Glöggens nya liv

Julen kom och gick. Många hushåll står nu inför ett ständigt återkommande dilemma: vad göra med den överblivna glöggen? Slänga den eller ge den nytt liv?

Den söta, kryddiga glöggen kan användas på många sätt. Varför inte ta till vara julens dryck och prova på något nytt och spännande?

Sorbetpinnar på glögg låter väl spännande? Ingen matblogg eller mattidning med självaktning har missat uppfriskaren ”ice pop”, som är en liten sorbetpinne eller isglass som serveras före den egentliga desserten eller i stället för startern eller välkomstdrinken.

Glöggens sötma ger köttgrytor en mustig ton och såser ett intressant djup. Alla vet att en skvätt rödvin i marinader gör köttet mört, men visste du att glögg har samma effekt?

Glöggbaserad glasyr sätter piff på vilken cheesecake eller pannacotta som helst, marmeladkarameller får både färg och smak av julens söta dryck och i körsbärs- och fruktkompotter gör en skvätt glögg underverk.

Man kan frysa in överbliven glögg i fryskaskar eller isformar och använda den när julen åter står vid snöig port. Om glöggtanden börjar värka tidigare, till exempel när sommarsolen skiner, kan man röra ihop en svalkande sangria av den frysta juldrycken.  

Glögg som innehåller socker och alkohol kan sparas till följande jul i oöppnad flaska, men om flaskan öppnas bör drycken konsumeras inom en vecka.