Vanliga frågor och svar: Inköp under coronavirusepidemin

Vad ska du observera när du gör inköp på Alko? Vilka åtgärder har vi vidtagit på Alko för att säkerställa hygienen? Vi sammanställde vanliga frågor och svar relaterade till hur vi förberett oss på coronaviruset.

1. Vad bör kunderna beakta i Alkos butiker?

Vi hoppas att du betalar med kort eller kontaktlöst. Var noga med handhygienen.  Skydda din mun och näsa med en näsduk eller ärmen när du hostar eller nyser. Håll också ett avstånd på minst en meter till andra kunder och personalen. Besök inte en butik om du känner dig sjuk. Om du är i karantän ska du inte besöka en butik.

2. Vilka åtgärder har vi vidtagit i butikerna för att förhindra att coronaviruset sprids? 

Vår personal arbetar för att kunderna ska få utmärkt service även i denna situation. Vi fäster särskild uppmärksamhet vid städningen och hygienen. Vi rengör betalterminalerna, kassan, pekdatorerna, mobiltelefonerna, kassaknapparna, handtagen på shoppingkorgarna och -vagnarna samt kassabandet flera gånger om dagen.

Vi kommer inte till jobbet om vi är sjuka. Vi hostar och nyser i ärmen eller näsdukar och håller oss på tillräckligt avstånd från varandra. Vi hoppas att också våra kunder ska göra det och påminner dem om detta i vår butikskommunikation.  Rekommendationerna och anvisningarna är till godo för oss alla.

Dessutom vill vi skydda både våra medarbetare och kunder genom att montera plexiglas vid kassorna. De skyddar människor mot droppsmitta och monteras i alla våra 362 butiker. Dessutom har Alkos personal rätt att använda andningsskydd i kundservicen.

3. Påverkar coronaviruset Alkos öppettider?

Butiker håller öppet normalt. Du kan kolla din närmaste butiks adress, öppettider och eventuella undantag via den butiksspecifika sökningen. 

4. Påverkar läget tillgången till Alkos produkter?

Sortimentet eller tillgången till produkter i butikerna avviker inte från det normala.

5. Hur kan jag sköta ärenden i Alkos webbutik?

Hela sortimentet med över 10 000 produkter är tillgängligt via webbutiken. I vår webbutik kan du sortera sortimentet med många kriterier – till exempel enligt pris, land eller maträtt. 

Läs mer om webbutiken.

6. Kan produkter som beställts via webbutiken levereras hem?

Enligt alkohollagen får detaljhandel med alkoholdrycker bedrivas endast så att dryckerna överlåts till kunden på ett godkänt detaljhandelsställe. Därför är hemleveranser av alkoholdrycker inte möjliga i Finland.

Kom ihåg när du handlar hos oss
  • Att sköta om handhygienen
  • Att hosta eller nysa i en näsduk
  • Att hålla tillräckligt avstånd till andra kunder och våra expediter

Vi hoppas att ni föredrar kort- och närbetalning.