Färdkost för en vinterutflykt

Ute i naturen njuter både magen och sinnet av en välplanerad vägkost.

Vistelse i naturen sänker stressnivån. Observationsförmågan och sinnena vaknar upp när man förflyttar sig från en hektisk stadsmiljö ut i naturen.

”Det är förvånansvärt hur snabbt skogen påverkar humöret. Man märker det redan under korta utflykter – stress och brådska försvinner”, säger projektchef Kati Vähäsarja från naturprojektet Luonto liikuttamaan (ung. naturen sätter fart på oss).

Många av oss naturälskare väntar fortfarande på att snön ska smälta, fastän vi lika bra skulle kunna ta en vandring i skogen mitt i vintern.

”Just nu lönar det sig att vandra ute i naturen. När det är köldgrader är allt underbart vackert, och naturen förvandlas till ett riktigt sagoland”, säger Vähäsarja, som gillar friluftsliv.

Ett gott före är inte en förutsättning för att man ska kunna göra en utflykt. Fastän gatorna i stan är slaskiga märker man nödvändigtvis inte det dåliga vädret ute i naturen, påpekar Vähäsarja. Ofta erbjuder närskogen utmärkta förhållanden för utfärder.

Ett alternativ till korvpaketet

Skapa en äkta vinterpicknick ute i det fria med endast en liten ansträngning.

”Det finns många alternativ till det traditionella korvpaketet. När man förbereder sig på förhand får man ett ordentligt mål med sig på utfärden.”

En varm rätt kräver inte alltid en Trangiakokare eller en lägereld. Fyllda smörgåsar och en varm soppa i termosflaskan är behändig färdkost. En fullvärdig varm måltid, såsom lådmat direkt från ugnen, kan man packa ner för utfärden, om man bara fodrar kärlet väl med aluminiumfolie och tidningspapper.

När man dessutom tar med sig sittunderlag och kläder enligt väder blir utflykten garanterat lyckad.

”Inte heller hård kyla är ett hinder för en vandring i naturen. Köldgrader är bara att ta i beaktande när man utrustar sig.”