Harveys Bristol Cream Sherry

Dessertvin, starkvin och andra viner
Dessertvin, starkvin och andra viner
Brun, söt, russinkaraktär, lätt fikonton, chokladig, mandelkaraktär
Brun, söt, russinkaraktär, lätt fikonton, chokladig, mandelkaraktär
  • Produktinformation
    • VARUNUMMER
      003591
    • ALKOHOL
      17.5%
    • SOCKER
      130.0 g/l
    • SYROR
      3.1 g/l
    • ENERGI
      150.0 Kcal/100 ml
    • LITERPRIS
      27.84 EUR
    • PANT
      0.1 €
    • INGREDIENSER SOM PRODUCENTEN MEDDELAT OM
      Innehåller sulfit
    • FÖRPACKNING
      flaska
    • FÖRSLUTNING
      skruvkapsyl av metal
    • PRODUCENT
      Harvey
    • SUPPLIER
      Interbrands Wines & Spirits
    • SORTIMENT
      ordinarie sortiment
  • Smak
    Smak

    Sherryns söthetsgrad varierar enligt vintyp. Kännetecknande för sherry är en säregen arom, som påminner en aning om oxiderad smak. Därtill finns inslag av moget äpple, rostade nötter och salt.

    Fino och manzanilla är sherrytyper som har mognat under flor, vilket skyddar dem mot oxidation. De är ljusa, kruttorra, lätt fruktiga och mandelaktiga. Amontillado är en äldre, lagrad fino. Den är mörkare, fylligare och har mer nötsmak än fino. Olorosos sötma varierar från torr till halvsöt och har rostade aromer av nöt och russin. Söta cream sherry och pedro ximénez  är tjocka, sirapsaktiga och karamelliga.

    Passar till

    Sherry är en mångsidig dryck som passar från aperitif via förrätter ända till desserter, allt enligt typ. 

    Fino är som bäst väl avkyld ur nyöppnad flaska, serverad som aperitif, till salta bitar eller ett tapasbord. Pröva fino också till sushi. Amontillado matchar soppor och buljonger väl. Bruna, torra och nötiga oloroso, som har mognat länge på fat utan skyddande flor, passar perfekt till hårda, mogna ostar eller vilt- och kötträtter med kraftig smak. Mörkbrun och karamellig cream sherry och pedro ximénez kan drickas till nötter, torkad frukt, glass och dadelkaka, eller helt enkelt som sådan istället för efterrätt.

    Servering

    Servera sherry enligt typ: fino och manzanilla väl avkylda vid 10–12 grader och övriga avkylda vid 14–16 grader.

    All sherry tillverkas Jerezområdet i södra Spanien.

    Sherry får traditionellt mogna i fat som är radade på varandra. Den nedersta raden kallas solera. En tredjedel av den färdiga sherryn i den nedersta raden buteljeras och ersätts med sherry från raden ovanför, criadera, som är den näst äldsta.

    All sherry, utom fino och manzanilla, håller sig flera veckor i öppnad flaska som står svalt.

Eventuella allergener som dryckerna innehåller framgår av produktens etikett. Tillverkaren och importören av en alkoholdryck ansvarar för kvaliteteten och sammansättningen hos den alkoholdryck som de överlåtit till konsumtion och för att produkten och det som står angivet på den och annan presentation är förenliga med de regler och bestämmelser som gäller den. Obs! Produktens bild eller årgång kan avvika från de produkter som levereras eller finns i butiken.