

Lätt till buffén

Lätta drycker rimmar utmärkt med sushi, sallader och annan buffémat. Fylliga och tanninrika röda viner och kraftiga ekiga vita viner lämpar sig mindre väl som buffédryck.

Rosévin och öl, framförallt veteöl, ljus ale, pils och lager, är utmärkta drycker till buffémat och kryddad mat. Den omtänksamme serverar också alkoholfria alternativ! Äkta lagrad äppelcider från England, Irland eller Frankrike är en trevlig present och en utmärkt måltidsdryck.   

Till buffématen eller cocktailbitarna kan man även servera ett medelfylligt valpolicella-, merlot- eller tempranillovin eller ett lätt, oekat vitt vin gjort på druvan Pinot grigio eller Chardonnay.

Många anser att det nya året bör tas emot med ett torrt och väl kylt mousserande vin, gärna champagne. Den som vill skåla i en lite sötare och/eller alkoholfri dryck kan välja ett inhemskt mousserande vin. De italienska moscatobaserade mousserande vinerna och det pärlande vinet moscato d’Asti är svaga och söta nyårsalternativ.