Servering och försäljning av alkohol - Alkos tjänster för serveringsställen

Restaurang-, café- och cateringföretagare samt evenemangsarrangörer kan göra inköp som kräver serveringstillstånd i Alkos butiker med sitt serveringstillståndsnummer. Inköpen kan också göras i Alkos webbutik. Uppgifterna om inköp i butikerna eller webbutiken överförs automatiskt från båda till Valvira för kännedom.

Allmänt om ansökan av serveringstillstånd

Servering av alkoholdrycker med en alkoholhalt över 2,8 % är en tillståndspliktig näring. Innan ditt företag kan börja servera alkoholdrycker måste det ansöka om serveringstillstånd av regionförvaltningsverket. Serveringstillståndet är specifikt för serveringsstället och näringsidkaren och det beviljas tills vidare eller för en viss tid.

Läs mer om ansökan av serveringstillstånd på Valviras webbplats.

Handla i Alkos webbutik

Som företagskund kan du enkelt handla direkt i webbutiken. När ditt företag registrerar sig i webbutiken, söker systemet utgående från FO-numret uppgift om eventuellt serveringstillståndsnummer från Valvira. På så sätt rapporteras köp från webbutiken automatiskt till Valvira för kännedom.

Om ditt företag har flera giltiga tillstånd, visas de alla vid inloggning i företagets webbutikskonto. När du loggar in kan du välja om köpet riktas till ett visst serveringstillståndsnummer eller om dryckerna beställs för företagets eget bruk. Observera att serveringstillståndet är platsspecifikt och vi levererar alltid produkterna från webbutiken till den adress som anges i serveringstillståndet.

Läs mer om webbutiken.

Handla i Alkos butik med serveringstillståndsnumret

När du använder serveringstillståndsnumret i Alkos butik överförs information om inköpen till Valvira för kännedom. Inköp i butik kan betalas med kontanter, kort eller presentkort.

Kundtjänst
kundtjanst@alko.fi
tel. 020 692 772 (ina/mta)

Valvira
Serveringstillståndet